Gå direkt till Nyheten (Företagare från Karibien diplomerade i Lidköping)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 23 February 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Företagare från Karibien diplomerade i Lidköping

Publicerad Monday, 09 November 2009, 14:03 av Redaktionen

diplomeradeSmåföretagare från Barbados, Trinidad, Haiti och Jamaica har diplomerats på Exportstiftelsen i Lidköping. Programmet startade på Barbados i maj och avslutades förra veckan i Lidköping.

Deltagarna har förberett sig för att göra affärer i Europa,  Sverige och inte minst i Lidköping. Programmet avslutades med exportsäljträning och studiebesök i Lidköping innan det var dags för Diplomering på Exportstiftelsen. Lidköpingsvistelsen föregicks av deltagande i  världsforumet  i exportutbildning som hölls i  Cannes förra veckan där bl.a. kulturskillnader, exportstrategier och hur man bäst hanterar snabba förändringar stod på schemat.

diplomerade

I Lidköping träffade deltagarna potentiella kunder och samarbetspartners innan de återvände till Karibien.

Lundsbrunns Spa, ÄFAB, Kultur Turism Linjen i Lidköping och Handelshögskolan i Jönköping samt en resebyrå och ett försäkringsbolag i Göteborg stod på besöksprogrammet. Kulturturismlinjen i Lidköping rönte stort intresse och samtliga deltagande länder blev intresserade av ett samarbete för att kunna erbjuda studenterna praktikplatser.

– Här har Lidköping verkligen skapat en unik utbildning med stor potential att kunna växa internationellt, säger Hasse Karlsson VD för Exportstiftelsen, som själv har rekryterat Sophia Strandberg från Kulturturismlinjen.

Ett framtida samarbete med Handelshögskolan i Jönköping, Exportstiftelsen och Cave Hill School of Business på Barbados är ett annat resultat av studiebesöken. ÄFAB i Lidköping rönte också ett stort intresse bland deltagarna liksom Lundsbrunn Spa och Näsgränsgården.

– Vad har då företagen i Karibien att erbjuda företagen i Lidköping och omvänt. Vare sig Sverige eller Karibien är några lågprisländer utan måste fokusera på skapa produkter och tjänster som inte konkurrerar på pris utan skapar mervärde, säger Hasse Karlsson.

– IT-industrin, filmbranschen, hälsoresor, plastikkirurgi och utbildning är branscher där Karibien ligger i framkanten. Samtidigt som man har behov av ny teknik/lösningar inom sol och vind och bioenergi för att nämna några områden där Sverige är duktiga. 

Svenska småföretag har varit duktiga på att göra affärer i Baltikum och Kina genom att vara tidigt ute – nästa utmaning är mindre länder i Afrika, Mellanöstern och Karibien, enligt Hasse Karlsson.

På bilden är det deltagarna från Karibien Diplomerades i Lidköping i närvaro av Kjell Hedvall som är ordförande i Exportstiftelsen. Bilden är klickbar till större format.