Gå direkt till Nyheten (Debatt: Låt inte dagens unga gå förlorade)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 28 mars 2025

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Låt inte dagens unga gå förlorade

Publicerad måndag, 29 mars 2010, 10:32 av Redaktionen

ikondebattGunilla Levén, moderat oppositionsråd från Vara, har skrivit debattartikel om ungdomsarbetslösheten.

Låt inte dagens unga gå förlorade

Sverige är på väg ut ur vår tids kanske, djupaste ekonomiska kris. Många företag har tvingats till drastiska nedskärningar eller gått i graven och människor har mist sina jobb och därmed sin trygghet. Ungdomarna är de som ofta drabbas speciellt hårt och snabbt vid en konjunkturnedgång.

För att minska risken för att en stor del av dagens ungdomsgeneration ska bli en ”förlorad generation” med många unga som hamnar i långtidsarbetslöshet och mister kontakten med arbetsmarknaden, måste vi från såväl politiskt håll, som från samhället i stort, satsa speciellt på denna grupp. Vi måste gemensamt finna former för att stödja och hjälpa unga att komma in och finna en plats på arbetsmarknaden.

Regeringen gör insatser för att fler unga ska kunna få in en fot på arbetsmarknaden. Man har sänkt arbetsgivaravgifterna för dem som har anställda eller anställer personer som fyllt 18 men inte 26 år, man satsar på ung företagsamhet och man kommer satsa 20 miljoner kronor per år mellan 2010 och 2012 för att förbättra innovationsmiljöerna för unga. Därtill kommer stora satsningar för att öka utbildningsplatserna vid lärosätena runt om i landet.

Västra Götalandsregionen är en stor kunskapsorganisation med mer än 50 000 anställda. Också här finns möjligheter till insatser.

Redan idag är det svårt att rekrytera personal och att få ungdomar att söka sig till vårdutbildningarna. För att öka attraktionskraften för sjukvården krävs en förmåga till kreativa lösningar, att sjukvården tillåts utvecklas till en spännande arbetsplats med större utvecklingsmöjligheter. Men för att öka intresset för att arbeta inom sjukvården och erbjuda ungdomar en fot in på arbetsmarknaden skulle vi från moderat håll gärna se en utökning av antalet praktikplatser inom Västra Götalandsregionens verksamheter.

Framtiden kommer att ställa stora krav på sjukvården vad gäller bemanning och rekrytering av personal.  För att klara detta måste regionen ha ett starkt fokus på den långsiktiga kompetensförsörjningen och redan nu börja fundera över framtidens utmaningar.

Gunilla Levén (M), Oppositionsråd
Ledamot i Regionutvecklingsnämnden Västra Götalandsregionen

46 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Oven
Gäst
Oven
29 mars, 2010 11:10

Hur tror Levén att ungdomen skall söka sig till vården när de erbjuds 0-avtal samtidigt som Levén själv sitter och röstar igenom 12% lönehöjning till regionråden ihop med S, C och FP. Och detta under en kris!

Funderar...
Gäst
Funderar...
29 mars, 2010 12:37

”det är samhällets fel att jag inte har något jobb” .detta brukar inte moderater gilla, men det ligger inte så långt från deras egna uttryck : ”det är den ekonomiska krisens fel att vi inte kan fixa mer jobb i Sverige, inte moderaternas fel…”

micke
Gäst
micke
29 mars, 2010 07:37

40-talisterna är giriga, gå i pension så vi unga kan få jobb.
Sjukvården kan ju inte locka med höga löner precis om man förstås inte läser till läkare.

Gabriel Kedén (LUF)
Gäst
Gabriel Kedén (LUF)
3 april, 2010 01:04

Ett alternativ är att reformera LAS som är väldigt diskriminerande mot unga människor. Eftersom det oftast är unga människor som är sist in på arbetsmarknaden så är det också unga människor som är först ut om ett företag måste skära ner. LUF tycker att om ett företag ska skära ner så ska dom göra det efter kompetens inte i vilken ordning man börjar på företaget. Men det finns EU lagstiftningar sin säger att man i små företag får bortse från detta

Elof
Gäst
Elof
3 april, 2010 12:10

Gabriel Kedén (LUF)
Tror du behöver läsa på vad just gäller LAS för du verkar ha missat hur det fungerar. Kompetens är redan en av de saker som tas hänsyn till när det avgörs vilka som ska sägas upp.

