Gå direkt till Nyheten (Debatt: Vi måste debattera förlossningsvården!)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 02 March 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Vi måste debattera förlossningsvården!

Publicerad Saturday, 21 November 2009, 17:27 av Redaktionen

ikondebattMiljöpartisten Göran Larsson i Lidköping ifrågasätter den prioriteringslista som upprättats inom sjukvården, en lista som av besparingsskäl skickar hem mödrar med nyfödda efter sex timmar.

Nu vill Sahlgrenska sjukhuset – SU- införa en ny politisk beslutat riktlinje inom förlossningsvården för okompliserade fall. Där man efter förlossning och bedömning redan efter sex timmar skull kunna få gå hem med det nyförlösta barnet!

Politiker, tjänstemän och experter har tillsammans suttit och kommit överrens om ett förslag om prioriteringar inom medicinen för att nå en besparing på cirka 140 millioner inom SU. Ett förslag är detta ovanstående vilket jag tydligt har markerat emot och därför fört upp frågan på dagordningen till nu kommande regionfullmäktige möte.

Jag frågar då socialdemokraten Kerstin Brunström om det är förenligt med god vård och rätt till lika och jämnstäld vård i hela vår region att göra detta på vårt största och tillika Europas största sjukhus?

Kerstin är ordförande i SU:s styrelse och har deltagit i detta prioriteringsarbete. Jag har ej fått ett tillfredställande skriftligt svar där hon tydligen anser att riktlinjer som detta med förlossningsvården kan se olika ut bland våra fyra sjukhus i regionen som har förlossningskliniker.

Jag tycker detta är anmärkningsvärt och kommer i debatten på tisdag att begära att frågan om detta och det övriga frågorna i prioriteringslistan måste gås igenom på ett övergripande regionalt plan innan vi kan besluta något om detta med t.ex nya riktlinjer inom förlossningsvården.

Göran Larsson MP

5 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
stadsbo
Gäst
stadsbo
21 November, 2009 06:07

Dax att de prioriterar bort politikerna snart??? Jobbar själv inom vården och vi måste hela tiden spara och spara men ingen tänker på oss som jobbar – hur mycket strån vi måste dra till stacken, bara vi sparar åt regionen. Helt orimliga krav tycker man ibland. Dax att spara in på ngt annat än vården – konst kanske??

Zisse
Gäst
Zisse
22 November, 2009 01:35

Men för f-n lägg ned regionen. Den är mer tärande än närande. Och det fort! Vi behöver vårdande inte sittande.

Knut Haijby
Gäst
Knut Haijby
22 November, 2009 01:58

Vad sägs om att lägga pengarna på vården istället för 1000 nya vägskyltar, ingen bryr sig ju vad som står på skyltarna i allafall!!

Janne
Gäst
Janne
22 November, 2009 12:49

Kommun ,Landsting , Statligt ansvar om vård om vård/skola .
Sjukvård BB får godkänt har ett barnbarn med en sjukdom de hittade på KSS som hon for vård på SU , små BB hade inte hittat sjukdomen . Kommunernas prioriteringslista är en skandal här i i gamla Skaraborg skola, åldringsvård ,psykvård och handikapp omsorg kommer sist .Staten ska ta hand om skolan , landsting tar hand om åldringsvård ,psykvård och handikapp omsorg

kållandsö
Gäst
kållandsö
22 November, 2009 10:41

Vem tar ansvar för om barnet blir sjuk hemma om de går hem efter 6 tim??? Det är ändå en bit till Skövde..Och visst det går väl på 15 min med ambulans men om de inte finns tillgängliga. Vi gick hem efter två dagar och fick åka tillbaka och ligga ytterligare 4 dagar för dtr fick” sena komplikationer”.Och då var det tur att det fanns en ambulans i stan som snabbt tog oss till Kss