Gå direkt till Nyheten (Den gamla bilden:
Kvarteret Herakles med EPA och Försäkringskassan)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 22 mars 2025

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Den gamla bilden:
Kvarteret Herakles med EPA och Försäkringskassan

Publicerad tisdag, 17 november 2009, 09:22 av Tore Sahlström

gamlabild_falkskagaardDen gamla bilden denna vecka är hämtad från kvarteret Herakles.
Ett kvarter , som har genomgått stora förändringar det senaste seklet. Från Magnus Gabriel De La Gardies tjänstefolksbostäder till Epavaruhus och slutligen Försäkringskassa.

Nu står lokalerna tomma och väntar på köpare. Många förslag från Lidköpingsbor har under senaste tiden framförts, som bla. affärsgalleria,  bibliotek, bostäder mm.

gamlabild_falkskagaard

Denna gamla bilden är tagen i mitten av 1930-talet.
Hörnet Stenportsgatan – Målkargatan. Nedan finns en bild
tagen i samma vinkel idag.
Bilderna är klickbara till större storlek

Den ”Falkska” gården som man kallade huset i början byggdes av Magnus Gabiel De La Gardie till sina soldater, tjänare och hantverkare. 

I seklets början hade Carl Nylén sin läderhandel här, samt N.J. Lundell  skomakeri som senare blev Svenssons Skomakeri (Nippe Svensson).

I detta hus växte Lidköpings mest kände domare upp – den legendariske Sven ”Svensken” Blomqwist (1914-2001). Hans  domaruppdrag tog  honom världen runt. Han lär haft mer än hundra internationella uppdrag, och  helt otroliga fyra olympiader, sexton VM, och tolv EM

Han blev tidigt intresserad av idrott. Han började som boxare, men efter några år övergick han till brottning. En axelskada tvingade honom att ge upp sin brottarkarriär och börja med domaruppdrag. En domarkarriär som hela tiden pekade spikrakt uppåt, och förde honom världen runt. Han satt även i Svenska Brottningsförbundet styrelse, han var ordförande Lidköpings Atletsällskap, han hade en dansorkester med namnet The Rythmic Band, som ofta spelade till dans i den gamla brottarlokalen.

Falkska huset revs 1951, och gav senare plats åt  EPA-varuhuset. Under 1960-talet och början av 1970- talet hade de svenska varuhusen sin storhetstid.  År 1975 fanns totalt i Sverige 368 varuhus. År 1995 fanns det bara kvar 97 av dem. I Lidköping var EPA,  (utläses Enhetsprisaffär) snabbt på plats  med ett bygge på tomten Herakles på 1960-talet. Domus kom strax efter med ett varuhus också vid Stenportsgatan i kvarteret Fjölner.

På öppningsdagen av varuhuset EPA fick varje kund en spegel, och vände man på den så stod det fyndigt på ena sidan:

– Vänder du på spegel, så ser du en EPA-kund.

EPA slogs ihop 1978 med Tempovaruhusen och fick sedan heta Tempo. Då hade varuhuset redan flyttat till nuvarande Åhlénshuset i kvarteret Pollux.

Lidköpings första sjukkassekontor fanns sedan mitten av 1940-talet på Norra Torngatan, här var Maj-Britt Ek föreståndare. Hon var även på 40-talet en av Sveriges bästa kanotister. Den första lokalen på Norra Torngatan var trång , kall och dragig. Elektriciteten försvann med jämna mellanrum och då fick man ta fram handveven till räknemaskinen. Inredningen var mycket spartanskt med gamla stolar och skrivbord, som styrelsen med ordföranden John Thun i spetsen hade samlat ihop. Styrelsen var inte alltid lätt ha att göra med . Enligt en berättelse av Maj-Britt Ek ifrågasatte styrelsens kamrer Keller nödvändigheten av inköp av sådana mängder pappersrullar. Så här lär Thun sagt i telefon:

– Va fan har ni för er, va ska ni med allt papperet till? Förser ni hela släkten, eller gör ni inget annat än sitter på dass och sk….?

Maj-Britt Ek var helt frågande tills hon förstod, att det rörde sig om ett större parti skrivmaskinsrullar, som hon hade kommit över billigt.

År 1945 bestämdes för ett bildande för en centralkassa för länet. En fråga som vid sammanträdet kom upp rörde var förläggningen  av kassans centralkontor. Ärendet avgjordes vid ett annat ombudssammanträde, då rösterna tillföll alternativet Lidköping.

Denna centralkassa är det enda  länsinrättning som Lidköping  haft  genom åren.

Styrelsen köpte 1946 en fastighet på Mellbygatan 38 (numera Öhlings revisionsbyrå). Köpeskillningen då var 109.000 kronor. Genom inflyttningen i de nya lokalerna hade centralkassans behov av utrymmen tillgodosetts för flera år. Efterhand konstaterades dock att lokalerna började bli för trånga på Mellbygatan. Vid mitten av 50-talet uppgick antalet anställda till 15, och man fick göra en tillbyggnad på Mellbygatan med 130 kvadratmeter.

forsakringskassanb_91117

Hörnet  med Målaregatan och Stenportsgatan i dag

I november 1961 godkändes ritningarna, som gällde lokalerna i kvarteret Herakles för såväl kassans central- som lokalkontor. Styrelsen beslöt även att låta installera snabbtelefoner, och att bygga ut den befintliga ”snörtelefonväxeln”.

Hyreskontrakt tecknades om hyrning av ett 50- tal kontorsrum. Lokalkontoret förlades till bottenvåningen i hörnet av Målargatan och Grevhusgatan medan centralkontoret disponerade resterande våningar.

