Debatt: Deklarationen den 3 maj 2010
Publicerad fredag, 30 april 2010, 11:41 av RedaktionenKristdemokraten Holger Gustafsson skriver i en debattartikel om den olika syn som finns på beskattning, och hänvisar till att allianspolitiken visat att utgifter kan sänkas.
Att hushålla
Svenska folket ska deklarera sina inkomster för året 2009. Vi ska alla hjälpas åt att finansiera den gemensamma välfärden via skatten. Regeringsalliansen har visat att det går att hushålla med utgifterna så att skatten kan sänkas. Då stannar mer pengar hos Er som tjänat ihop dem.
Numera är det enkelt att deklarera. Flera miljoner har redan gjort det via mobilen eller på internet. De har accepterat Skatteverkets förtryckta privatekonomiska uppgifter med en enkel signatur. Andra yrkar avdrag för resor till och från arbetet, uthyrning av delar av bostaden och annat som avgör vilken skatt man blir skyldig staten eller eventuellt får tillbaka.
Vem äger pengarna
I höst går svenska folket till val för att rösta fram den regering som ska styra landet de kommande 4 åren. Den röd-gröna vänsterkartellen står för en syn på medborgarnas inkomster som pengar som staten har rätt att godtyckligt disponera. Den synen delar inte jag. Staten äger inte medborgarnas inkomster. Varje skatteuttag som görs ska vara väl motiverat och visa på respekt för medborgarnas pengar.
Skatt ska betalas efter bärkraft. Vi ska gemensamt och solidariskt bära den kostnad som vår gemensamma välfärd kräver. Men alla ska inte betala lika mycket. Förmögna ska betala mer än icke förmögna. Högavlönade ska betala mer än lågavlönade.
Allianspolitik
Alliansregeringen har under mandatperioden genomfört fyra jobbskatteavdrag, två pensionärsskatteavdrag och ett tredje ska införas den 1 januari 2011, om vi får fortsatt förtroende. För en person med en månadslön före skatt på 22000 kronor, innebär skattesänkningarna ytterligare 18000 kronor/år i plånboken varje år framöver.
Det var bra att Alliansregeringen beslutade om jobbskatteavdraget, ett avdrag främst inriktat på låg- och medelinkomsttagare. Varje månad får dessa inkomstgrupper ett extra tillskott i plånboken som rättmätigt tillhör dem. Alltför höga skattenivåer inkräktar på den enskilda människans och familjens rätt och ansvar att förverkliga grundläggande livsmål.
Denna politik står i stark kontrast till den röd-gröna oppositionens iver att spendera varje krona staten kommer över. Inför valet den 19 september flaggar man för nya skattehöjningar som i motsvarande grad minskar det privata ekonomiska utrymmet.
Alliansregeringen har fått internationellt beröm för den svenska politiken under den rådande finanskrisen. Ordning och redan i statsfinanserna och satsning på ökad privat konsumtion som ger fler arbetstillfällen. Detta bör rimligen väga tungt för varje väljare i valet i höst. Själv vill jag fortsätta att arbeta för en sådan politik i Sveriges riksdag efter valet den 19 september.
Holger Gustafsson, riksdagsledamot för
Kristdemokraterna i Skaraborg
Här kan du se lite av dina hushållningseffekter Holger:
” Sparbeting Västernorrlands landsting fram till 2011:
361 miljoner
Örnsköldsvik 216 årsarbeten
Sollefteå 87 årsarbeten
Länssjukhuset Sundsvall-Härnösand 440 årsarbeten”
Arbetslinjen hette det va? Och hur var det med E20 Holger?
Källa: Kommunalarbetaren
Och man kan undra hur mycket alla dessa personer jublar över jobbskatteavdraget när de blivit arbetslösa istället som en följd av Holgers politik?
