Gå direkt till Nyheten (Föreslår förnyat kontrakt för flyktingmottagning)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 18 juni 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Föreslår förnyat kontrakt för flyktingmottagning

Publicerad Tuesday, 23 November 2010, 14:35 av Björn Smitterberg

Politikerna i Social- och Arbetsmarknad kommer de närmaste dagarna att få diskutera flyktingmottagningen nästa år. Lidköpings kommun har de senaste åren dragit ned på ambitionerna när det gäller antalet, och förutom de barn som tas emot tillsammans med Götene är nu antalet 40 per år.

Grundförslaget i diskussionen är att fortsätta ta emot max 40.

Det b lir nästa år förändringar i systemet med att ta emot flyktingar. Arbetsförmedlingen tar över arbetsmarknadsansvaret för flyktingarna, och Försäkringskassan får hand om utbetalning av ekonomiskt stöd.

Lidköpings kommun får ansvar för att barnen får skolgång, att de får bostad och kurs i svenska bl a.

13 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
janne59
Gäst
janne59
23 November, 2010 03:21

Har inte arbetsförmedlingen nog att göra som det är?

Guest
Gäst
Guest
23 November, 2010 10:17

Va finns det arbete åt flyktingar i Lidköping, då måste det ju också finnas arbete åt arbetslösa Lidköpingsbor. Intelligens på hög nivå ta hit mer folk när det inte finns arbete åt oss själva!

janne59
Gäst
janne59
24 November, 2010 04:27
Svarar  Guest

Det är väl politiskt mer korrekt att värna om invandrare/flyktingar än om den egna befolkningen. Man måste ju ge ett gott intryck till resten av världen.

Redaktören
Gäst
Redaktören
24 November, 2010 04:40
Svarar  janne59

Det verkar som om många ställer flyktingar mot inhemska arbetslösa – det är väl onödigt. Se det hela som två stora problem som båda måste lösas, helst snarast. Vi måste kunna “brinna” för båda frågorna och kräva lösningar för alla. Det är viktigt att ta hand om människor på flykt – men minst lika viktigt att ta hand om arbetslösheten bland svenskar. /red

janne59
Gäst
janne59
24 November, 2010 06:23
Svarar  Redaktören

Ok, red. Jag kan ha fel, men jag får uppfattningen att det ska dras in och sparas på allting utom just bistånds- och flyktingpolitiken. Där satsas det friskt.
Så länge vi har tusentals arbetssökande i Sverige ser jag ingen anledning till någon arbetskaraftinvandring. Eftersom jag själv gått arbetslös i två år har jag kommit till det läget att jag mer eller mindre “skiter” i hur resten av världen har det. Jag beklagar men jag är inte bättre människa än så.

Redaktören
Gäst
Redaktören
24 November, 2010 07:48
Svarar  janne59

Jag har förståelse för din situation och hur du känner. Jag tycker inte vi skall ha arbetskraftsinvandring – utan ta hand om flyktingar som flyr undan eländes elände. Jag tycker att ett land som talar så mycket om att ha god ekonomi måste kunna lösa två problem på en gång. Jag tror också att det är mycket starka ekonomiska krafter i bl a Kina som ser till att försvaga oss med arbetslöshet. Ursäkta att jag lägger mig i debatten, men jag tror politiker måste fixa till två stora problem och slutar få dem att krympa. /red

janne59
Gäst
janne59
25 November, 2010 09:55
Svarar  Redaktören

Det kanske vore en god ide´ att FÖRST ta hand om dom som redan har kommit hit innan man tar in fler!

Redaktören
Gäst
Redaktören
25 November, 2010 11:05
Svarar  janne59

Det är ju inte så att man tar in fler – de kommer…
Min mening var att vi inte får försumma våra egna arbetslösa och skylla på flyktingarna.
Vi får inte hamna i en politisk situation där vi måste välja – ett land som vårt måste klara att ta hand om arbetsmarknaden så väl som dem som behöver vårt skydd.
Det finns massor av delproblem att lösa här – såväl med arbetslöshet som flyktingar. Kanske är dessa problem bland de viktigaste att lösa för oss i stället för Irlands problem. Och det kanske är dags för kungafamiljen att resa till Kina jämt och ständigt för att sälja svensk industri. /red

janne59
Gäst
janne59
25 November, 2010 02:08
Svarar  Redaktören

Ok, Red.
Jag tror vi är inne på samma linje.

Guest
Gäst
Guest
25 November, 2010 02:31
Svarar  Redaktören

Det vore intressant att veta hur många av dem som kommer utbildas till något annat än pizzabagare?

PieterPan
Gäst
PieterPan
25 November, 2010 04:55
Svarar  Redaktören

Jag håller med Redaktören att det är två stora problem. Men det är väl så att man skall lösa det första problemet först. Har man en skuld som man inte kan klara så löser man inte detta med att skaffa ett problem till

Redaktören
Gäst
Redaktören
25 November, 2010 06:37
Svarar  PieterPan

Nog borde vi kunna lösa två problem – får väl skaffa en kvinnlig statsminister. /red

mykene
Gäst
mykene
24 November, 2010 11:35

Jo, det finns jobb om arbetskraften är tillräckligt billig för arbetsgivarna. En lönekostnad på 25 % av den ordinarie kostnaden lockar naturligtvis. Staten betalar resterande 75 % (skattemedel) till arbetsgivaren så en arbetslös svensk har inte så stor chans mot dom villkoren.