Gå direkt till Nyheten (Debatt:
Om faktakoll i inläggen – dumförklara inte väljare)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 16 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt:
Om faktakoll i inläggen – dumförklara inte väljare

Publicerad Monday, 02 August 2010, 04:42 av Redaktionen

ikondebatt– Är det dags för en lägstanivå i debatten i Lidköping, undrar kristdemokraten Michael Malmborg som menar att historieskrivningen om politikernas insatser föräldras.

För en tid sedan införde ett antal ledande medier “faktakoll” Man ville helt enkelt kolla politikernas påståenden för att se om de stämde eller var falska. Det hela startade efter att Fredrik Reinfeldt i TV lagt fram fel siffror.

Någon sådan faktakoll är av naturliga skäl mycket svårare att få till för lokala medier. Resurserna räcker helt enkelt till kan jag tänka mig. Därför vore det intressant om vi i Lidköping skulle kunna ha någon typ av högre lägstanivå än vad vi verkar vara på väg mot nu. En nivå där man dumförklarar väljarna, försöker dra en vals och där den som skriker högst tror att det är han/hon som vinner.

Göran Larsson har helt nyligen tagit åt sig äran för att Bovieran byggs. (Detta är ju ett privat satsning)

Sen har vi ju Hedvalls märklig krumbukter med protokollsjusteringen.

Och nu senast Hedvall påstående på insändarsidor att S-V-MP inte hade höjt skatten för att börsen gick dåligt – och att vi således riskerade större underskott.

Jag var själv med på mötet där beslutet kommunicerades. Det skulle vara intressant att veta vilken orsak det nu är som gäller för skattehöjningen eftersom Hedvall återigen verkar vilja göra om historiebeskrivningen?

Min önskan är vi kan föra en sann och saklig debatt – på ett sätt som visar på det intressanta med demokratin – istället för att dra den i smutsen med en massa svepande halvsanningar.

Dessutom reflekterar man över kompetensen hos majoriteten (S-V-MP) då man nu höjt skatten i en lågkonjunktur med ökande arbetslöshet, när vi vet att detta späder på just arbetslösheten. 20 miljoner kronor togs 2010 från köpkraften hos Lidköpings invånare! Dessa pengar hade behövts för pensionärer, barnfamiljer, sjukskrivna!

Det är dags för en ny politik i Lidköping.
 
Kjell Hedvall ger inget besked om skattehöjningen på 30 öre ska tas tillbaka. Den som han själv sagt var onödig. Skattehöjningen är tillfällig, säger han. Man undrar om den är lika tillfällig som höjningarna 2003 med 30 öre och 2004 med 40 öre? Dessa höjningar dras vi med fortfarande trots en fantastisk högkonjunktur under flera år från mitten av 2000-talet.

Michael Malmborg
Kristdemokraterna
Lidköping

4 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
lidkoping
Gäst
lidkoping
2 August, 2010 08:09

Är det någon som skall ägna sig åt faktakontroll så är det Michael Malmborg.
Man skall inte ljuga som kristen.Din insändare om äldeomsorg är ett typexempel.
Alla “friska” äldre får hemvård idag. Äldre som lider av svåra sjukdomar och demenser vårdas på äldreboenden.Du skriver som om helt friska personer vilka lever ett aktivt liv bor på hemmen.
Med insändaren ovan skall man akta sig för att dumförklara.
Kommunfullmäktiges debatter går att lyssna på i efterhand.För de Kommunfullmäktigeledamöter som varit ouppmärksamma eller “somnat” ger jag tipset att kolla både fakta och vad som sägs.

En skattehöjning görs för att man har en ekonomisk prognos som inte är i balans enligt lagen.
Kapitalplaceringar har aldrig legat till grund för någon budgetprognos utöver det belopp vi varit överens om.
Orsaken på våren 2009 var framtida prognoser kring arbetslöshet och sociala kostnader i samband med detta.Detta vidimeras av budgetuppföljning våren 2010 där jag citerar tjänstemännen:
“Social- och arbetsmarknadsnämnd .
Prognosen för helåret innebär ett underskott på 11,3 mnkr. En kraftig ökning av familjehemsplaceringar och fortsatt många institutionsplaceringar gör att barn- och familjeenheten och ungdomsenheten tillsammans prognostiserar ett underskott om 6,6 mnkr, (1,1 respektive 5,5 mnkr i underskott).
Vuxenenheten har också fler institutionsplaceringar än budgete¬rat, där ligger prognosen på underskott med cirka 1,5 mnkr.
Kostnaderna för ekonomiskt bistånd/försörjningsstöd beräknas överskrida budget med cirka 4,5 mnkr. Både antalet ärenden har ökat och fler blir kvar i ett mer långvarigt bistånd. Jämfört med 2008 så har kostnaderna ökat med mer än 60%. Förändringar i arbetsmarknadsläget och förändringarna i sjuk- och arbetslös-hetsförsäkringen påverkar kostnadsutvecklingen. Även snittkostnaden för bistånd per hushåll har ökat markant sedan 2008.”
Detta är verkligheten som visar att vår kostnadbedömning var rätt.
Att sedan intäkterna blivit något helt annat än vad vi trodde på våren 2009 är något helt annat.
Nej jag ger inga besked under semestertider.Vore bra om ni som arbetar kunde respektera några veckors välbehövlig rekreation efter ett år av hårt arbete.Besked kommer.

Knegaren
Gäst
Knegaren
4 August, 2010 07:37

“Man ska inte ljuga som kristen”? Men som partipamp som borde klivit av sen länge och beter sej högst tveksamt och omdömeslöst i flera sammanhang är det ok att ljuga? Lugn, ska inte dra upp alla exempel. Skulle bli editerad om jag inte redan är det. Folk vet ändå. Röd,grön som blå.

11hedvall11
Gäst
11hedvall11
4 August, 2010 10:07
Svarar  Knegaren

Jag har aldrig ljugit i hela mitt politiska liv.Med en kristen uppfostran har jag alltid hållit fanan högt.
Omdömeslöst kan naturligtvis högermän tycka utifrån sin egoistiska livsideologi men det bekymrar mig ej eftersom
jag står på stadig grund där valet mellan mellan solidaritet och egoism är lätt.
Dessutom märkligt att människor som inte känner mej överhuvudtaget anser sig ha rätt att uttala sig.
Tydligen tror man också både på vinklade mediarubriker,skrivna lögner och allt annat påhittat skvallet som följt mig.
Kjell Hedvall.

Knegaren
Gäst
Knegaren
5 August, 2010 01:40
Svarar  11hedvall11

Helt allmänt: Man behöver inte “känna” en person för att skapa sej en åsikt om denne. Det räcker med att läsa vad denne skriver, säger och man själv sett hur personen beter sej i olika sammanhang. I vissa fall även vittnesmål från folk som blivit utsatt för personen ifråga. Om då personen har en framstående post inom kommunen så ifrågasätter man då naturligvis lämpligheten. Detta oavsett politisk färg. Fast det är naturligtvis i valtider lätt att värja sej med att slänga ur sej snack om högermän, egoister och komplotter, detta samtidigt som man själv utmålar sej som Den Gode Samariten. Fast ju fler som vet sanningen blir det sistnämda bara en rolig grej. Ungefär som Bagdad-Bob.