Arbetslösa,sjuka, gamla,handikappade människor har fått betala hela kalaset och välmående människor i Danderyd har fått det riktigt bra.Tycker du Holger Gustavsson att vi ska ha detta samhälle.Brottsligheten är värre än någonsin,det säger du inget om.Jag tror personligen att svenska människor är förståndiga i höst och ser till att rösta bort dessa människor.Aldrig mera något sådant.Tack för ordet.
Oven varför skall du vända på all fakta, inse att nuvarande regering klarat finanskrisen på ett utmärkt sätt.
Se hur de har det i Grekland så hade vi också haft det om vi inte fått skattesänkningar som gynnat konsumtionen.
Jobb finns inte bara i offentlig sektor det är den privata som är störst och den slipper vi skattefinansiera.
”Detta bör rimligen väga tungt för varje väljare i valet i höst.”
Jepp, till de rödgrönas fördel. Ni har misslyckats, helt enkelt.
Erik
Du kan väl ta upp Italien som ett exempel på hur bra ett land kan skötas istället för Grekland? ;)
När Holger Gustavsson talar om hur bra alliansen har gjort det för alla,så finns det siffror som säger precis mittemot.1oooooo arbetslösa,300000 barn som lever i ren fattigdom,100%höjning av ungdomsarbetslösheten,Brottsligheten på nya rekordnivåer.Utanförskapet bara ökar hur mycket som helst.10000 människor fick inte sin sjukpenning som dom var berättigad,det är i pengar 17 millijarder.Så valet i höst bör vara ganska enkelt. Tack för ordet.
Både Grekland och Spanien kopierade Palme Sveriges socialism och tiden har hunnit i kapp dem, samma kris som vi hade tidigt 1990 tal. Alliansens sätt att sköta Sverige är näst intill felfritt och den röd gröna soppan med Mona i spetsen skrämmer mig.
Stekarn; Dom siffrorna som jag har tagit upp är bara en del,det kommer mera ska du se.Det som göms i snö kommer upp i tö.Jag vet att Svenska folket är ett förståndigt o klokt folk o dom demokratiska krafterna kommer att segra ska du se.
Mona Sahlin skrev för några veckor sedan att hon hade som mål att minska barnantalet i familjer som fick socialbidrag med 50000. Hur tänker hon göra då?
@Stekarn, om Alliansen skött Sverige så bra genom krisen varför blir vi då fattigare gentemot de andra Europeiska länderna enl. OECD?????
Det gäller jämförelseåren 2007, 2008 och 2009.
@Erik, skattesänkningarna har endast haft en marginell påverkan på sysselsättningen enl. experterna däribland finanspolitiska rådet. Den verkliga effekten av jobbskatteavdraget skulle visa sig först när lönenivån pressats ner som en följd av samma avdrag. Vad blir då nettot för de lägst avlönade? Kan du tänka dig in i den situationen?
Men Christer, varför står Bodströms säkerhetsfängelse tomt? Varför minskar dödstalen på vägarna? Varför fanns det överhuvudtaget ungdomsarbetslöshet när borgarna tog över? Eller övrig arbetslöshet? Varför fanns det redan då barn som levde i ren fattigdom?
Och Oven – kul och se att du mäter framgång i hur rik man är…
Christer och Oven, finansminister Borg hyllas och får beröm inom EU om hur Sverige har klarat krisen. Det tar lite tid att återrupprätta välfärden , vänta så får ni se, vi är på rätt väg! Monas gäng leder bara till misär.
Oven
Vad bubblar du om? Att jobbskatteavdragets effekt skulle visa sig först då lönenivån pressats ner till följd av samma avdrag? Det är ju inget annat än kvalificerat struntprat. Avsikten med jobbskatteavdraget är naturligtvis att öka konsumtionsutrymmet för vanliga löntagare. Detta har också skett, fråga vem du vill av dina arbetskamrater, som inte har din partifärg. Skäll gärna på jobbskatteavdraget, men försök inte med skrämselpropaganda.
