Gå direkt till Nyheten (Debatten om centrum fortsätter:
Centrumfrågorna måste tas på allvar)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 23 February 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatten om centrum fortsätter:
Centrumfrågorna måste tas på allvar

Publicerad Wednesday, 11 November 2009, 11:23 av Redaktionen

ikondebattEn Lidköpingsbo går in i debatten om bibliotekets placering i Lidköping – en fråga som nu åter börjat diskuteras i flera av partierna.

Klicka här för att komma till ett tidigare inlägg:
Debatt: Bio och böcker i skön kombination Skriven tisdag, november 10th, 2009

Centrumfrågorna måste tas på allvar

En flyttning av biblioteket till Sockerbruket skulle innebära ytterligare ett steg i avrustningen av vårt egentliga centrum.

Biblioteket är en betydelsefull pusselbit i centrumutvecklingen. Med torget som en utgångspunkt finns vår centrala gågata med Folkets Hus i andra änden. Med ett bibliotek längs den sträckningen skulle vi få en sammanhållen funktion för handel och kultur.

Lägg till det fördelarna med att De la Gardieskolans elever skulle ha biblioteket på bekvämt avstånd. Vidare finns De la Gardieskolans aula hundratalet meter längre västerut vilket också förstärker kulturutbudet.

Det är naturligtvis lockande att utnyttja Sockerbrukets överkapacitet på lokaler för att få bibliotekets lokalbehov löst. Viktigare borde dock vara att se helheten i utvecklingen av Lidköping med fokus på ett centrum som befolkas av både affärskunder och kulturkonsumenter.

Om viljan finns går det säkert att lösa bibliotekets behov i före detta Försäkringskassans lokaler.

Naturaliserad lidköpingsbo

7 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Lisbeth Persson
Gäst
Lisbeth Persson
11 November, 2009 12:00

Håller fullständigt med naturaliserad lidköpingsbo, tänk vad mycket man kunde göra utan förpå gatan, till exempel, öppna ett café( inglasat) på somrarna där man kunde sitta och läsa och fika.
Då jag träffar många människor, har jag inte en enda gång hört någon som tycker det om flytten till sockerbruket, ingen är sämre än att man kan ändra sej, kultur o fritid eller hur?

Nisse
Gäst
Nisse
11 November, 2009 12:57

Bra att du tar upp frågan om bibliotekets placering, håller helt med dej biblioteket skall ligga centralt och då är försäkringskassans gamla lokaler perfekta och så slipper vi ha en död lokal i centrum. Detta om något stärker centrumhandeln som alla politiker säger vara så måna om att bevara. Flytta istället kommunkontoret till sockerbruket och gör lägenheter i kommunhuset. Vilken politiker blir först att ta upp invånarnas åsikter om biblioteket

Babblan
Gäst
Babblan
11 November, 2009 02:21

Nisse, du har helt rätt. Om något ska flytta till Sockerbruket, så är det just kommunkontoret. Biblioteket skulle må jättebra i Försäkringskassans gamla lokaler och närheten till skolorna är definitivt inte fel. Jag röstar för Försäkringskassans gamla lokaler som framtida bibliotek.
Kan vi inte starta en påtryckningskampanj. Alla skickar ett vykort till Kommunpolitikerna där det står: Biblioteket till Försäkringskassans gamla lokaler!!!

Demokrat
Gäst
Demokrat
11 November, 2009 02:49

Babblan; Är det inte en bättre idé att faktiskt gå på partiernas möte och ta upp frågan där? Trots allt är det ju så det demokratiska representativa systemet vi har i Sverige idag är tänkt att fungera.

Sixten
Gäst
Sixten
11 November, 2009 04:44

Jag tycker att sockerbruket ligger centralt. Om torgbron är centrum så är de inte många steg längre till det en eller det andra. Sen måste det väl vara vansinne att köpa en stor dyr fastighet till. Men flytta in biblioteket i kommunhuset och flytta förvaltningarna till sockerbruket . Det bor ju bokmalar i både gamle och nyestan. Men köp inga fler hus.

Annica
Gäst
Annica
11 November, 2009 10:42

Påtryckningskampanj för” Biblioteket till Försäkringskassans gamla lokaler” skriver jag på direkt!
Ett utmärkt bra förslag! Håller Stenportsgatan levande!

Zisse
Gäst
Zisse
12 November, 2009 10:07

Annica Bu
Är det inte lika bra att ha Skaragatan levande som Stenportsgatan ?