Blekning av grönsaker i keramik
Examensarbete för elev vid Formakademien
Publicerad lördag, 11 september 2010, 19:21 av Redaktionen
Blekning är ett gammalt sätt att få det beska ur grönsaker. För att ge några exempel – när man kupar purjolök, rabarber, sparris, selleri ( därför heter det blek-selleri ibland) är det detta man vill uppnå.
På lördagen presenterade Karin A. Cederholm sitt examensarbete från Formakademin i Slottsträdgården på Läckö. I samråd med slottsträdgårdsmästaren Simon Irvine har hon under läsåret 2009/10 arbetat fram keramik som kan användas till blekning i trädgårdar. Simon Irvine i samspråk med Karin A. Cederholm och Formakademins keramikexaminator, Nina Bergqvist – bilderna är klickbara till större format.
En kombination av praktisk användning och konstnärligt uttryck, nyttokonst om man så vill.
Karin A. Cederholm bland sina stora ”krukor” för växten kardon
Resultatet har blivit tre typformar – en för större växter som till exempel kardon, en för mindre som exempelvis sallad och en som är små hättor för kronärtskockor.
– Växten kardon, berättar Simon Irvine, odlades på Läckö under 1600-talet och sedan två år tillbaka odlas den där igen.
De har funnits på menyn i både Stallet och Fataburen omtalar innehavaren Stefan Söderholm:
– Det är enkelt, man tar stjälkarna i en stor panna, häller över grädde och lite ströbröd och in i ugnen. En delikat anrättning.
”Locken” för exempelvis sallad, vilka bara kan sättas över växten för en dag.
Kronärtskockor med ”hättor” i förgrunden.
Karin A. Cederholm tänker jobba vidare med keramik för trädgårdsbruk, såväl praktisk som konstnärlig sådan.
Kardoner med ”krukor”.