Gå direkt till Nyheten (Torghandlarna:
Floristen Eva har sin verksamhet i Ljung)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 29 February 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Torghandlarna:
Floristen Eva har sin verksamhet i Ljung

Publicerad Friday, 27 November 2009, 07:28 av Tore Sahlström

torghandel_blomma_91127Veckans torghandlare är floristen Lena Ekström med företaget Lenas Växter.
Lena Ekström började sin verksamhet i Hällum, men för fem år sedan övertog hon Ljungsfors Handelsträdgård i Ljung en mil från Herrljunga. Torghandel har floristen Lena hållit på med  i 20 år. Det är mest på våren, och till jul som hon torgar i Lidköping.

Lena Ekström har gått trädgårdsskola i två år samt även utbildats på Alnarp. I företaget i Ljung jobbar även dottern Linnéa. Denna enda soliga novemberlördag har Lena Ekström tagit med sig den yngsta dottern Sofia, som hjälper mamma med, att sälja gjorda alster som bla.dörrkransar.

torghandel_blomma_91127

I sin handelsträdgård i Ljung har Lena Ekström en visningsträdgård med cirka 1.000 olika perenna växter. Under ett  år hinner man odla 75.000 penséer och 200 olika sommarplantor, samt även snittblommor och krukväxter. Nu till jul blir det mycket amaryllis och hyacinter, som står på trädgårdsagendan. Närmaste månaden blir det även mycket arbete med julgrupper. Semester hinner Lena Ekström ta en vecka i slutet på juli, då det är lite lugnare.

Närmare jul så är det dörrkransar, som är ett populärt inslag i torghandeln. Dörrkransar kan man även ha som prydnad hela hösten.

– Vi var nog bland de allra första , som började  sälja dörrkransar här på torget ,säger Lena Ekström.

-Kransarna numera består inte bara av blåbärsris, utan ett liknande ris som heter buxbom. Det är en klassisk buske, just nu mer populär än någonsin.

kransar_91127

– De har ett tjockt glänsande bladverk , som är står lika vackert grönt året om . Sätter man i några dekorationer som äpplen och kottar- då blir dörrkransen mera estetiskt vacker, förklarar Lena Ekström

Buxbom passar utmärkt också som häck – den kallas häckarnas Rolls Royce.

Det som gör Lena Ekström mest glad i arbetet är,  att syssla med perennerna. Detta för det finns väldigt många olika sorter och färger som kan matchas ihop. Som avslutning säger Lena Ekström att det är mycket lättare sälja sina varor till stadsborna.

– Lantborna har ju mycket runt omkring sig i naturen, som de själva kan göra mycket av.

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
G.Österlund
Gäst
G.Österlund
27 November, 2009 03:27

Var och besäkte Er visningsträdgård i Ljung-det var verkligen värt ett besök.. Lycka till i framtiden med Era odlingar. Kommer
till torget för jul och inhandlar en dörrkrans..