@Stekarn, det var Svenskt Näringsliv som skrev att vi inte klarat krisen så bra som politikerna vill göra gällande. Där presenterade de också de siffror som visade att vi blivit fattigare gentemot de andra EU länderna. 2%/år har vi tappat gentemot genomsnittet från 2007-2009.
@Peter Johansson, det var Lars Calmfors i finanspolitiska rådet plus en ekonomiprofessor till (minns inte namnet i skrivande stund) som uttalade detta. Det är alltså vare sig något jag bubblar om eller någon skrämselpropaganda.
Nisse
Det där med säkerhetsfängelserna som du tar upp,vill jag inte kommentera. Vi hade ungdomar som var arbetslösa o övrigt med,det skall ingen säga annat.Men dom här talen som Anders Borg har det har vi aldrig haft i Sverige.Krisen hade aldrig blivit så allvarlig om åtgärdena hade satts in i tid.Och framförallt så var det på tok för dåliga.Sverige behöver en regering som kan möta sådana här svåra saker på ett helt annat sätt o effektivare.
Nisse
Det som är mycket allvarligt är att vi har över 300000 barn som lever i ren fattigdom.När veckan börjar så har dessa barn knappt fått mat och är så hungriga.Det visar ju att Borgarna har utsatt dom allra sämst ställda och med mindre inkomst.Så ska det inte vara i ett demokratiskt land och det finns ingen som skall acceptera detta,aldrig,aldrig att jag kommer att ge acceptans för detta.Dom behöver all hjälp som vi kan ge.Tack för ordet.
Det går att visa på fördelar och nackdelar med massa siffror, men det är så att i de flesta undersökningar tar man bara fram det man vill och inte helheten.
Många resultat som presenterats i denna debatt är inte relevanta om man inte läser hela rapporten och vet vem som skrivit rapporten.
I ett demokratiskt sammhälle behöver inte all information vara sann, det är upp till var och en att ta reda på information och skaffa sig en egen uppfattning
”Vår slutsats är att det varit välmotiverat att ytterligare förstärka
jobbskatteavdraget utifrån regeringens sysselsättningspolitiska målsättningar. Befintlig forskning tyder på att jobbskatteavdrag sänker arbetslösheten och ökar sysselsättningen på sikt. Om man eftersträvar en jämnare fördelning av disponibel inkomst är också jobbskatteavdraget en lämplig åtgärd.” Hämtat ur Finanpolitiska rådets rapport för 2009. Ordf Lars Calmfors.
Och på sikt är när lönenivåerna pressats tillbaka vilket är den huvudsakliga avsikten med avdraget. Detta deklarerade Calmfors klart och tydligt när han intervjuades av nyheterna Peter.
Ur Finanspolitiska rådets kommentarer till budgetpropositionen 2010:
”Men den viktigaste effekten är med all sannolikhet att lönerna på sikt blir lägre än de annars skulle ha blivit.”
Är det fortfarande jag som ”bubblar” tycker du Peter?
Menar du verkligen på allvar att avsikten med jobbskatteavdraget skulle vara att pressa tillbaka lönerna? Det faller ju på sin egen orimlighet. Det man vill uppnå är naturligtvis en ökad konsumtion vilket medför att fler kommer i arbete! Det håller ju till och med era kollegor i vänsteralliansen med om. Eller tror du att man vill få ner lönerna så att färre kan konsumera och fler bli arbetslösa?
Jag menar ingenting Peter, det är Finanspolitiska rådet som säger detta. Men du vet väl bättre som vanligt.
Den budget som de rödgröna har lämnat skulle göra att kommande deklarationer kan bli en katastrof för många.
Pensionärer får gå från sina hus därför att skatterna blir så höga (förmögenhet). De kommer inte ha råd att åka någon stans för bensinskatt+moms (61öre/l) blir så hög. Uppvärmningen av bostaden blir dyrare då energipriserna kommer att öka med den så kallade skatteväxlingen. Rösta på nuvarande regering så slipper vi denna hemska framtid.
Å andra sidan blir det ju inte mer pengar kvar med höjda skatter, eller tänker jag fel nu?
