Gå direkt till Nyheten (Uttalande av KD-stämma: Sjuka får inte hamna mellan stolarna)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 18 juni 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Uttalande av KD-stämma: Sjuka får inte hamna mellan stolarna

Publicerad Saturday, 20 November 2010, 20:48 av Redaktionen

– Kristdemokraterna anser att det finns anledning att se över de fall när människor faller mellan stolarna när det gäller sjukförsäkringen, uttalade KD i Skaraborg som i dag hade höststämma i Grästorp i närvaro av bl a partiledaren Göran Hägglund.

Partiet har på uppdrag av Göran Hägglund just tillsatt en grupp för att uppmärksamma de förändringar som krävs inom sjukförsäkringen.

– Det är viktigt att säga att det var helt nödvändigt att genomföra förändringarna inom sjukförsäkringen. Den arbetsförmåga en människa har, hur liten eller stor den än är, ska tas tillvara. Människor ska inte passivt lämnas i utanförskap.

– Men det är också uppenbart att det behöver göras vissa justeringar i sjukförsäkringen. Vi politiker får aldrig sätta ett system före enskilda människor och vi måste därför ödmjukt undersöka hur vi kan åstadkomma det vi vill. En sjukförsäkring som ger utrymme för individuell hänsyn, som tar tillvara på det friska hos människor och som erbjuder en trygghet och som människor känner förtroende för. Den som är för sjuk för att arbeta ska självklart inte behöva göra det.

– Vi kristdemokrater vill ännu mer aktivt arbeta för att få fram goda förslag till förbättringar så snart som möjligt. Vi anser också att vi på allvar måste arbeta ännu tydligare med gruppen unga förtidspensionerade som har ökat.

16 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
OveNordstrom
Gäst
OveNordstrom
20 November, 2010 09:04

“Får inte hamna mellan stolarna”? Det är ju precis det ni har sett till att de gjort. Det vore bättre om ni knep igen gluggen istället. Makten framför allt, och så lägger ni er platt för Moderaterna.

Guest
Gäst
Guest
20 November, 2010 10:07

Försök inte spela ALLAN nu igen!
Jag vet med egen erfarenhet att man själv hamnade mellan både pallar och stolar även när det var sossestyrd regering, så det så!

michaelmalmborg
Gäst
michaelmalmborg
20 November, 2010 09:42

Ove! Om du läser vad det står så “Kristdemokraterna anser att det finns anledning att se över de fall när människor faller mellan stolarna när det gäller sjukförsäkringen” Få reformer är perfekta från början, tyvärr. Sen vet jag inte om jag missuppfattat dig. Men du kan väl knappast själv tycka att de personer som faktiskt kan arbeta istället ska fortsätta vara sjukskrivna? Eller?
undrar
Michael Malmborg
Kristdemokraterna
Lidköping

OveNordstrom
Gäst
OveNordstrom
21 November, 2010 11:24

Självklart skall de som kan arbeta också göra det Malmborg, men inte genom att sjuka tas ifrån sin ersättning. “Få reformer är perfekta från början” skriver du som den värsta Moderat. Nej men om Alliansen lyssnat på remissinstanserna så hade inte detta behövt hända. Och vad hjälper det de som redan fallit mellan stolarna att ni nu “vill se över” vissa regler? Utanförskapet har också ökat under er tid.

Agust Vråk
Gäst
Agust Vråk
21 November, 2010 01:51

Under tiden 2006-2009 har antalet sjukskrivna minskat med 44%. Förtidspensioneringarna har under samma tid minskat med 9% Det är vad som händer när man arbetar ifrån människors olika förutsättningar att komma tillbaka till arbetsmarknaden. Inte som tidigare vänsterregeringar använder sjukskrivningar och förtidspension som “arbetsmarknadspolitiska åtgärder” där man gömde undan folk.

OveNordstrom
Gäst
OveNordstrom
21 November, 2010 04:32
Svarar  Agust Vråk

Men utanförskapet har ökat under Alliansens tid August, man har omstrukturerat själva utanförskapet bara.

Agust Vråk
Gäst
Agust Vråk
21 November, 2010 07:58

Som vanligt så tillverkas här “sanningar” som inte är sanna. Enligt SCB´s mätning så har istället utanförskapet MINSKAT. Det du påstår är helt enkelt inte sant!

kire44
Gäst
kire44
22 November, 2010 11:50
Svarar  Agust Vråk

Agust Vråk
Vad år det för SCB- mätning Du referar till ? Hur mycket har utanförskapet minskat ? Vad lägger Du in i begreppet utanförskap ? Vad är sanningshalten i Ditt påstående ?

Agust Vråk
Gäst
Agust Vråk
22 November, 2010 12:54
Svarar  kire44

http://svt.se/2.22620/1.2034888/utanforskapet_har_minskatFörsta kvartalet 2006 var 1.063.220 personer i utanförskap. Första kvartalet i år bestod gruppen av 897.782 personer. Utanförskap: arbetslösa, sjukskrivna, har sjuk- och aktivitetsersättning (tidigare förtidspension) och ekonomiskt bistånd.Sanningshalten är så vitt jag förstår korrekt.

kire44
Gäst
kire44
22 November, 2010 03:05
Svarar  Agust Vråk

Agust Vråk

Du refererade till en SCB-mätning ! Nu har Du tagit fram Rapports reportage om detta. Du känner väl till att både SCB och Riksrevisionen har kritiserat Regeringen för hur de beräknar utanförskapet ! Trots det utgår Du och media från samma mätmetoder. Ta nu fram SCB- mätningen och redovisa denna !!!!!
Om det är utanförskap vi ska diskutera, ska vi diskutera det på samma sätt som moderaterna tog upp det inför valet 2006. Gör vi på det sättet ser vi att utanförskapet har ökat markant.