Gabriel Kedén (LUF)
Gäst
Gabriel Kedén (LUF)
3 april, 2010 12:52

Ja men det gäller ju för småföretag. I stora industriföretag är de dom som är sist in som är först ut. Eftersom unga oftast är sist ut på industriella arbetsmarknader är det också dom som måste gå först.

Gabriel Kedén (LUF)
Gäst
Gabriel Kedén (LUF)
3 april, 2010 03:54

Turordningsreglerna:
Om anställda sägs upp på grund av arbetsbrist ska det ske enligt en viss turordning. Turordningsregeln återfinns i 22 § LAS och innebär att arbetstagare med längre anställningstid har företräde framför arbetstagare med kortare anställningstid.

Elof
Gäst
Elof
3 april, 2010 04:35

Gabriel Kedén (LUF)
Nop, åter igen så behöver du läsa på. Fast du kanske tycker man ska sparka någon som jobbat länge på företaget och som har kompetensen för utföra jobbet för att en yngre ska få vara kvar? Då håller jag inte med dig. För är det någon som har kompetensen som behövs för att utföra jobbet så får denna vara kvar oberoende av ålder, precis som det ska vara.

Nisse
Gäst
Nisse
3 april, 2010 04:55

Lessen gabriel, men det du talar om är LAS i teorin – utfallen i direkta förhandlingar brukar se annorlunda ut.

Oven
Gäst
Oven
3 april, 2010 07:57

Gabriel gör som Björklund, argumenterar med myter som saknar verklighetsförankring.

Nisse
Gäst
Nisse
3 april, 2010 09:33

Just det, Oven – och det är bara (v) som vet hur man styr allt i Sverige…

Gabriel Kedén (LUF)
Gäst
Gabriel Kedén (LUF)
4 april, 2010 02:06

Elof: Om du läser vad jag har skrivir innan ska man sparkas efter kompitens. Turodningsreglerna står i lagboken. Det är nog du som behöver läsa på.

Nisse: Om det är i teorin, varför är det då mest unga som varit tvungna att gå under lågkonjukturen.

Oven: Håll dig till ämnet!

Oven
Gäst
Oven
5 april, 2010 09:34

Betr. LAS så sprider du myter genom din okunskap Gabriel. Har du hört talas om vad förhandlingar är?

Nisse
Gäst
Nisse
5 april, 2010 11:28

Gabriel – med all respekt, men du måste nog inse att en arbetare med 20 års anställning generellt har mer kompentens & erfarenhet än en med ett år? Och i de fall som det inte stämmer brukar arbetsgivaren få genom undantag – detta VET jag efter några års förhandlande för facket. Att fler unga får gå är mao en kombination av få år i anställning hos sin arbetsgivare samt mindre kompetens – tufft, men sant.

Gabriel Kedén (LUF)
Gäst
Gabriel Kedén (LUF)
5 april, 2010 01:12

Oven:
Du kanske inte har läst på om turordningsreglerna? Du kanske har missat att det är dom unga som har drabbats värst under lågkonjukturen? Om ett företag måste skära ner ska det vara efter kompetens. Inte i vilken ordning man börjar på företaget.
Jag ser inte att du kommer med några förslag.
Det är typiskt vänsterkartellen, Kranka ner på allt utan att ha en konkret lösning.

Elof
Gäst
Elof
5 april, 2010 06:06

Gabriel Kedén (LUF)
Ta du och läs sista stycket i §22 så kan du återkomma efter du gjort det. Du gör bara bort dig när du försöker argumentera på ett så uppenbart felaktigt sätt. Och åter igen: är det en person som varit anställd längre och har minst samma kompetens för att utföra arbetet som en yngre så tycker jag och de flesta andra att det är inget fel med det.

