Gå direkt till Nyheten (Linus från Lidköping i semifinal i Årets Kock)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 11 februari 2025

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Linus från Lidköping i semifinal i Årets Kock

Publicerad onsdag, 13 oktober 2010, 13:43 av Björn Smitterberg

Linus Palm från Lidköping har gått vidare till semifinal i tävlingen Årets Kock 2011 – SM i professionell matlagning.

Den 22 oktober i Malmö tävlar han om en plats i finalen i Globen, Stockholm den 3 februari 2011.

Linus Palm är 23 år och arbetar på Rymd Restaurang och Skybar i Lidköping. Det här är första gången han tävlar i matlagning och han gick till semifinal på rätten ”Hängmörad Ryggbiff  – saltad gurka, lök, porter, potatis, oxsvans och märg”.

Intresset för årets upplaga av Årets Kock var rekordstort. Hela 143 kockar skickade in tävlingsbidrag, vilket var överlägset mer än något år tidigare och nära 20 fler bidrag än förra året.

Kockarna tävlade med sitt bästa recept på valfri varmrätt. Enda villkoret var att en mjölkprodukt utöver smör måste ingå i receptet. En jury bestående av ett femtontal av Sveriges främsta kockar bedömde sedan bidragen anonymt, först när resultatet var klart offentliggjordes namnen.

Samtliga semifinalister som tävlar i semifinalen Malmö 22 oktober:
Tomas Diederichsen, Ulfsunda Slott, Bromma
Robert Hedman, Hufvudsta Gård Mat & möten, Solna
Edin Dzemat, Linnea Art Restaurant, Göteborg
Jonatan Fogel, Ulfsunda Slott, Bromma
Magnus Persson, Carl Michael, Stockholm
Sofia Bodovic Olsson, Basement, Göteborg
Jonas Espefors, Salt & Sill, Klädesholmen
Jesper Bogren, Swedish Taste, Göteborg
Linus Palm, Rymd Restaurang & Skybar, Lidköping
Jakob Lells, Skanörs Gästgifvaregård, Skanör
Jonas Bolling, Ski Lodge Engelberg/No 1 Gastronomy, Stockholm
Andreas Landén, Collegium Konferens & Restaurang/Hagdahls Kök, Linköping

Den 2 november offentliggörs ytterligare 12 kockar som tävlar i den andra semifinalen i Åre den 14 november. Vinnarna av respektive semifinal går direkt vidare till final.  Åtta kockar från semifinalerna går vidare på poäng och gör upp om de återstående fyra finalplatserna vid Sista chansen i Stockholm den 29 november. Totalt är det sex kockar som tävlar om titeln Årets Kock i finalen i Globen, Stockholm den 3 februari 2011. 

I semifinaljuryn sitter några av Sveriges mest välrenommerade kockar:
Fredrik Eriksson (juryns ordförande), Årets Kock 1987, Långbro värdshus, Älvsjö
Markus Aujalay, Årets Kock 2004, ordförande i föreningen Årets Kock, Winterviken, Stockholm
Magnus Ek, Oaxen Krog, Mörkö
Karin Fransson, Hotell Borgholm, Öland
Håkan Thörnström, Thörnströms kök, Göteborg
Stefano Catenacci, Operakällaren, Stockholm