Under 1970-talet fick kassan flera nya arbetsuppgifter som krävde mer personal. De nya uppgifterna var bland annat genomförande av tandvårdförsäkringen, handikappersättningar, införande av delpension samt sänkning av pensionsåldern från 67 till 65 år, arbetsskadeförsäkring, ta över bidragsförskotten från kommunerna och mycket annat.

De befintliga lokalerna räckte helt enkelt inte till, så man var 1964 tvungen att hyra in sig i advokat Gösta Fridéns hus i kvarteret Heimdal på andra sidan Målargatan. Ett kontrakt skrevs på 20 år, och kassan fick ytterligare 760 kvadratmeter. Det kontraktet blev sedan en het fråga  då kassan inte behövde dessa lokaler så länge som 20 år.

Tvisten löstes med Gösta Fridén, även om kassan fick lösa ut 20-årskontraktet med en summa till Fridén.
 
När kassan hade lokaler i två hus på var sin sida av Målaregatan, så löstes kommunikationerna med  en förbindelsebro mellan husen. Denna bro revs 1985 då inte kassan nyttjade lokalerna mer i Fridéns hus.

Alla nya uppgifter som kassan fick på 70- och 80-talet ställde högre krav på personal. Mer personal fick anställas. Antalet anställda var som mest under Försäkringskassans topp i Lidköping 1978  hela 515 personer.

Detta då beroende på alla nya reformer, som hade införts och lagts på kassan.

Det bidrog till att 1979 presenterades en tillbyggnad av lokalerna på Stenportsgatan. Det byggdes en påbyggnad i två våningar ovanpå takterrassen.

forsakringskassan_91117

År 1981 erbjöds kassan att köpa fastigheten av Riksbyggen för 4,9 miljoner kronor. Efter köpet skedde en utbyggnad ut mot Vallgatan. De nya lokalerna kunde tas i anspråk november 1985.

Många om- och tillbyggnader har skett under Försäkringskassans tid i kvarteret Herakles. Chef under denna tid var direktör Hugo Bolling, som har hållit i rodret i 23 år.

– Det har naturligtvis varit oerhört stimulerande att ha arbetat inom ett område som ständigt har förnyas, konstaterar Hugo Bolling.

Själv har han under många år inom jobbet i kassan varit med om nästan, alla de stora förändringarna och omorganisationerna.

På frågan vad Hugo Bolling helst skulle villja se i sina gamla arbetslokaler, kommer svaret snabbt:

– Ge plats åt biblioteket. Det skulle ge liv åt gatan. Hela Stenportsgatan skulle dra nytta av det. Kultur med bibliotek och Folkets Hus blandat med affärer, det skulle liva upp gatan.

För tillfället står hela Försäkringskassans byggnad helt öde på Stenportsgatan. Statens Fastighetsverk har huset till försäljning. Ytan är på 5.952 kvadrfatmeter. En intressent som är villig att köpa fastigheten får räkna med att få betala en liten nätt summa på cirka 30 miljoner.

I dag har Försäkringkassan sina lokaler i Röstrandsområdet.

Lidköpingsnytt vill tacka Hugo Bolling för faktauppgifter om Försäkringskassan

8 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Babblan
Gäst
Babblan
17 november, 2009 09:36

Tack för en mycket intressant historia.

Jag måste säga att det gamla huset från 1930-talet ser bra mycket mer estetiskt tilltalande ut än dagens hus, även om baksidan inte är lika stel och tråkig.
Håller med Herr Bolling: Biblioteket till ”Försäkringskassans lokaler”!!!!

Babblan
Gäst
Babblan
17 november, 2009 09:41

Tycker det fattas något i själva historien. Hur såg huset ut då EPA var inhyst här, och när kom försäkringskassan in i denna lokal? Läser och läser men kan inte riktigt få rätsida på detta. Skulle vara kul att få svar på dessa frågor.

M. Palmstedt
Gäst
M. Palmstedt
17 november, 2009 04:41

Jag som gammal brottarfantast kommer mycket väl ihåg”Svensken”. Vilken pondus som domare den mannen hade. Vill också bara hålla med Hugo Bolling-flytta biblioteket till Försäkringskassans gamla lokaler. Se till att inte att både affärer och bibblan försvinner från innerstan . Det behövs mera liv och rörelse på Stenportsgatan, och inte som det är nu -tomt och ödsligt.

A Larsson
Gäst
A Larsson
17 november, 2009 07:36

Klart att biblioteket ska flyttas till gamla f-kassan samt några affärer och resturang. Det skulle liva upp stans tråkigase gata..

Helene Almqwist
Gäst
Helene Almqwist
18 november, 2009 06:52

Håller med att biblioteket ska flytta till försäkringskassans gamla lokaler. Om det nu måste flytta alls.

kjell hedvall
Gäst
kjell hedvall
18 november, 2009 07:52

Anledningen biblioteket kan flyttas till Sockerbruket är att man klarar det inom befintlig budget. En flytt till dessa lokaler skulle innebära betydligt högre kostnader.Pengar som inte finns idag. Annars är givetvis läget bra även om kommunikationerna inte är lika bra som på Sockerbruket.

LågtiTak
Gäst
LågtiTak
18 november, 2009 08:06

Anledningen är väl att ni förköpt er på sockerbruket, lagt ner bibliotek på landsbygden och att kommunikationerna är bäst till sockerbruket för att ni flyttat bussarna dit?

Snubbe
Gäst
Snubbe
18 november, 2009 09:53

Jag tycker det hade varit bättre med bussar på torget, tåg vid Rörstrand och bibblan i FK:s lokaler. Nu ligger allt detta i ett industriområde… Är det billigt man önskar så är väl Ågårdsskogen bättre. Nära till McD också.