Gabriel Kedén (LUF)
Gäst
Gabriel Kedén (LUF)
5 april, 2010 06:10

Nisse:
Jag förstår precis vad du menar. Men jag tänker på dom som kunde ha varit kvar. Se på IT branschen, där är det oftast unga som har mer kompetens men varit tvungna att gå. Det jag är ute efter är att man ska ha samma förutsättningar att vara kvar oavsett hur länge man har jobbat. Jag vet att det är väldigt få unga som får vara kvar ändå. Men man har då tryggheten att om jag gör ett bra jobb kan jag vara kvar om dom skär ner.

en-i-mängden
Gäst
en-i-mängden
5 april, 2010 06:14

Håller med ”micke” – vem vill egentligen söka sig till vården med våra låga löner??? Går väl att att sitta i regionstyrelsen som vill ha 6000 mer i månaden i lön, undrar hur man får det jobbet???
Sen Gabriel så håller jag oxå med dig – skrota LAS och låt arb.givaren själv bestämma vem han/hon vill ha kvar som arb.tagare, erfarenhet är inte alls, social kompetens är viktigt oxå.

Gabriel Kedén (LUF)
Gäst
Gabriel Kedén (LUF)
5 april, 2010 09:14

Elof:
Läs vad jag har skrivit innan.
Jag vet att finns EU lagstiftningar som tillexempel kollektivavtal.
Men detta gäller fortfarande småföretag.
LUF vill att det ska vara obligatoriskt att titta på kompetens före turordning när företaget ska skär ner. Har man jobbat på samma företag i 20 år har man oftast mer kompetens än en som jobbat i 1 år. Men man ska kunna ha tryggheten med att ett väl utfört jobb kan ge resultat om företaget skär ner.

Nisse
Gäst
Nisse
5 april, 2010 10:07

Jag har jobbat med datorer i några år nu, Gabriel och den kompetens du pratar om finns inte. De unga kommer inte med några magiska kunskaper som saknas på arbetsmarknaden – det som lärs ut på skolorna idag har inget med behov i näringslivet att göra, med möjligt undantag för spelbranchen som jag inte har någon koll på alls.

Oven
Gäst
Oven
5 april, 2010 11:49

Vem bedömer kompetensen bäst då Gabriel, chefen eller arbetskamraterna? Och en person som vigt sitt liv åt företaget men ”råkat” bli äldre och lite sliten skall tackas med att åka ut på gatan då eller? Vilken arbetsgivare anställer honom sedan? Redan nu har äldre arbetslösa svårt att få nytt jobb. Och så skall vi höja pensionsåldern. Till vilken nytta? För att äldre arbetslösa skall få vara arbetslösa längre? Tänk efter före!

Oven
Gäst
Oven
6 april, 2010 12:07

Så här säger LAS, Gabriel: ”Beträffande turordning:
Även om du har lång anställningstid kan du bli uppsagd om du inte har tillräckliga kvalifikationer för de arbetsuppgifter som återstår.”
Man måste alltså inte vara bäst på företaget bara man klarar sina arbetsuppgifter. Helt rimligt tycker jag och ett rimligt ansvarstagande.

Gabriel Kedén (LUF)
Gäst
Gabriel Kedén (LUF)
6 april, 2010 07:47

Nisse: Med ny teknologi kommer nya kunskaper. Jag går på en IT utbildning och lär mig saker som dom flesta äldre inte kan.

Oven: Unga har knappt en kontakt till arbetslivet och om man inte kan få dessa på fötter hur kommer då framtiden se ut?
Jag vet att det är få unga som får vara kvar ändå. Detta är 2% av de unga som varslades som skulle varit kvar. Men jag ser ändå ingen anledning till varför man inte kan reformera LAS. Ge unga tryggheten

Oven
Gäst
Oven
6 april, 2010 09:02

Jag förstår att du inte förstår det Gabriel. Uppenbarligen har du ingen eller väldigt liten erarenhet från arbetslivet. Anledningen till ungdomsarbetslösheten är inte LAS, det beror på att det finns för få jobb. 6 timmars arbetsdag skulle kunna vara en lösning på problemet.
”Ge unga tryggheten” skriver du men det innebär att du samtidigt tar ifrån ngn annan tryggheten, ingen bra ”lösning”.

Agust Vråk
Gäst
Agust Vråk
6 april, 2010 09:17

#Gabriel
Tycker att det är utmärkt att du tar debatten med vänsterns politruker. Finns ingen lag som är så helig att den inte ska kunna debatteras. Tyvärr så är diskussionen otroligt ensidig när vänstern är inne i debatten. Gällande LAS så är det helt klart så att många går kvar på sitt arbete med enda merit att de har många anställningsår. Det vet alla om men få vill medge att så är fallet.

