Gå direkt till Nyheten (Debatt: Uppmanar regeringen tända ljus)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 24 February 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Uppmanar regeringen tända ljus

Publicerad Monday, 23 November 2009, 16:53 av Redaktionen

ikondebatt– Tänd ett ljus för Sveriges pensionärer i advent!
Den uppmaningen riktar kristdemokraten Holger Gustafsson, riksdagsledamot från Spiken, i en debattartikel.

Regeringen, tänd ett ljus för Sveriges pensionärer i advent!

Pensionärer har som åldersgrupp arbetat ihop det allra största bidraget till vår ekonomiska standard och till den välfärd vi har idag. Regeringen har därför ett särskilt ansvar att noga bevaka att pensionärerna får sin rättmätiga andel av den standardökning som kommer övriga medborgare till del. Jag följer detta mycket noga och har under hösten motionerat till riksdagen för att på så vis lyfta viktiga frågeställningar och förbättringar för pensionärerna.

Det är rättvist och logiskt att pensionärerna får del av den allmänna förbättringen i ekonomisk standard som sker i Sverige. Särskilt bör tilläggspensionerna, garantipensionerna, bostadstillägget och efterlevandeskyddet bevakas. Beskattningen av alla former av inkomster bör vara enkel, logisk och rättvis mellan olika grupper i vårt samhälle.

Utvecklingen av garanti- och tilläggspensionerna
Tilläggspensionernas köpkraft försämrades av den socialdemokratiska regeringen, utan att återställas. Garantipensionerna följer normalt konsumentprisindex (KPI).

Tilläggspensionerna har i det nya pensionssystemets en direkt koppling till den ekonomiska utvecklingen. Löntagarnas inkomster genererar ett inkomstindex, som under senare år haft en positivare utveckling än KPI, och därmed förstärkt tilläggspensionerna. Negativa, icke förutsedda, effekter på pensionssystemet måste bevakas noga.

Garantipension
Garantipensionärerna har fått en förbättrad ekonomisk situation genom Alliansregeringens skattesänkning. Målet måste vara att garantipensionen ska rymma en ordinär bostadskostnad och bostadsbidragets roll därmed ska minska.

Efterlevandeförmåner
Tiden för omställningspension som är12 månader upplevs av många som allt för kort och bör förlängas. Under en svår sorgeperiod upplevs det som alltför övermäktigt att anpassa sin ekonomiska situation på en så kort period som 12 månader. Det är inte heller en bra ordning att omställningspension inte ges till den som fyllt 65 år. Detta bör rättas till snarast.

Tänd ett ljus och låt det brinna
Personer över 65 år som fortsätter på arbetsmarknaden får därför del av jobbskatteavdragen och därtill sänkta sociala avgifter. Det är mycket bra.
Ålderspensionärernas ekonomiska situation har, under de socialdemokratiska regeringsåren, släpat efter väsentligt mer än andra grupper. Det är därför bra att Alliansregeringen så sent som i budgeten inför 2010 föreslagit skattesänkningar också för pensionärer. Jag kommer att fortsätta argumentera för att regeringen ska fortsätta att sänka skatten på pensioner för att rätta till de tidigare socialdemokratiska orättvisorna. ”Bättre tända ett ljus än förbanna mörkret”!

Holger Gustafsson, riksdagsledamot för
Kristdemokraterna i Skaraborg

24 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Fritänkare
Gäst
Fritänkare
23 November, 2009 05:39

Det är nog bra att tända ljus men det bästa vore ju att alliansregeringen gav pensionärerna samma skattetabell som förvärvsarbetande. De orättvisorna har Holger själv varit med att beslutat om. I ett vanligt pensionsläge rör det sig om över 500 kr/mån.

Rolf Olsson (v)
Gäst
Rolf Olsson (v)
23 November, 2009 06:08

Ännu ett hån till fattigpenionärerna från välbeställde Holger Gustafsson.Som väl är åker, med stor säkerhet,den kristna högern ur riksdagen efter nästa val.

Leif R
Gäst
Leif R
23 November, 2009 06:59

Det hade varit bättre om Du stod för ditt ord beträffande fjärdesteget i jobbskatteavdraget och avstått detta till utanförstående beträffande jobbskatteavdraget! Att tända ett ljus är närmast patetiskt!

Agust Vråk
Gäst
Agust Vråk
23 November, 2009 07:23

Skulle väl inte vara allt för stöddig om jag vore anhängare till (V) med tanke på hur deras väljarstöd och förtroende för partiledaren utvecklas!

Lisen
Gäst
Lisen
23 November, 2009 07:25

Kan inte annat än hålla med ovanstående. Som pensionär känner jag mig kränkt när jag läser Holger Gustafssons inlägg, kränkt in i själen.

Undrande Inflyttad
Gäst
Undrande Inflyttad
23 November, 2009 07:27

Det är klart att våra pensionärer skall kompenseras, helt klart.
Men en tanke slår mig, ni icke alliansbröder, Kjell Hedvall o Co han hjälper ju pensionärern här i kommunen med höjd skatt o det är väl bra eller..men det är ju också alliansens fel.

T
Gäst
T
23 November, 2009 07:52

Förstår inte vad han pratar om!? Har en mor som kommer förlora 500 kronor nästa år på sin pension, inte är det socialdemokraternas fel ändå. Hoppas innerligt att det blir regeringsskifte till nästa år. Upp till kamp!!

Snart pensionär
Gäst
Snart pensionär
23 November, 2009 08:10

Det är oftast patetiskt, i ordets rätta bemärkelse, dvs. löjeväckande, att läsa Holgers ofta återkommande artiklar här och i andra media. Eftersom verkligheten i sista hand avgör mitt förtroende för din förmåga, hoppas jag och tror att Holger och allianspartierna snart förpassas till den parentes i historien som ni med er orättfärdiga politik förtjänar.

