Gå direkt till Nyheten (Sjöfartsverket på kontrakurs om Göta älv
Hedvall föreslår politisk styrning av Vänern)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 01 March 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Sjöfartsverket på kontrakurs om Göta älv
Hedvall föreslår politisk styrning av Vänern

Publicerad Sunday, 29 November 2009, 15:21 av Björn Smitterberg

genre_venersjofartSjöfartsverket har vänt och förordar nu en tunnel under Göta Älv men kan tänka sig broar, men broarna måste öppnas efter sjöfartens behov. Sjöfartsverket har skrivit till Byggnadsnämnden i Göteborg att verket inte kan acceptera broar som stänger för sjötrafiken – och verket kommer att vidmakthålla slussarna i Trollhätte kanal.
Samtidigt har kommunalrådet Kjell Hedvall i dagarna tagit initiativ till ett nytt organ för att styra verksamheten på Vänern.

– Jag har under många år varit utsedd att ansvara för Lidköpings intressen i Vänerfrågorna. Det har varit med viss förvåning jag kunnat följa bl.a tidigare uppmärksammade åsikter om Slussarnas framtid i Trollhättan och Göteborgs politik avseende att stänga av Vänern genom byggandet av broar.

– Givetvis verkar jag för Vänerns utveckling och det är med tillfredställelse man nu kan läsa Sjöfartsverkets yttrande att även de ställer upp för Vänern.

– Jag har även fått rapport från senaste sammanträdet på Länsstyrelsen i Göteborg att frågan har svängt kraftigt och att alla nu förstår att det inte går att stänga av Vänern med broar, säger Kjell Hedvall i en kommentar.

– Frågorna kring “hoten” emot Vänerns framtid visar dock på att det behövs ett samlat politisk organ för Vänern. Även den gemensamma översvämnings problematiken gör att vi behöver ett gemensamt organ för Vänerns kommuner på politisk nivå. Jag har tagit ett initiativ till möte om detta som kommer att ske nästa år.

Sjöfartsverkets brev till Göteborgs byggnadsnämnd är verkligen en vändning. Det påpekas att det inte är verket som avgör vilka investeringar som skall göras i Trollhätte kanals slussar – det är beslut på politisk nivå.

I brevet skriver Sjöfartsverket att det olyckligtvis “tolkats” att verket tagit ställning mot framtida Vänersjöfart. Med tanke på hur tidigare uppgifter utformats var det svårt att inte göra den tolkningen, men Sjöäfartsverket meddelar nu att älven är viktig och det är att yttersta vikt att nya älvförbindelser medger en rationell sjöfart på älven. Dessutom påekas på att även fritidsbåtstrafiken är beroende av att komma fram.

Alternativet med broar som öppnas bara på nätterna bedömer Sjöfartsverket som ett olämpligt alternativ.

18 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Eyeinthesky
Gäst
Eyeinthesky
29 November, 2009 05:16

Det var ju lugnande besked vad gäller kanalfrågan.
Det som däremot ter sig alarmerande är ju hur statliga verk kan hantera sina utrdeningars resultat och hur styrda resultaten verkar vara. Att trovärdigheten för statens institutioner allmer sjunker, är tyvärr inte förvånande.

Jan M (M)
Gäst
Jan M (M)
29 November, 2009 05:17

Nu har vi fått förklaringen varför inget händer, det är Kjell Hedvall som är ansvarig för Lidköpings Kommuns intressen i vänerfrågorna ! Tur att Carin Lexmon tog tag i saken! Alla andra partier han också agera innan den som har ansvaret vaknade !

kjell hedvall
Gäst
kjell hedvall
29 November, 2009 06:06

Manitski spelar som vanligt utanför planen och har ingen kunskap hur samhället fungerar.Har ni ingen nybörjarutbildning inom Moderaterna..Nåt borde väl partiet kräva innan man få skriva under med M…

Ronny Carlsson
Gäst
Ronny Carlsson
29 November, 2009 06:13

När jag började läsa artikeln så kände jag spänningen stiga, vem skulle bli först av högerfalangens representanter att kasta skit på Hedvall trots hans sätt att hantera frågan på ett korrekt sätt? Föga överraskande blev det herr Manitski som vann. Bara att gratulera till en överlägsen seger. Dessutom lyckas han lyfta fram Carin Lexmon som “tog tag i saken”. Ungefär som hon brukar göra, alltså genom att kontakta media. Grattis Jan!

