Gå direkt till Nyheten (Ny anläggning för test av sjukhusmaten)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 15 februari 2025

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Ny anläggning för test av sjukhusmaten

Publicerad torsdag, 30 september 2010, 10:34 av Redaktionen

Västra Götalandsregionen vill utveckla framtidens patientmåltider. Målet är att öka flexibiliteten och valfriheten samtidigt som hanteringen av måltiderna kvalitetssäkras.

Igår fattade en enig servicenämnd beslut om att etablera en demonstrationsanläggning för att prova hur sjukhusens patientmåltider skulle kunna produceras, transporteras och serveras i framtiden. Syftet med demonstrationsanläggningen är att prova en ny metod som ska bidra till god och näringsmässigt bättre kost för patienterna. Den nya testanläggningen hamnar i Falköping.

– Vår målsättning är att tillsammans med vården utveckla en metod där vi kan servera goda och näringsrika patientmåltider, samtidigt som vi ökar flexibiliteten och valfriheten, vi ska även kvalitetssäkra hanteringen av måltiderna, säger Kjell Andersson, servicenämndens ordförande.

– Den här anläggningen ger oss möjlighet att prova den nya metoden. Resultatet av detta försök är avgörande för hur vi går vidare med att utveckla patientmåltiderna.

– Den medicinska utvecklingen har medfört att vården har genomgått stora förändringar och fortsätter att utvecklas i snabb takt, säger Erik Hallberg, tillförordnad servicedirektör.

– Den måltidverksamhet vi erbjuder idag motsvarar inte dagens och morgondagens behov, fortsätter han. Därför behöver vi utveckla måltidsverksamheten så att den bättre stödjer vården. Vi vet att sjukhusen har god nytta av en ökad flexibilitet gällande måltidsservice. Att kunna erbjuda bra och näringsrik mat, dygnet runt, är en viktig utgångspunkt i förbättringen av servicen. För att kunna erbjuda det behöver vi utveckla metoder som stödjer både kortare vårdtider och de individuella behov som patienterna har. Vi arbetar för att, tillsammans med vården, åstadkomma högre kvalitet ur alla aspekter.

Ambitionen är att anläggningen, som skall ligga i Falköping, ska vara klar i början av nästa år. Här kommer man att kunna se, känna, lukta, smaka och bedöma maten ur alla aspekter.

I demonstrationsanläggningen är maten i fokus, men Regionservice ska också utvärdera andra tänkta fördelar med att gå över till moderna metoder:

•Den totala energiförbrukningen ska bli lägre än vid matlagning i dagens 13 produktionskök
•Miljöpåverkan bedöms minska eftersom behovet av transporter blir mindre
•Användningen av kemikalier blir både mindre och bättre kontrollerad
•Med moderna metoder kan mer mat lagas från grunden med ekologiska råvaror
•Svinnet som idag är så högt som 35 procent på vårdavdelningarna går att minska radikalt. Bedömningen är att mindre mat kommer att kastas bort