Den gamla bilden. Kvarteret Orion med Stadsbiblioteket
Publicerad tisdag, 24 november 2009, 08:08 av Tore SahlströmDen gamla bilden denna gång har tagit oss till kvarteret Orion där numera en av Sveriges första byggda affärsgallerior ligger. ´Den gamla bilden är från 1920-talet .
Här hade Carl Ander sin damkonfektion, och bredvid med ingång från Vinbergsgatan hade Lidköpings Tekniska affär sin lokal. Den ursprungliga byggnaden uppfördes i mitten 1800-talet, och var innan de stora skyltfönstren sågades upp ett av stadens vackraste boningshus för sin tid.
Affärsgallerian invigdes 26 augusti 1960 av köpmannaförbundets ordförande Knut Hjernestam . Det var många Lidköpingsbor som passade på att beskåda det som stod i öppningsannonsen – Lidköpings nya shoppingcenter. Lidköpings stadsmusikkår konserterade hela dagen, och folk strömmade in i gallerian i jämn ström för att syna nymodigheten.
Kostnadsramen på 3,2 miljoner höll väl. I gallerian förutom affärer fick apoteket, tandkliniken samt biblioteket plats. De affärer som kom in från början var Gurly Anderssons modeaffär, Carl Anders damkonfektion, Arkadblommor, Reso, Rydéns sängkläder, Berggrens kaffehandel, Garströms filial, Tore Eklunds frisörssalong samt Lidköpings Tekniska affär.
En affär som har varit med från början och är en av Lidköpings äldsta kvarvarande butiker är Lidköpings Tekniska Affär. Den gamla affären som startade 1894 var den första egentliga färghandeln i stan. Den innehöll också mycket mera . Allt från färghandelsprodukter till sjukvårdsprodukter och mineralvatten.
I butiken, då seklet var ungt kunde man finna varor som, ”kloka gubbens liniment”, migränstift, morfinsprutor,oljor och rökpulver mm.
En populär produkt, som bara i Sveriges avlånga land såldes av Lidköpings Tekniska Affär, var den populära Håkanssons salubrin.
Nu drivs Lidköpings Tekniska affär av familjen Kvant, Christina med maken Conny samt dottern Sara. Christina Kvant visar för Lidköpingsnytt att man har bevarat den gamla genuina inredningen från affärens begynnelse. Den väldoftande butiken säljer i dag mest parfymeriprodukter och bijouterier.
När man för några tjugotal år sedan gick längs arkaden fram till Stadsboblioteket minns man särskilt alla dofter som mötte. Det var från parfymeriet, men även från Berggrens Kaffe & Thehandel. Tyvärr kunde dofterna ibland blandas med dofter från folktandvården som låg på andra våning och dess mindre sköna upplevelser.
Våren 1963 flyttade Preben Baudtler, 23 år, från Danmark till Sverige, för att börja som frisör på Eklunds damfrisering i Orionhuset. Tre år senare fick Preben Baudtler möjlighet att köpa salongen och den fick namnet Salong Orion.
År 1972 bestod Prebens Baudtlers verksamhet av fem salonger i Skaraborg, med totalt 22 anställda. Året 1975 valde dock Preben att satsa all sin verksamhet på salongen i Lidköping. Salong Orion bytte namn till Salong Preben. När kommunen sedan behövde frisörslokalerna till utvidgning av biblioteksverksamheten, blev Preben Baudtler uppsagd från lokalerna i Orion. Sedan 1976 har Salong Preben legat på Mellbygatan 2 – numera med nya ägare.
Redan 1863 bildades ett folkbibliotek, som stationerades på Stenportsgatan. År 1869 flyttades det i samband med att folkskolan bytte lokaler. Det nya stället blev invid Stadsträdgården. 1934 fick biblioteket nya lokaler i flickskolan. 1954 beslutades att biblioteket skulle åter få nya lokaler och när den så kallade ”lundalska” tomten i kvarteret Orion rivits och Orionhuset hade byggts upp kunde Stadsbilioteket flytta in här 1960.
Lidköpings biblioteksstyrelse hade sitt första möte den 18 januari 1952, och då skulle det bestämmas vilken som skulle få tjänsten som bibliotekarie. En kommitté bestående av ordföranden Albert Åhman, bokhandlare C. Axel Ericsson och metallarbetaren Einar Palmqvist bildades för att utse en lämplig bibliotekarie. Kommittén beslutade sig för att anställa Jörgen Elgström. Jörgen Elgström fick mycket att stå ifrån början och redan 18 dagar efter sin anställning betonade Elgström att det vore viktigt att tillsätta ett skrivbiträde.
