Gå direkt till Nyheten (Kontantstopp på Västtrafiks bussar)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 22 February 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Kontantstopp på Västtrafiks bussar

Publicerad Wednesday, 18 November 2009, 10:22 av Redaktionen

Från och med den 1 december upphör all hantering av kontanter på Västtrafiks bussar enligt ett beslut från Arbetsmiljöverket.

För de resenärer som är vana att betala med kontanter ombord är det istället bankkort som gäller. Nya sms-biljetter, ny enkelbiljett och fler försäljningsombud är andra nyheter som ska underlätta för resenärerna när kontanterna försvinner.

När kontanterna tas bort kommer resenärer istället att kunna betala sina färdbevis med bankkort ombord. Samtliga bussar som kör i Västtrafiks område har fått bankkortsterminaler installerade med undantag för stadstrafikbussarna i Göteborg, Mölndal och Partille, där tillgången till försäljningsställen är större.

I nästa vecka lanserar Västtrafik nya sms-biljetter i de tätortszoner som inte redan har sms-biljetter.

Inför kontantstoppet tar Västtrafik fram en ny enkelbiljett som laddas på ett engångskort. Biljetten kan laddas antingen för en viss kommun eller en tätort hos samtliga försäljningsombud i regionen. Det är först när man checkar in och kliver ombord som laddningen är giltig. I Göteborgsområdet finns särskilda enkelbiljetter.

Beslutet om att stoppa kontanthanteringen på bussarna har tagits av Arbetsmiljöverket mot bakgrunden att rån och andra hotfulla situationer mot förarna har ökat under de senaste åren. Enligt Arbetsmiljöverkets bedömning minskar risken för rånförsök och hot och våld mot förare om kontanter tas bort ombord på fordonen.