Jan M (M)
Gäst
Jan M (M)
29 November, 2009 07:50

Kjell Hedvall ;
Oj vilket sött svar !
Om du är intresserad av att diskutera sakfrågor kanske du kan tala om vad du har gjort i ärendet !
Om jag har fel i att du inget gjort måstte det finnas massor av ofentliga handlingar från dig. Kan du redovisa vilka ?

kjell hedvall
Gäst
kjell hedvall
29 November, 2009 10:10

Ytterligare en fråga från Manitski som visar på att det behövs elementär utbildning.Politik och politisk påverkan handlar oftast inte om offentliga handlingar.Det är inte så det fungerar.
Se på resultatet. Det är det som räknas.

Kent Folkesson
Gäst
Kent Folkesson
29 November, 2009 10:11

Det enda Hedvall åstakommit i denna fråga är att påstå att det är en spricka i alliansen när C skrev debattartikel om vänersjöfarten. Som vanligt så är vårt kommunalråd ett under av ödmjukhet och saklighet.

Göran Larsson MP
Gäst
Göran Larsson MP
30 November, 2009 12:03

Jag jobbar nu med frågan som kommunal och regional politiker internt inom MP och det känns som om vi ska kunna hitta bra tillvägagångssätt i att hitta en lösning som alla har att vinna på.
En satsning på sjöfarten samt att en bro inte ska vara ett problem för detta..
Bra att Kjell Hedvall tar initiativ till en politisk samling om vänersjöfarten som sedan får ha en bra dialog med Göteborg, regionen och den nationella nivån,

Undrande Inflyttad
Gäst
Undrande Inflyttad
30 November, 2009 09:00

Har du Göran glömt att det var Carin som tog initiativet men blev överkörd av Hedvall o Co. Så tragiskt att läsa ditt inlägg “Bra att Kjell Hedvall tar initiativ …” sluta håll Hedvall i kjolen och agera utifrån dit parti. Läste ngn stanns att du tyckte det var bra att Carin tog upp frågan. Varför denna kovändning.

kjell hedvall
Gäst
kjell hedvall
30 November, 2009 09:06

Spricka i alliansen??? Jag har aldrig uttalat mig offentligt i denna frågan tidigare.Det är ju det som Manitski kritiserar .
Jag har gjort en bedömning om hur man bäst når framgång i denna fråga och nu flyter det på bra….Se till resultat,,,som alla andra innevånare.

Frågande
Gäst
Frågande
30 November, 2009 03:04

Kjell Hedvall kritiserar Björn Smitterberg för att han skriver vad han vet i frågan. Jag tror i alla fall inte att Björn sitter och svamlar utan vet vad han skriver om, däremot skulle jag vilja veta vad Hedvall själv har gjort. Han menar att det är honom vi ska tacka för att det går åt rätt håll. Jag tror att det hade blivit samma resultat utan dina inlägg på nätet. Om du nu har gjort något konkret i frågan, förklara då vad det är.

kjell hedvall
Gäst
kjell hedvall
30 November, 2009 03:43

Nu har jag kritiserat Smitterberg också??? Vart står det?
Vad är det för anonyma personer som håller på tillsammans med några amatörpolitiker med denna sandlåda.Vart har jag skrivit om ära.Löjligt.Jag arbetar för kommunens bästa och det är resultaten som räknas.Att Lexmon inte är initierad utan tar upp frågor som andra jobbat med länge har inget med varken domstolsresultat eller Sjöfartsverkets politik.

kjell hedvall
Gäst
kjell hedvall
30 November, 2009 03:46

att göra.Det är tydligen så att ni borgerliga skribenter tror att statliga verk och domstolar följer vad som står på Lidköpingsnytt…..

Jan M (M)
Gäst
Jan M (M)
30 November, 2009 10:04

Frågande :
Vad som gjorts framgår bra av hans svar, Inga offentliga handlingar innebär att inga möten har hållits och att inga brev,mail eller fax har skickats. Han säger även att han inte har uttalat sig offentligt. Att det flyter på bra måste bero på någon annan…

Tina Wallenius
Gäst
Tina Wallenius
30 November, 2009 10:09

Det ena behöver inte utesluta det andra! Ser man möjligheter finner man också lösningar. Ser man hinder finner man hinder.

Frågande
Gäst
Frågande
30 November, 2009 10:46

Hedvall. Jan M skrev med ditt namn som överskrift och jag läste det felaktigt som att det var från dig. Då tolkade jag det som en kommentar på det som Björn hade skrivit i inlägget ovanför. Jag beklagar mitt misstag och ber om ursäkt.
//Mvh Fredrik

martin
Gäst
martin
1 December, 2009 10:48

Nu får du väl ge dej Manitski….Allt ledarskap bygger på att man pratar med sina medarbetare eller nätverk.Inte skickar man fax eller mail…
Detta har skötts professionelt.