Anders Borg och Reinfeldt har tydligen lyckats lura Peter fullt ut.
Den grönröda röran har tydligen lyckats lura Oven fullt ut.
Fel Nisse, övertygat!
Signaturen Erik hänvisar i en kommentar till att vi skall se på Grekland för att vi också haft det så om socialisterna styrt här. Vad han inte säger är att socialisterna i Grekland kom till makten hösten 2009. Tror du Erik på fullaste allvar att det är socialisterna som är orsaken till Greklands kris efter mindre än ett halvår vid makten?
Oven: Vilka som styr och har styrt Grekland är ointressant. Det är effekten av en för stor offentlig sektor och för liten privat som är relevant när detta land tas upp som exempel.
Erik tyckte tydligen det Mats, därav mitt svar.
Hur skall det då gå Oven? Ditt parti skall ju samregera i en ev ny regeringen som förordar jobbskatteavdraget. Man får ju hoppas att du inte blir lika lurad som jag……När argumenten tryter då blir det personangrepp som tydligen är ok i en del fall här på LN.
Mats
Konstigt att det är det som är det viktiga. Dina kamrater tar ju upp det som ett tydligt exempel på hur ett socialistiskt styre kan ”förstöra” ett land totalt. Sedan så är det väl inte den stora offentliga sektorn som är problemet utan en alldeles för låg pensionsålder och alla mutor bland annat. Så din förenkling stämmer nog tyvärr inte utan problemen är betydligt komplexare än så. Låna till konsumtion är vad Grekland gjort.
Elof:
Du förespråkar ju en expandering av offentlig sektor, det har du tydligt deklarerat här på LN förut och nog vågar jag väl påstå att du knappast tillhör leden för ett liberalt styre iallafall =) Missförstå mig rätt, en offentlig sektor är nödvändig, men det finns risker att låta den växa för mkt och det statuerar Grekland tydligt exempel på.
De förordar inte jobbskatteavdraget Peter eftersom dess syfte i förlängningen är att pressa ner lönenivåerna. De inser dock det orimliga i att skatten för folk skall fara upp och ner vart fjärde år bara för att man byter majoritet. Det måste finnas en långsiktighet i besluten annars blir ju människors vardagssituation ohållbar.
Mats
Finns det ett behov och folk blir uppsagda/går arbetslösa så är de helt rätt att jag tycker det är bättre att de då får jobba med det de kan och där de behövs istället för att vara arbetslösa ja. Sedan vill jag inte ha en större offentlig sektor än vad som behövs men att skylla på att det är p.g.a. just det som gjort att Grekland är i den situationen som de nu är i är att förenkla det alldeles för mycket och även felaktigt.
Elof:
Varenda krona som finansierar den offentliga sektorn kommer från det privata näringslivet, därför är det så viktigt att upprätthålla balansen däremellan. I LK när näringslivet inte drar in lika mkt leder för stor off.sektor till underskott. Att som du, nu förespråka, att fixa till arbetslöshetsstatistik med anställningar där för att ”det är bättre” är ett första steg mot den obalansen som tillslut orsakat den kris vi tex sett i Grekland…
…att det sen finns massor med andra faktorer bakom Greklands läge är jag medveten om, jag förnekar det inte heller. Grundproblemet är fortfarande att utgifterna för den offentliga sektorn där är långt mkt större än vad staten drar in från det privata näringslivet (obalans) = underskott och tillslut – kris!
@Mats, tror du vi haft internet så som vi har om det inte varit för att den offentliga sektorn skapat den?
Mats:
Visst, du tycker uppenbarligen det är bättre att en sjuksköterska går på datortek än tar han om patienter och där skiljer vi oss åt. Och självklart så ska hon inte anställas inom vården om hennes arbetsinsats inte behövs där. Och det är inte alls något första steg mot Greklands situation genom att göra så eftersom Greklands situation är något helt annat. Fundera på vad en pensionsålder på 55 år innebär t.ex.