– Kräftpremiär? Det hade Spiken i april!
Publicerad lördag, 31 juli 2010, 14:25 av Björn SmitterbergHela sommaren har nykokta Vänerkräftor varit en av de nytillkomna delikatesserna i all den utveckling av maträtter från Vänern som sker i Spiken. Yrkesfiskare har ju fått tillstånd att på prov ta upp kräftor – och några regler om när de får fiskas eller säljas finns inte längre. I stället finns regler om storleken.
– Det har blivit en av våra bästsäljare, säger Ellinor Runosson som är en av handlarna på Spikens kaj.
Dagspriset för osorterade kräftor var i dag 258 kronor per kilo, lite mer om man ville ha urval av de största kräftorna. Kräftorna kokas väl och får stå icirka ett dygn innan de sedan säljs.
Bilden är klickbar till större format.
– Tillgången? Ja, det är så med fiske att ibland får man inte så mycket eller inget alls. Andra dagar har det blivit bättre. Kräftor har vi haft praktiskt taget varenda dag sedan i april.
Redan innan dörrarna öppnats vid Ellinor Runosson är det kö – några som vill säkra kvällens kräftskiva är redan på plats.
– Vi säljer förstås en hel del färsk fisk också, och rökt sik.
Numer har även laken kommit in i diskarna. Den finns i lite olika varianter, Ullis längst ut i hamnen säljer den bl a som en röra tillsammans med andra godsaker.
Kan varmt rekommendera dessa kräftor. Utsökt goda!