Intresset för religion växer ?
Publicerad tisdag, 24 november 2009, 11:53 av RedaktionenI går var islamologen Jan Hjärpe på Församlingshemmet och talade över ämnet Skillnader och likheter mellan judendom, kristendom och islam. Inte det lättaste att tala i – men under de två och en halvtimma långa föredraget benade han ut det som var den gemensamma historiska bakgrunden till de tre monoteistiska religionerna.
Givetvis med en mängd upplysningar som ligger i fotnoternas sfär. Sådant som ibland kan kallas onödigt vetande, men som gör en muntlig framställning levande intressant.
Det var i alla fall en trevlig kväll för de 130 lyssnande (en strålande siffra med tanke på måndagskväll och religion). Så visst finns det ett ökande intresse för religion – och det kan nog tillskrivas den ”nya” religion som tar plats i Sverige – islam.
Inte för inte var det islam, som religion, som kvällens föredrag kom att koncentrera sig kring.
Av Hjärpes framställning framgick att det i grunden inte var så stora skillnader – om ens några – mellan systerreligionerna. I islam finns trådar till såväl judendom som kristendom, geografiskt, historiskt och innehållsmässigt: Abraham/Ibrahim är stamfadern, Jesus/Issa är profet inom islam, exempelvis.
Mycket av det som finns berättelser om Issa kommer ur östkristendomen – den som utvecklades bland de judekristna riktningarna i Syrien, Irak, Persien och Arabiska halvön.
Behållningen av Hjärpes framställning är den att man förstår släktskapet mellan de tre religionerna – man får så att säga upp ögonen för hur lite som skiljer – egentligen – i teorin eller andemeningen.
Den efterföljande frågestunden kanske inte gav så mycket eftersom frågorna var av det snälla slaget – i meningen utmanande.
Vid en av frågorna hettade det till lite – den om att det står i Bibeln om, lite slarvigt uttryckt, ”Israel skall försvaras”.
Frågeställaren hade förmodligen i tankarna de muslimska staternas syn på Israel och ställde den i kontrast till det uttalade ”stödet” i Bibeln.
På detta svarade Jan Hjärpe att staten Israel är en skapelse från 1948 och det som åsyftas med Israel i Bibeln. Tyvärr blev det inte riktigt klarlagt hur man skall uppfatta bibelbegreppet israel idag.
En annan fråga var om kvinnosynen i islam/Koranen, underförstått kvinnoförtryck. Här utvecklade Jan Hjärpe ett resonemang om feministernas, av olika schatteringars syn på Islam. Länge uppehöll han sig vid de muslimska feminister som i Koranen försöker bevisa att en annan mer feministisk syn går att göra.
Huruvida dessa islamfeminister har något större inflytande gavs inget svar.
En av dem, nyligen i Sverige och som var med i SVT:s Existens, Irshad Manji, lever under ständigt mordhot.
Det senare kanske kan vara ett exempel på det som inte diskuterades; teologi, tolkningar, gemensamma rötter, historia och andemening i alla ära, nog så intressant och tankeväckande – men det är praktiken som är det avgörande. På vilket sätt kan religion/er ge stöd för ett visst handlande och agerande och hur utnyttjas detta idag?
Nu kunde ju kvällen inte ge svar på allt, men Jan Hjärpe lade en fin grund för vidare studier och reflexioner över ämnet.
Varför inte bjuda in någon judisk troende lärd liksom en muslimsk att bena ut sammanhangen utifrån sin respektive tro?
Tack för den artikeln för mig som inte hade möjlighet att gå!