Elof
Gäst
Elof
6 april, 2010 06:34

Gabriel Kedén (LUF)
Och den dan när du väl kommer ut i arbetslivet så kommer du märka vad lite du kan även om du nu läst IT. Och att de flesta äldre inte kan IT är skit samma för de som behöver kunna det i sitt jobb kan det. Och de har jobbat med det i x antal år som du inte har. Och DET gör skillnad ska du veta. Är något helt annat att ”leka” i skolmiljön jämfört med hur det är i arbetslivet. En som jobbar inom IT och har läst IT.

Nisse
Gäst
Nisse
6 april, 2010 06:59

Magiken i IT är borta sedan år tillbaks – IT är bara något som behövs, men ingen står med lyster i blicken och lyssnar när du talar om allt du kan. Det ska bara funka, precis som allt annat i ett normalt företag. Vill du jobba med den senaste tekniken så är det spel & film som gäller – där förstår arbetsgivarna vad du menar, men för oss andra är det IT-strategier baserade på beprövad teknik som styr…

Undrande Inflyttad
Gäst
Undrande Inflyttad
6 april, 2010 08:13

Elof. Det är anmärkningvärt att du på ett sådant nedlåtande sätt kommenterar Gabriels inlägg. Vill nog säga att detta är synonymt för dig och vänstern. En ung kille med livet framför sig, full av hopp o förväntan. Det är därför LAS finns, få bort sådanna som dig och få in friskt tänk och ambition i arbetslivet.
D är tur att inte V, detta företagsvänliga parti har någon framgång bland oss väljar.

S
Gäst
S
6 april, 2010 10:15

Själv + 50 med bra jobb . JObbar som affärssystemkonsult i företag med en blandning av erfarenhet & ungdomlig entusiasm / kreativitet. Lär vi oss respektera varandra & SAMARBETA så är detta optimalt. Vår erfarenhet tillsamammans kombination med unga ger en grym dynamik, bara vi respekterar varandra. Enbart erfarenhet eller enbart ungdomlig entusiasm duger inte var för sej, men tillsammans då jäklar.

Elof
Gäst
Elof
7 april, 2010 07:49

UI
Som vanligt så klarar du inte av att läsa vad man skriver. Han får var hur ungdomlig och ha hur mycket fart och fläkt som helst men när har skriver naiva inlägg så är man inte nedlåtande bara för att man talar om hur det ser ut i verkliga livet. Sedan att verklighetsförankring inte är något som alliansens anhängare har är ju mer än uppenbart när man ser på din syn på LAS och vad du anser om folks anställningar. forts.

Elof
Gäst
Elof
7 april, 2010 07:50

Du har inte en aning om hur professionell och kunnig jag är på mitt arbete fast ändå anser du dig tydligen kunna bedöma att jag borde få sparken för att jag enligt dig inte är naiv. Försök höja nivån på dina inlägg lite är du snäll.

Undrande Inflyttad
Gäst
Undrande Inflyttad
8 april, 2010 10:38

Du Elof må var professionell i din profession, det du och andra vänstersympatisörer gör är att på ett nedlåtande sätt idiotförklara alla som inte tycker o tänker som ni gör. Att en person är ung innebär inte i mina ögon sett att han är naiv, dock är han det i dina ögon. LAS behöver ses över, det verkar vara detta ni i vänster är livrädda för. forts

Undrande Inflyttad
Gäst
Undrande Inflyttad
8 april, 2010 10:39

. Du har väl aldrig varit ung och ambitiös som de flesta av oss andra varit med framtidstro på livet o vad det kommer att ge. Ungdomsarbetslösheten som är hög verkar du inte bry dig om, jo bara det inte drabbar dig.

Oven
Gäst
Oven
8 april, 2010 11:27

U.I. man idiotförklarar inte ngn för att man har en annorlunda åsikt. Tycker du borde rikta din frustration mot Alliansen istället som lovade att få bort ungdomsarbetslösheten. Vad har de gjort??????????

