Gå direkt till Nyheten (Blekning av grönsaker i keramik
Examensarbete för elev vid Formakademien)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 17 maj 2025

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Blekning av grönsaker i keramik
Examensarbete för elev vid Formakademien

Publicerad lördag, 11 september 2010, 19:21 av Redaktionen

krukor1bb_100911Blekning är ett gammalt sätt att få det beska ur grönsaker. För att ge några exempel – när man kupar purjolök, rabarber, sparris, selleri ( därför heter det blek-selleri ibland) är det detta man vill uppnå.
På lördagen presenterade Karin A. Cederholm sitt examensarbete från Formakademin i Slottsträdgården på Läckö. I samråd med slottsträdgårdsmästaren Simon Irvine har hon under läsåret 2009/10 arbetat fram keramik som kan användas till blekning i trädgårdar. Simon Irvine i samspråk med Karin A. Cederholm och Formakademins keramikexaminator, Nina Bergqvist – bilderna är klickbara till större format.

En kombination av praktisk användning och konstnärligt uttryck, nyttokonst om man så vill.

krukor3bb_100911

Karin A. Cederholm bland sina stora ”krukor” för växten kardon

Resultatet har blivit tre typformar – en för större växter som till exempel kardon, en för mindre som exempelvis sallad och en som är små hättor för kronärtskockor.

– Växten kardon, berättar Simon Irvine, odlades på Läckö under 1600-talet och sedan två år tillbaka odlas den där igen.

De har funnits på menyn i både Stallet och Fataburen omtalar innehavaren Stefan Söderholm:

– Det är enkelt, man tar stjälkarna i en stor panna, häller över grädde och lite ströbröd och in i ugnen. En delikat anrättning.

krukor2bb_100911

”Locken” för exempelvis sallad, vilka bara kan sättas över växten för en dag.
Kronärtskockor med ”hättor” i förgrunden.

Karin A. Cederholm tänker jobba vidare med keramik för trädgårdsbruk, såväl praktisk som konstnärlig sådan.

krukor4bb_100911

Kardoner med ”krukor”.