Beslutet om att anställa ett skrivbiträde vid Lidköpings stadsbibliotek ledde till livliga diskussioner i stadsfullmäktige. Metallarbetaren Nils Frisén var den som drog i gång debatten med påståendet:
– Tjänstemännens antal bara ökar och ökar – det måste sättas stopp någon gång.
Herr Frisén yrkade på avslag. I motsats till vad Frisén ansåg, tyckte elektriker Birger Telander och förskollärare Folke Svensson att det vore bra om arbetet skulle kunna skötas av två heltidsanställda personer vid biblioteket. Frisén gick då till motangrepp och poängterade att biblioteket tidigare hade kunnat skötas av två personer på deras fritid. Det började även debatteras kring Elgströms arbetssysslor, och någon ställde undrande frågan:
– Skall han skriva böckerna själv?
Biblioteksverksamheten har ständigt vuxit med åren ,och den sista ombyggnaden gjordes 1997, vilket resulterade i ett större och modernare bibliotek. Biblioteket har cirka 287.000 besökare per år, cirka 1.000 per dag. Den senaste utbyggnaden innebar att balkongen på andra våning där tidning -och tidskriftsavdelningen låg försvann och flyttade in där Berggrens kaffe låg tidigare.
Nu är det åter dags för en flyttning av Stadsbiblioteket. Kultur & fritidsnämnden har sagt upp lokalerna. Kommunfullmäktige beslutade för cirka ett år sedan om en flyttning till Sockerbruket, och en inflyttning skulle kunna ske under 2011 och vara klar 2012.
Det har höjts röster om att Försäkringskassans gamla lokaler på Stenportsgatan skulle passa utmärkt för stans bibliotek. Då måste kommunfullmäktige riva upp det gamla beslutet om flyttning. Vad som kommer att ske med Stadsbiblioteket återstår att se.
I dagens Orionhus finns följande affärer och verksamheter;
City Herrekipering
Lidköpings Tekniska Affär
Elon
Sannas Frisör och Shop
KPMG
Christines medicinska fotvård
Världsbutiken Orion samt
Stadsbilioteket.
Det gamla huset var mycket vackrare! Tänk om fastighetsägaren kunde snygga till fasaden och se till att skyltarna på framsidan får en enhetlig utformning.
Var det en filial som låg på Silversköldsgatan? Där var jag flitig lånare i mitten på femtiotalet.
Undrar också vem som har gjort gobelängen som syns på bilden från biblioteket.
Tänk jag tycker detsamma som ovanstående, med det tillägget, att jag tycker biblioteket har en mycket vacker planlösning. Undrar samtidigt om det går att få till det lika luftigt i en ny lokal? Och den fantastiska väggtavlan – kommer den att få en lika fin och framträdande plats i de nya lokalerna var än det blir?
Britta: Det var väl barnbiblioteket som låg i Folkets Hus med ingång från Silversköldsgatan.
Den stora textilen som hänger i bibloteket är gjord av textilkonstnärinnan Agda Österberg (1891-1987). Hon hade sin atelje på Tre Bäckar strax utanför Varnhem
Mmia: Men det fanns en avdelning med vuxenböcker också som man kunde tjata sig till att få låna från ibland.
Tore S: Tack för svar, den såg så fin ut att jag blev nyfiken.
Varför flytta bibblan, den ligger väl bra där den ligger, dessutom så renoverades den för 13år sedan för dyra pengar, till ingenting…?
Jag är ofta på bibblan, och den ligger utmärkt där den ligger. Toppen när man ska in till stan och handla på torget, och låna böcker samtidigt. Eftersom jag är rörelsehindrad så tycker jag bibblan ligger bra i Orionhuset. Jag håller med Jeanette-vaför flytta bibblan????????
Tycker som många andra att flytten av bibblan till Sockerbruket känns helt fel, visst vore det bättre att ha det som nu mitt i centrum eller i Försäkringskassans gamla lokaler. Skulle vara intressant att veta hur många kommuninvånare förutom ansvariga plitiker som tycker att Sockerbruket är bästa läget.
Tack för en bra artikel…
Rör inte vårat bibliotek ! Bättre läge går ej att få, har svårt att tänka mig att det ska flyttas så långt ifrån ”stan”. Alla har ju inte fördelen att kunna förflytta sig så bra. Kör gärna med bokbussen inom staden och leverera låneböcker till de som inte kan nå biblioteket. Lycka till !
Vill rikta ett stort tack till familjen Kvant som driver Teckniska affären. Alltid på gott humör och hjälpsamma och framförallt kunniga med alla sina produkter. Vilka tjusiga paket ni gör! Var där på en informationskväll och då fick vi mycket information av Kristina om affärens historia som var mycket uppskattat och intressant att lyssna till.