Gå direkt till Nyheten (Lexmon vill agera för Vänersjöfarten)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 02 March 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Lexmon vill agera för Vänersjöfarten

Publicerad Friday, 13 November 2009, 17:57 av Björn Smitterberg

Moderata oppositionsrådet Carin Lexmon säger i dag att hon kommer att ta upp frågan om Vänersjöfartens framtid när kommunstyrelsens arbetsutskott möts på tisdag.
– Jag kan inte bara acceptera att Göteborg väljer en lösning som får så stora konsekvenser för näringslivet vid Vänern, säger Carin Lexmon.

Utan att föregå vad kommunstyrelsens arbetsutskott kommer fram till säger Carin Lexmon att hon kan tänka sig att Lidköping tar initiativ till att Vänerkommunerna och Vänerhamn AB tillsammans med näringsliv och inte minst redare agera på något sätt.

– Dessutom är det en fråga för turismen – den turism som använder Vänern att segla eller åka båt på.

Bakgrunden är – som Lidköpingsnytt upprepade gånger sedan i somras skrivit – att Göteborgs kommun står i begrepp att nästa år besluta om vilka nya broar som skall byggas över Göta älv för att klara trafiken. Sjöfartsverket har för den skull lämnat en rapport som säger att Vänersjöfarten de senaste 30 åren ökat så mycket att det inte är ekonomiskt att hålla slussarna i Trollhätte kanal öppna längre än till 2030. Detta tas till intäkt för att kunna bygga en lågbro över Göta älv redan nu – en bro som nattetid kan öppnas för båtar och fartyg.

Svensk Sjöfarts tidning har hårt kritiserat Sjöfartsverkets utredning. Jämförelsen under 30 år anses fel – sett över de senaste åren har sjöfarten ökat.

– Jag kan för min del inte bara släppa möjligheten för sjöfarten på Vänern, säger Carin Lexmon som naturligtvis hoppas att kommunstyrelsens arbetsutskott kommer till en slutsats som alla partier ställer sig bakom.

12 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
rv
Gäst
rv
13 November, 2009 06:30

Äntligen någon politiker som förstår innebörden av detta vansinniga förslag av Göteborgs stad och sjöfartsverket som vill avveckla vänersjöfarten.

Undrande Inflyttad
Gäst
Undrande Inflyttad
13 November, 2009 07:40

Bra Carin att ngn tar tag i denna fråga, vet Gbg att det finns ngt utanför denna stad. Tror man sig stå över hela Götaland i denna fråga. Se heller till att utöka sjötrafiken mellan Gbg o Vänern

Agust Vråk
Gäst
Agust Vråk
13 November, 2009 09:54

Äntligen vaknar politikerna.

Centerpartist
Gäst
Centerpartist
13 November, 2009 10:06

Jag läste en artikel av centerns Kent Folkesson för några veckor sedan som behandlade just denna kritik. Har ni Kort minne eller?

B-G
Gäst
B-G
13 November, 2009 10:31

okej stäng av för sjöfarten med broar så att vänern blir död.men stäng då så att vänerns vatten inte rinner till göteborgarna.så kan dom ta dricksvatten någon annan stans

kjell hedvall
Gäst
kjell hedvall
13 November, 2009 10:54

Något överdrivet att Vänern skall stängas.Också överdrivet att inget görs.Vänerns Näringslivsråd där jag deltar i träffar Länsstyrelsen den 19 Oktober för överläggningar.
Frågan om broar i Göteborg har varit upp tidigare och hanterats.Västra Götalands regionen klimatstrategi talar om utveckling av Vänersjöfarten.Vänerhamn agerar och Väner kommunerna samverkar.

kjell hedvall
Gäst
kjell hedvall
13 November, 2009 11:14

Jaa,,träffade skall det stå givetvis..

Granat
Gäst
Granat
13 November, 2009 11:18

Bra jobbat Carin. Men inte är det väl en fråga enbart för kommunpolitiker. Detta berör ju stora delar av näringslivet runt Vänern. Var fins näringsmenistern? Och var är miljöförespråkarna? Sjöfarten är ett utmärkt allternativ till vägtransporter.

Ungen
Gäst
Ungen
14 November, 2009 05:35

Kjell – du verkar inte som du läst på. Och om du agerat utifrån att “överdrivet att Vänern ska stängas” så har du agerat fel. Du kan läsa i LN, du kan läsa i Svensk Sjöfarts tidning och i G-P. Då får du koll.

Elof
Gäst
Elof
14 November, 2009 05:43

Kjell
och vad kom ni fram till vid detta möte då? Inser du inte vad de innebär att det byggs en bro som enbart öppnas nattetid?

Eyeinthesky
Gäst
Eyeinthesky
14 November, 2009 08:47

Jaaa, som sagt….vad gav träffen för resultat, herr. Hedvall? det ligger definitivt i invånarnas intresse att få ta del av vad denna träff har åstadkommit.
Finns det alltså nu ingen risk längre att slussarna avvecklas och att den aktuella bro-typen inte byggs?

Kilroy
Gäst
Kilroy
16 November, 2009 08:28

Varför måste Carin L ta upp frågan om kanalens ev. stängning med ett upprop till alla berörda politiker i v. götaland om Hedvall har sån koll på läget? Det är väl inte så att Hedvall överskattar sin roll isammanhanget. Bra i alla fall att frågan diskuteras innan det ärförsent.