Gå direkt till Nyheten (Debatt: Ambulanssjukvården måste förstärkas)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 24 February 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Ambulanssjukvården måste förstärkas

Publicerad Tuesday, 24 November 2009, 12:10 av Redaktionen

ikondebattModerater i regionledningen föreslår att det tillförs fler ambulanser och mer ambulanspersonal till Skaraborg. Förslaget följs upp med en debattartikel av Gunilla Levén, Vara.

Ambulanssjukvården måste förstärkas

I förhållande till budgeten som antogs i juni har Västra Götalandsregionen tillförts omkring 630 miljoner, bland annat eftersom regeringen har skjutit till resurser för att värna välfärdens kärnverksamheter. Detta möjliggör nödvändiga satsningar på och förstärkningar av sjukvården.

Förutom extra resurser och åtgärder för att korta vårdköerna och öka tillgängligheten, klara kompetensförsörjningen samt införandet av VG primärvård vill vi moderater göra satsningar på och förstärkningar av ambulanssjukvården.

Ambulanssjukvården är idag hårt pressad och fordonen är för få och på många håll i regionen, inte minst i Skaraborg, dras ambulanssjukvården med stora problem. Det är mycket allvarligt eftersom tillgången till rätt utrustade ambulanser, som är snabbt på plats vid en olycka eller vid ett akut sjukdomstillstånd, många gånger livsavgörande.

Vi vill att ambulanssjukvården erbjuder människor den trygghet som berövas dem när restiderna till sjukhusen ökar och akutmottagningarna blir färre. Därför föreslår vi i vårt förslag till tilläggsbudget en översyn och förstärkning av ambulanssjukvården, bland annat med ytterligare en ambulanshelikopter som kan vara snabbt på plats när det som inte får hända, händer.

Vi moderater vill ge ambulanssjukvården redskapen att utvecklas till att bli en mobil akut. Med ökad kompetens och mer resurser kan ambulanssjukvården på allvar bli en förlängning av sjukhuset och även minska belastningen på akutmottagningarna. Ambulanssjukvården ska ha möjlighet att triagera patienterna, lägga in dem direkt på sjukhusen utan omvägen via akutmottagningen och i vissa fall till och med kunna avsluta behandlingen utan att ens köra in patienten på sjukhuset.

Gunilla Levén (M)
Oppositionsråd
Västra Götalandsregionen

5 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Oven
Gäst
Oven
24 November, 2009 06:56

Otroligt! Ett helt inlägg utan några krav på privatisering??????????
En fråga till Levén, har ni med ovanstående önskemål i ngn befintlig budget eller är det bara valårspopulismen som spirar igen?

Nisse
Gäst
Nisse
24 November, 2009 07:43

Valårspopulism – något har man lärt sig av alla år med vänsterstyre…

Oven
Gäst
Oven
24 November, 2009 09:25

Och när styrde V Nisse?

Nisse
Gäst
Nisse
25 November, 2009 06:50

Jag antar att du förstår, men vill trolla – eller uppfattar du sossarna tillsammans med v som ett liberalt alternativ?

Oven
Gäst
Oven
25 November, 2009 08:27

Hur jag uppfattar sossarna har inget med saken att göra, grejen är att det är sossarna som styrt. Alltså innehaft regeringsmakten, ibland med stöd av V och ibland med stöd av C.