Undrande Inflyttad
Gäst
Undrande Inflyttad
8 april, 2010 03:20

Kort men lite of topic Ove, jo Alliansen har tagit Sverige ur den djupaste världskris vi skådat i mannaminne. Gjort det på ett sådan förträffligt sätt att resten av Europa häpnar. Hur det varit om Ohly o Co skött Sverigen under denna tid. Jag törs inte tänka tanken. De har bl.a. har Alliansen gjort. Sedan en för mig viktig sak, det har helt plötsligt börja löna sig att jobba. Du tvärtom vill öka skatterna, de är er lösning på ev. problem. Tack

Oven
Gäst
Oven
8 april, 2010 03:59

Vad du missar är att svenska folket istället är skuldsatt upp över öronen. Folket har aldrig tidigare varit så skuldsatt i förhållande till sina inkomster.

Air
Gäst
Air
8 april, 2010 04:57

Oven, vad DU missar är att svenskarnas förmögenhet ökat dramatiskt. Dessutom är nettoinsättningarna i fonder rekordstort. Var lite ärligare i dina inlägg!

Oven
Gäst
Oven
8 april, 2010 06:43

@Air, och vi rasar i välfärdsligan. Är det också för att vi är så mycket bättre än alla andra?

Oven
Gäst
Oven
8 april, 2010 07:04

Affärsvärlden hade för någon vecka sedan en artikel om att fastighetspriserna är upp mot 40 procent för höga, och ägarna har använt större delen av de senaste bostadslånen på 130 miljarder till annat än att förbättra bostaden.

Undrande Inflyttad
Gäst
Undrande Inflyttad
8 april, 2010 07:48

Du snackar Ove. Svenska folket skuldsatt, va blandar du in då?
Att exv. vår räntesats är låg o människor köper sina bostäder mm är detta negativt. Ibland blandar du in begrepp, siffror, antaganden så man häpnar. Din trovärdighet Ove. Sverige ligger näst högst i tabellen för skattetryck. Fattigdomen har minskat i Sverige. Tillokmed så sparar sv folket mer nu än tidigare. Du är obegriplig. Ta bort dina röda skygglappar o se verkligheten.

Elof
Gäst
Elof
8 april, 2010 08:50

Undrande Inflyttad
Det är hans åsikter/uttalande som går honom naiv inte hans ålder. Att du sedan anser att någon är en idiot för att denna är naiv får stå för dig. Att minska ungdomsarbetslösheten genom att ge kompetenta kunniga äldre sparken anser inte jag som en vettig lösning nä. Där skiljer vi oss åt rätt rejält du och jag.

Oven
Gäst
Oven
8 april, 2010 10:15

Det är inte mina siffror, det klargjorde jag också i kommentaren. Idag kom det en undersökning som visade på att klyftorna ökat under Alliansens tid. Anders Borg tyckte dock inte att det var så eftersom de som hade det dåligt fick det så väldigt mycket bättre nu om de får ett jobb. (Har han sett arbetslöshetssiffrorna?) Att uttala sig så överhuvudtaget är ju häpnadsväckande.

Nisse
Gäst
Nisse
8 april, 2010 10:19

Fast vårt ras i välfärdsligan har byggts på under en rad år, de flesta under vänster-styre så då är de ändå de största skurkarna?!?

Oven
Gäst
Oven
9 april, 2010 09:50

Vid sidan av Irland och Island tillhör Sverige de länder som har sjunkit mest i rankingen. Välståndsligan mäter BNP per capita i de ledande industriländerna. 2007 hade genomsnittssvensken en levnadsstandard som var 11 % högre än snittet i OECD länderna och det har nu sjunkit till 7 %.

Oven
Gäst
Oven
9 april, 2010 10:11

Citat ur artikel hämtat från Svenskt Näringsliv.
”Det finns en allmän uppfattning i debatten att Sverige klarat krisen betydligt bättre än jämförbara länder. Nya siffror från OECD visar dock att Sveriges köpkraftsjusterade BNP per capita sjunkit relativt OECD-snittet efter krisen.
Efter att ha legat 11 procent över snittet 2007 halkade Sverige till 9 procent över snittet år 2008 och till 7 procent över snittet år 2009.

Hulken
Gäst
Hulken
19 april, 2010 11:12

Tillbaka till ungdomarna! Har skrivit om detta problem tidigare. Någon minns krisen på 90-talet? Ungdomarna då var 70-talister. Många av dem har idag både en, två eller t.o.m. tre högskoleutbildningar men inga jobb! Där har vi en förlorad generation! När ska de få riktiga jobb och sluta med tillfälliga anställningar och vikariat? Hur gammal får man vara för att kvala som ungdom??? Svara på den frågan nån som vet!?!?!