Gå direkt till Nyheten (Kanonstart på julhandeln)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 24 February 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Kanonstart på julhandeln

Publicerad Thursday, 26 November 2009, 18:32 av Björn Smitterberg

dlg-jul_91126Med en skarp knall från en kanon avskjutet på Torgbron inleddes årets julhandel. Flera hundra persomer var på Nya Stadens torg för att höra Magnus Gabriel och Maria Eufrosyne de la Gardie välkomna julhandeln. I år är det Lina Hellstrand och Bengt-Arne Bengtsson som har rollerna – åtminstone i kväll.
ikon_rorligt_inslag.

En nyhet för året var alla de hundratals marschaller som tänts längs älven uppströms och nedströms Torgbron.

dlg-jul_91126

Bengt-Arne Bengtsson har iklätt sig rollen som greve flera gånger förr – inte minst i Esplanadteaterns uppsättningar. För Lina Hellstrand var det premiär som grevinna. Lina Hellstrand är elev på kulturturismutbildningen har har i ett projekt medverkat till att utveckla de la Gardiejul.

Kanonen var i är betydligt mindre än den som användes förra året. Men ljudet var det inget fel på – skottet hördes ordentligt.

Så tändes alla ljusen – och i en av tomtebodarna serverades glögg. Dessvärre var bara en bod öppen. Vackert med facklor blev det på Rådhusets trappa där julhandeln “invigdes”.

dlgjul_fackla_91126

Här nedan – lite ljud och bilder från den mörka kvällen – tyvärr är det mycket dålig belysning på Rådhusets trappa.

10 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Curt Johansson
Gäst
Curt Johansson
26 November, 2009 07:21

Nej Du, bäste redaktör. Något skarpt kanonskott har, förhoppningsvis i alla fall, INTE avfyrats i kväll från någon kanon eller haubits på Torgbron. Skarp ammunition är lite för farligt att använda i sådana sammanhang. Men smällde gjorde det. ;-)

Lynx
Gäst
Lynx
26 November, 2009 07:32

Skarpt kanonskott????? Vart tog kulan vägen? :)

Gurra
Gäst
Gurra
26 November, 2009 08:24

Vad var detta?? En riktig pellejöns som springer omkring och säger till att man inte får gå på “bron det smäller” och PANG..hallå var var svspärrningarna, polis mm Gissa om mina barn blev rädda…fattar fortfarande inte vad som hände…men något med pensionärer måste det varit eftersom jag var den enda under 65 år…ja och mina barn så klart..de är väl lomhörda de med nu…Lite info om detta..hmm hir får man det???

Stumpan
Gäst
Stumpan
26 November, 2009 09:55

Helt kasst… Vi stod på bron där det smällde till vad som sas skulle vara ett “skott”. Vi sket nästan på oss. Och vad beträffar Magnus gabriel så skulle han väl komma med båt. Missade vi det eller? Direkt efter “skottet” gick vi till torget där DET VAR SLUT???!!!??? Nåsta år är det inte många som kommer att komma till torget på det här evenemanget.

Babblan
Gäst
Babblan
27 November, 2009 10:29

Jössses vilka klagomånsar det finns i vår lilla stad. Den som läst Lidköpingsnytt eller vår dagstidning kan inte ha undgått att läsa om kanonsaluten som var planerad. Har ju stått i annonser och artiklar.
Dessutom – om man ska märka ord – så står det: “skarp knall från en kanon” och inte skarpt skott från en kanon. Det är skillnad där. Eller hur?

Babblan
Gäst
Babblan
27 November, 2009 12:39

Hihi. Jag vaknade sent så jag missade ju den lilla felskrivningen då. Men tydligen var det många som Inte gjorde det …

ReD
Gäst
ReD
30 November, 2009 10:18

Vem bär ansvaret för denna knall…lomhörd o hör konstigt än , visste ej om detta ..skammligt..vem ????

Curt Johansson
Gäst
Curt Johansson
30 November, 2009 12:58

Jag är ledsen Babblan om Du ser det som att vara “klagomåns” att bry sej om människors hälsa. Jag har arbetat inom försvaret med att utbilda ett par tusen värnpliktiga och alltid varit noga med deras hörsel. Tyvärr hade vi en ung man som skadades för livet pga en överflygning på låg höjd av ett Gripen-plan. En händelse som ingen av oss på marken rådde för men som gav den unge värnpliktige men för livet så snacka inte med mej om klagomåns !!!