Gå direkt till Nyheten (Femårskalas i helgen: Närebo har tredubblat sortimentet)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 29 February 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Femårskalas i helgen: Närebo har tredubblat sortimentet

Publicerad Wednesday, 25 November 2009, 17:14 av Björn Smitterberg

cecilia_carlander_lopDet blev inte riktigt vad familjen Carlander på Närebo hade tänkt sig när de för precis fem år sedan invigde sin butik.
Det blev mycket mer och helgens julmarknad blir ett femårskalas som Cecilia Carlander nu arbetar för fullt med. Det var exempelvis tänkt som ett trädgårdscafé, men har blivit en restaurang. I helgen blir det traditionell adventsmarknad, med mängder av utställare.

Många är det nog som förknippar Närebo med gurkor. För gurkor har det producerats i många år på gården. Fortfarande är det många som kommer till Närebo bara för att köpa gurkor. Det är en försäljning som pågått i kanske 30 år, men tidigare var det en garagehandel.

cecilia_carlander2_91125

– Jag blev utexaminerad från Alnarp för fem år sedan i somras, då började vi bygga en ny butik helt från grunden för att klara livsmedelsregler, och en restaurang, säger Cecilia Carlander som nu är den ansvariga för butik och restaurang.

Gurkförsäljningen hade börjat kompletteras med morötter och potatis, och även en del andra produkter som grannskapet bistod med.

– Vi har hela tiden sysslat med närodlat och mat som produceras i liten skala, men som ändå sköts på ett riktigt sätt. Vi har inte några krav på KRAV, men har sådana produkter också.

cecilia_carlander_91125

När butiken slog upp portarna för fem år sedan fanns det 19 leverantörer. I dag är det över 50 producenter som levererar delikatesser, safter, ostar och mycket annat till Närebo-handeln. Här finns också vilt – såväl fågel som fyrbenta djur. För Närebo har jaktmarker.

Vägg i vägg med butiken ligger restaurangen. Det som var tänkt att vara ett trädgårdscafé i växthusmiljö växte snabbt till en restaurang. Nu är här massor av bokningar av julbord och jultallrikar. Men det är också andra bokningar – minnesstunder, bröllop och familjefester. Personalen har fått utökas.

– I början hade vi många egna arrangemang, säger Carl-Gustaf Carlander. Men nu har vi så många bokningar så vi får koncentrera oss mer på dessa.

carlgustafcarlander_340

Bilden togs av Carl-Gustaf Carlander för fem år sedan – det var Lidköpingsnytts första reportage. Lidköpingsnytt fyller nämligen också fem år i dagarna.

Cecilia Carlander har utvecklat en tradition – festkvällar med underhållning. Flera kända artister – nationellt kända såväl som regionalt – har varit huvudpersoner här. Sommartid har det kombinerats med grillrätter.

– Det har gått jättebra med artisterna, även om det naturligtvis är en chansning. Man vet ju inte i förväg…

Nästa artist som kommer är Svante Thuresson – det blir i maj.

Närmast i tur står alltså adventsmarknaden som öppnar till helgen och kombineras med femårskalaset. Då tas hela stallbyggnaden i anspråk.

– I år har vi ett 30-tal utställare, mest konsthantverkare men även en del livsmedel. Jag lovar att det skall bli fint och stämningsfyllt.