Gå direkt till Nyheten (Torghandlarna:
Ostvagnen ett smakfullt fordon på torget)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 23 February 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Torghandlarna:
Ostvagnen ett smakfullt fordon på torget

Publicerad Friday, 13 November 2009, 08:00 av Tore Sahlström

torghandlare_ostb_91104Veckans torghandlare handlar med ost, och särskilt handlar det om Familjen Sandsjö AB, som driver Mariannes Ost. Osthandel  har liksom fisk och grönsakshandeln spelat en stor roll i Lidköpings torgliv genom åren. Visserligen har antalet osthandlare minskat från fem ostvagnar till två under de senaste 20  åren, men de som finns kvar har en stadig, och återkommande kundkrets.

Camilla Sandsjö, och maken Stefan tog för två år sedan över ostvagnen av Marianne och Karl-Erik Fransson. Då hade Franssons hållit på, att sälja ost på torget i 34 år. Så familjen Sandsjö har många år framför sig för, att kunna slå Franssons alla år på torget.

Tidigare drev familjen Sandsjö Lasarettbaren,men för några år sedan bestämdes, att sjukhuset själv skulle driva den rörelsen. Numera driver Camilla och Stefan Sandsjö vid sidan av ost- och delikatessförsäljning, även café Bryggan på Campus i Lidköping.

All ost inköps från den lokale grossisten Kronost i Lidköping.

torghandlare_ost_c_91104

Bilden är klickbar till större format

Camilla Sandsjö har en vision av att starta en ost- och delikatessaffär i Lidköping. Detta saknar Lidköping och när Ströms tobakshandel stängde, var hon intresserad att öppna en sådan i de lokalerna. Tyvärr gick det inte då lokalerna inte skulle vara  lämpade för livsmedelsförsäljning. Camillas Sandsjö framtidsvision lever dock fortfarande; att kunna öppna en ost- och delikatessaffär i Lidköpings centrum.

torghandlare_ost191104

Bilden är klickbar till större format

I ostvagnen på torget har Camilla Sandsjö, och hennes medhjälpare Ida Sköld ett 60-tal olika ostar till försäljning.
Nu är det inte bara ost som säljs från vagnen utan även ägg från frigående hönor i Söne. En annan vara som på sistone har blivit en liten försäljningsframgång är kalvdans, som säljs i olika stora förpackningar.

-Kalvdans är en tradition med gamla anor, som framförallt den äldre generationen har starka band till, säger Camilla Sandsjö.

– Det är jättegott med vispad grädde och hjortronsylt till, tipsar fru Sandsjö.

På frågan om hon har någon favoritost så kom svaret raskt från Camilla Sandsjö:

– Det är  lagrade dansk gamle Ole!

Medhjälparen Ida Sköld har en annan ost som hon gärna rekommenderar, och som både yngre och äldre älskar att äta – nämligen Västerviks gräddost.

Osten har en ljuvlig gräddsmak och frisk ungdomlighet. En ost som tillhör det lilla extra utan att dominera. (Lidköpingsnytts tycke).

– Folk är inte längre rädda för att äta mera feta ostar. De vill ha smak på varan, tillägger Camilla Sandsjö.

torghandlare_ostb_91104

-Ostvagnen på torget börjar bli lite gammal, man får köra väldigt försiktigt, och svängradien är inte den bästa, berättar Camilla Sandsjö.

Det ingår i framtidsplanerna, att skaffa en större och modernare ostvagn. Då skulle man lättare åka  till andra orter och marknader för att sälja sina produkter. Den gamla ostvagnen får röra på sig även på fredagar, och då är det f.d Thorells i hörnet Rådagatan-Rudenschöldsgatan som gäller för familjen Sandsjö.

torghandlare_ostgenre_91104

– Det är riktigt roligt att jobba med ost , och tjatet här på torget med kunderna om allt möjligt – mest väder förstås är så kul, avslutar osthandlare Sandsjö.

När Lidköpingsnytt lämnar denna ostvagn en kall novemberonsdag, så har det samlats många pensionärer i den lilla rullande ostaffären. Många kanske bara för att värma sig, men också många för att prata väder, eller smaka på en lagrad ost.

4 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Lasse J-son
Gäst
Lasse J-son
13 November, 2009 02:55

Alltid lika trevligt och komma och handla ost hos Er på lördagarna. Lycka till med din ostvagn Camilla-vi ses på
lördag och då får det bli den vanliga Billingeosten

Sönebo
Gäst
Sönebo
13 November, 2009 10:21

Hoppas Ni startar en delikatessaffär i centrum-för det behövs.
Trevliga reortage om torghandlarna-läser det med stort intresse vaje vecka…

Beundrare
Gäst
Beundrare
13 November, 2009 11:32

Jag tycker hon i glasögon har en vacker hy….
Sedan är hon snygg också nafs…

Lisa
Gäst
Lisa
13 November, 2009 11:33

Tack för den goda godaosten=) Den var jättegod! Puss o kram