Nisse
Gäst
Nisse
23 November, 2009 09:15

Jodå T; pensionsuppgörelsen var gränsöverskridande och där deltog även sossarna. Du kan möjligen anklaga sittande regering för att inte ha städat upp det de deltog tillsammans med bl a sossarna att bygga, dvs det pensionssystem vi nu har…

Michael Malmborg
Gäst
23 November, 2009 10:44

Vore trevligt om man läser debattartikeln istället för att svepande slåss med väl inkrökta partifloskler. Allt åt alla på en gång har sällan fungerat. Självklart vill vi att pensionerna ska höjas mer. Det som regeringen genomför nu är bara början. Läs och tänk, kanske kan det ligga något vettigt i det Holger skriver. Eller?

Leif R
Gäst
Leif R
23 November, 2009 10:49

Visst, (Nisse), var nuvarande pensionssystem gränsöverskridande, men knappast den förödmjukande straffbeskattningen på bland annat pensioner! Det är en skamm för en stor del av befolkningen!

Nisse
Gäst
Nisse
24 November, 2009 06:39

LeifR: så din kommentar till T är att skatten för hans mor höjs med 500 kr nästa år? Då tror jag att du har fel…

dap
Gäst
dap
24 November, 2009 09:26

Många reagerar på regerings sänkning av skatter som inte kommer alla till del.
Det jag undrar är var alla protester var när S-regeringen sänkte skatten för alla utom just pensionärerna.
S-regeringens skattereduktion riktades i och för sig även till sjukskrivna och arbetslösa men inte till pensionärerna.
Jag kommer inte ihåg att PRO med flera då protesterade mot “straffbeskattningen” av pensionärer.

dap
Gäst
dap
24 November, 2009 09:34

Rolf Olsson (v)
En kort fråga bara, när dök dessa “fattigpenionärerna” upp som Du nämnde i Ditt inlägg.
Har de kommit före eller efter valet 2006?

Fritänkare
Gäst
Fritänkare
24 November, 2009 09:38

En pensionär som jobbat ihop ATP och pensionssparande så att han har en pension på 15000 kr/m. Betalar varje år över 8.000 kr mer i skatt än de som jobbar idag. Sverige är ensamma om att ta ut mer skatt av pensionärer än förvärvsarbetande. Istället för att införa fjärde jobbskatteavdraget hade man kunnat rätta till det värsta. En miljon pensionärer tänder nog ett ljus för större rättvisa.

dap
Gäst
dap
24 November, 2009 12:07

Fritänkare:
Redan inkomståret 2000 sänktes skatten för alla utom pensionärerna, S’ var alltså först ut med att beskatta pensionärerna hådare än andra.
Sedan får man inte glömma att även om regeringen har sänkt skatten har man infört andra “skattehöjningar”, bland annat slopad skattereduktion för a-kassa och fackavgifter, allt färre får avdrag för resor till och från jobbet mm.
Skattesänkningen är i praktiken inte så stor som den verkar.

Fritänkare
Gäst
Fritänkare
24 November, 2009 12:20

@dap. “Det var inte vi som började” är ett dåligt försvar. Faktum kvarstår alliansregeringen beskattar pensioner högre och gynnar principen att tjänar du mycket skall du betala mindre. Tänd ett ljus för större solidaritet.

dap
Gäst
dap
24 November, 2009 02:03

Fritänkare:
Det var inget försvar utan konstaterande av fakta, och faktum kvarstår. Nuvarande regering fortsätter bara på den inslagna vägen.
Även principen att tjänar Du mycket ska Du betala mindre (även om detta är en misstolkning) är en fortsättning på S’ sätt att beskatta. Miljardärerna betalade ingen förmögenhetsskatt, hade Du däremot ett obelånat hus vid havet, amorterad med skattade pengar fick Du betala förmögenhetskatt.
Solidariskt?

Fritänkare
Gäst
Fritänkare
24 November, 2009 02:39

@dap. Detta försvarar väl inte den politik som förs idag. Tänd ljus nummer 2 för alla som blir ofrivilligt arbetslösa och som måste betala en högre skattesats på en lägre inkomst.

dap
Gäst
dap
24 November, 2009 04:00

Fritänkare:
Du verkar ha kommit bort en bit från debattämnet.

Fritänkare
Gäst
Fritänkare
24 November, 2009 04:21

@dap. “Tro dä”. Jag reagerar på den falska beskrivningen. När vi ändå är i ljuständningen så kan vi väl ägna en tanke också åt dem som vid årsskiftet mister sjukersättningen och skall ut på arbetsmarknaden. Ha överseende med att jag vidgat diskussionen till att omfatta fler ansatta grupper än pensionärer.

Ljusen tar slut
Gäst
Ljusen tar slut
24 November, 2009 04:25

Det kan vara läge att skaffa aktier i Kronljus (eller vad dom heter). Verkar bli många ljus att tända oavsett om höger eller vänster regerar ;=)

maria
Gäst
maria
24 November, 2009 04:31

Jag är också pensionär-men sjukpesionär……..vågar påstå att dete är väl så svårt!Våra ersättningar utgår från prisbasbaeloppet och det är aviserat en sänkning nästa år.Jag borde vara i min bästa arbetsår-men en svår kronisk sjukdom satte stopp för det-ibland känns det som samhället tycker det är ens eget “fel”Jag och många med mig,kan räkna upp ett flertal åtgärder som denna regering gjort som försämrat för mig och “vanliga” pensionärer

dap
Gäst
dap
24 November, 2009 05:19

Maria:
Gör gärna det, vilka åtgärder har denna regering vidtagit som har försämrat för Dig?