Unga centerkvinnor skärper kraven på maten
Publicerad tisdag, 07 september 2010, 11:23 av Björn Smitterberg– Maten är kultur, matbordet är en mötesplats och här skall alla få äta den mat man önskar.
Löftet från de fyra unga centerkvinnorna är tydligt: Vi lovar att arbeta för en bättre matkultur.
Från vänster är det Hanna Hjalmarsson Bohrén med dottern Eleanor, Linda Fröberg, Katarina Löfman och Frida Nilsson med dottern Mella.( Bilderna är klickbara till större format).
– Dörren har öppnats på glänt för en bättre matkultur på skolor och i omsorgen i Lidköping. Vi vill öppna den helt och vill att det ska gå snabbare än hittills och vad som hittills föreslagits, säger Hanna Hjalmarsson Bohrén på frågan om de inte slår in en öppen dörr.
– Vi kan naturligtvis inte lova resultat men vi lovar att arbeta för att våra 17 punkter ska genomföras, sa Frida Nilsson vid den enkla presskonferensen i valstugan på Nya Stadens torg.
Det är uppenbart att Centern har en ung väl sammansvetsad och samspelt grupp kvinnor som ställer upp i valet. Linda Fröberg är inte längre fullmäktige-kandidat – men finns med på andra poster i kommunen, bl a AB Bostäders styrelse.
I 17 punkter föreslås förändringar i något de fyra kallar Vårt matmanifest.
– Maten handlar om så mycket, det är en viktig näring som skapar jobb, säger Katarina Löfman. Men det handlar också om kultur.
– Det handlar om att den svenska maten kan bli känd och då måste vi gå före med en bra kultur, säger Linda Fröberg. Bland annat skall maten vara en del av det som drar turister till Sverige och västra Skaraborg.
– Matbordet skall fortsätta vara mötesplatsen för familjer och andra, en plats för gemenskap och här ska man gilla vad man får, veta vad man får, säger Frida Nilsson.
Här är de 17 punkterna:
– Den mat som lagas och serveras i våra kök i Lidköpings kommun ska präglas av kvalitet och matglädje.
– På skolor och äldreboenden ska det varje dag finnas minst två rätter att välja mellan. Det ska även finnas salladsbord som förändras med säsongerna.
– Maten ska lagas nära den som äte4r. Det skall självklart finnas tillagningskök på alla äldreboenden, skolor och förskolor.
– Personalen i köket är den allra viktigaste för bra mat. Lidköpings kommun ska ha ett program för att utveckla kunskaper och kompetens.
– All mat som köps in skall vara ursprungsmärkt, och de som äter ska få reda på varifrån maten kommer.
– All mat i barnomsorg, skolor och äldreomsorg skall produceras med höga krav på djuromsorg och miljö. Den skall följa minst den nivå som svenska bönder måste följa.
– I Lidköpings kommun ska andelen närproducerad mat öka och utgöra en så tor del som möjligt.
– Alla äldreboenden, skolor och förskolor i kommunen ska sätta upp egna mål för och aktivt arbeta med förbättrad mat och lugnare miljö.
– På alla platser ska det finnas matråd dör elever eller brukare, anhörig och personal ingår.
– Alla ska få äta på sina villkor. Det skall finnas lugn och ro.
– Lunchen skall ätas när det faktiskt är lunchtid.
– Specialkost skall finnas av etiska eller religiösa skäl.
– En kontinuerlig utvärdering ska göras.
– Lagen om Valfrihet skall vara obligatorisk och vi vill införa fritt matval.
– Matsvinnet i kommunen skall halveras till 2015.
– Skolmaten ska vara en del av undervisningen.
– Mat i äldrevården skall ses som en viktig del av omsorgen och behandlingen och betyder mycket för äldres hälsa.