OveNordstrom
Gäst
OveNordstrom
22 November, 2010 04:08
Svarar  kire44

Alliansen påstod i valrörelsen 2006 att utnförskapet var 1,5 miljoner människor, en siffra som direkt efter valet försvann från hemsidan.
Riksrevisionen kritiserade 2008 i en granskning regeringens användning av begreppet “utanförskap”.[3] Bland annat pekade de på att när man i statistiken slår samman olika personers kortare frånvaro från arbetsmarknaden riskerar det att ge en missvisande bild av hög långvarig frånvaro. Vidare menade Riksrevisionen att antalet personer som får sin inkomst från ersättningssystemen är ett problematiskt mått eftersom det är så pass känsligt för politiska förändringar. Det innebär att man kan minska utanförskapet mätt på detta sätt utan att det speglar någon ökad sysselsättning, till exempel genom att man gör det svårare att få sjukpenning och färre personer därmed får det. Att regeringens mål för den ekonomiska politiken är “minskat utanförskap” kritiserades även det av Riksrevisionen.
Enligt en definition kan utanförskapet vara någonstans runt 800 000, enligt en annan kan över 1 500 000 personer räknas som utanför. Allt beroende på hur man räknar.

Enligt den definition som moderaterna tidigare hade publicerad på sin hemsida skulle utanförskapet räknas ut på följande sätt:
”Befolkningen i förvärvsaktiv ålder (16-64 år) minus antalet sysselsatta minus antalet studerande som inte söker jobb /…/”
Använder vi denna definition och data från SCB, kan vi se att för andra kvartalet 2006 ger detta ett utanförskap på 1 091 500 personer motsvarande utanförskap för andra kvartalet 2010 är 1 131 900 personer en ökning med 40 400 personer.
Enligt den definition som Moderaterna själva använd inför förra valet har alltså utanförskapet ökat. Bra att veta när Moderaterna hävdar något annat.

Agust Vråk
Gäst
Agust Vråk
22 November, 2010 06:31
Svarar  kire44

Första kvartalet 2006 var 1.063.220 personer i utanförskap.
Första kvartalet i år bestod gruppen av 897.782 personer.
Enkel matematik eller hur?
Förstår att vänstern måste ta till brösttoner för att dölja sina tidigare totala misslyckanden på detta område. faktum kvarstår: Utanförskapet minskar.

erik0000
Gäst
erik0000
26 November, 2010 09:22
Svarar  Agust Vråk

Oavsett utanförskap eller ej,det är fler barn som cycklar på rostiga cycklar idag än för 5 år sedan,det är fler familjer som äter oxfile idag än för flera år sedan,VARFÖR vi har en högerregering mer skall ha mer ,fattig skall förbli fattig.Tag arbetskraftsinvandringen denna har ett enda syfte att sänka lönerna i sverige mest för dom lågavlönade.Moderat slogan skapa ett låglöneparadis typ irland .Det var kanske år 2005 som Reinfelt tyckte att Irland var en dröm,och Göran Persson var kass,vi har nu sett hur Reinfelts drömland Irland har utvecklats ,till just Reinfelts dröm.

leffe45
Gäst
21 November, 2010 01:11

Men att man som pensionär skall betala mer i skatt anser herr Hägglund är fullt acceptabelt. En vanlig pensionär betalar cirka 600 kronor mer i skatt varje månad än vad en yrkesverksam person med samma inkomst gör enligt “svenska kommunal, pensionärernas riksförbund” som man beräknade 2008.

PieterPan
Gäst
PieterPan
21 November, 2010 03:27

Om våra politiker skulle ge de sjuka samma rätt som de ger “flyktingar” människor som kommer hit innan de har fått flyktingstatus, att ha jurister så att de inte skall bli fel behandlade av myndigheterna. Hade de sjuka som nu har råkat ut för FK:s omilda behandling detta p.g.a. att de sjuka inte har jurister vid sin sida när det gäller överklagande och sådant, då hade det sett ut på ett annat sett i samhället nu. POLITIKERNA säger att vi är alla värda lika mycket och har samma rättigheter. Pyttsan eller den politiker som säger motsatsen bevisa detta

SusanneSt
Gäst
SusanneSt
22 November, 2010 10:52

Nonsen!! Hur ska de kunna bli förändringar? De har satt en av sjukförsäkringens hängivnaste beundrare “Gunnar Axen” på posten hur ska han kunna studera reformen lite närmre? Han va som en ettrig liten terrier innan valet just för att försvara sj-försäkringen. Finns de någon som på fullaste allvar tror att alla de 54000 utförsäkrade år 2010 är bidragsfuskade? Den nya sjukreformen kunde göras till något bra! Men istället så blir sjuka behandlade som lata, slöa soffliggare. Alla, vem som helst, moderat eller vänsterpartist kan bli sjuk eller skadad.