Debatt: Canceravdelning för unga
Publicerad måndag, 16 november 2009, 18:33 av Redaktionen– Låt barn och unga få egen canceravdelning skriver två regionpolitiker i en debattartikel.
(M) vill inrätta en särskild canceravdelning för ungdomar och yngre vuxna
Inom sjukvården skiljer man idag på vuxensjukvård och sjukvård för barn och unga. Även om uppdelningen ofta är nödvändig; barn och unga har dels andra sjukdomsbilder än vad vuxna har, dels fungerar den mänskliga kroppen på ett annat sätt under sin uppbyggnadsfas än under vuxenlivet, innebär den också, som alla gränsdragningar, problem för dem som hamnar precis på den åldersmässiga gränsen.
Ett av de områden där uppdelningen mellan patientgruppen barn och unga och patientgruppen vuxna blir mest olycklig är cancersjukvården. Det finns forskning som visar att sjukvårdens förmåga att över tid höja femårsöverlevnaden för cancersjuka patienter ibland sjunker för patienter över 15 år jämfört med yngre patienter – men också jämfört med patienter äldre än 45 år. Också förmågan att diagnostisera cancer är ibland sämre i åldersgrupperna mellan 15 år och 40 år än övriga åldersgrupper.
Barncancersjukvården fångar upp och behandlar barn, och den ordinarie sjukvården fångar på ett tillfredsställande sätt upp de äldre patienterna – men vårdkedjan fungerar inte lika bra när det gäller ungdomar och yngre vuxna.
Man kan diskutera varför det är så. Delvis kan det bero på att dessa åldersgrupper har färre kontakter med sjukvården än andra åldersgrupper – men också på att kunskapsläget om sjukdomar är lägre kring åldersgruppen och att det inte finns en ”förväntan” om att dessa patienter skall diagnostiseras med cancer. För att överbrygga dessa problem och säkra sjukvården också för patienter som hamnar i detta gränsland vill vi moderater inrätta en särskild canceravdelning för ungdomar och yngre vuxna.
Västra Götalandsregionen och Drottning Silvias Barnsjukhus ligger idag långt fram i Sverige vad gäller barncancersjukvård. Ett naturligt steg för att ytterligare utveckla verksamheten vore att tillskjuta resurser för att också kunna omfatta gruppen yngre vuxna och därigenom utveckla vårdmöjligheter och forskning för såväl ungdomar som yngre vuxna med cancer.
På det sättet skulle förhoppningsvis problematiken kring gränsdragning mellan olika åldersgrupper och att yngre vuxna lätt hamnar mellan stolarna kunna undvikas.
Gunilla Levén (M) Oppositionsråd Västra Götalandsregionen
Martin Andréasson (M) Vice ordförande i Hälso- och sjukvårdsutskottet Oppositionsråd Västra Götalandsregionen