Gå direkt till Nyheten ((S)tormen: Maktkamp!
Bernt Blomgren spanar nya ledare)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 22 juni 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

(S)tormen: Maktkamp!
Bernt Blomgren spanar nya ledare

Publicerad Wednesday, 24 November 2010, 14:51 av Redaktionen

I den socialdemokratiska labyrinten …
… pågår nu som bäst en maktkamp som kan påminna lite om vad som utspelade sig i Kreml då det begav sig.
Ny version  – delar av detta hade fallit bort i tidigare.

I rikspressen har man till och med talat om långa knivarnas natt för att beskriva maktkampen och angreppen mellan de olika ledande socialdemokraterna. Det är nog att ta i lite väl drastiskt. I det svenska sammanhanget skulle det nog bättre kunna beskrivas som – de små tjuvnypens tid.

Spekulationerna i rikspressen är många liksom råden från olika debattörer, konstigt nog även borgerliga om hur socialdemokraterna skall ”förnya” sig. Vari förnyelsen skall bestå i är det få som förklarar i klartext, inte ens de socialdemokratiska.

Men att valet av valberedning är betydelsefullt är alla överens om, ty däri kan man se tecknen på vart det bär hän.

Det stadgeenliga förfarandet är enligt följande:
– Förtroenderådet, 120 ledamöter, som representerar partidistrikten med antalet delegater i proportion till medlemmar, utser valberedningen. Skaraborgs partidistrikt har fyra ledamöter i Förtroenderådet.
– Förslag på ledamöter till valberedningen gör styrelserna i partidistrikten.
Dessa förslag tar partisekreteraren omhand, genom konsultationer och diskussioner med distrikten, lägger han sedan fram ett förslag på Valberedning, som består av elva ledamöter och sex ersättare.
– Förtroenderådet är sedan fria att anta eller helt eller delvis förkasta namnförslagen och föreslå andra namn.

Partisekreteraren Ibrahim Baylan har alltså en delikat uppgift här.
Förtroenderådet kan rubba planeringen så att säga, men det finns en ”överrock” inlagd i förfarandet – partistyrelsen och dess VU (verkställande utskott) deltar och har förslags- och yttranderätt.

För någon eller några som vill torgföra egna namn på mötet lär det bli en tuff uppgift att gå emot det förslag som läggs fram, som, får man förmoda, stötts och blötts bland ”de ledande” inom partiet. Men vem vet ?

Enligt säkra källor förbereder man sig för voteringar och slutna omröstningar då Förtroenderådet skall utse Valberedningen.

Den utsedda valberedningen lägger sedan fram sitt förslag på partiledare på den extrainsatta partikongressen 4 mars, och det är den som slutligen avgör – den kan alltså rösta ned förslaget.

Enligt uppgift kommer de socialdemokratiska partidistrikten i Västsverige gå samman och föreslå två namn till de 11 platserna i Valberedningen. Här skulle det inte vara förvånande om riksdagsledamoten Carina Ohlsson, Lidköping, blir ett av namnen, dessutom är hon vice förbundsordförande för S-kvinnor och har ingått i flera viktiga valberedningar tidigare – till exempel inför partikongresser.

Kommunalrådet Kjell Hedvall kan också halka in i förtroenderådet, eftersom han är en av ersättarna till de fyra ledamöterna från Skaraborg.

18 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Agust Vråk
Gäst
Agust Vråk
24 November, 2010 03:16

Ja Monas tid som partiledare blev unikt kort för en sosse. Mona Sahlin som det högsta hönset över det som nu mer än någonsin är “hönsgården” SAP är inget annat än en parentes i sosseriets historieböcker. Visst, Mona var den första kvinnan som fick styra partiet av betonghäckar och skalliga män. Visst Mona var den första kvinnan som hade chansen att bli statsminister. Visst, Mona var den första partiledaren som kvoterades in på sin plats. Visst, Mona var den första sosse-ledaren som var villig att faktiskt dela makten med miljönissar och f.d. kommunister. Monas tid var unik, men det var också en tid då sosseriet förföll, havererade, hamnade i kaos, gick ner sig i en kris och där falangerna oblygt sablade ner varandra inför en häpen journalistkår och en fascinerad väljarkår. Ska bli mycket intressant att se var detta slutar! Man blir lite fundersam när man ser att Sven Erik Österberg står högst upp på vadslagningslistorna. Var det nån som pratade om förnyelse?

OveNordstrom
Gäst
OveNordstrom
24 November, 2010 04:43
Svarar  Agust Vråk

Då vet väl du August hur alla gamla Moderater i riksdagen helt plötsligt blev “nya”. Berätta gärna.

Agust Vråk
Gäst
Agust Vråk
24 November, 2010 06:29

Absolut:
Moderaternas personförnyelse efter 2002 års katastrofval gick fort. Inom ett år hade alla nyckelpersoner bytts ut: partiledare, partisekreterare, ekonomisk-politisk talesman och gruppledare. Helt centralt för den moderata förnyelsen var att en whistleblower lyftes upp. Nationalekonomen Anders Borg hade sågat de gamla moderaternas ekonomiska politik redan 1999 utan att något hände, men efter valkatastrofen 2002 togs han in som chefekonom. I augusti 2004 gjorde moderaterna helt om även i arbetsrättsfrågan, och därmed var den stora förnyelsen av politiken fullbordad. Det hade tagit mindre än två år, och ingen kunde missta sig på riktningen. De hade kraften att göra något åt sin situation. Har SAP det? Inte en chans!

OveNordstrom
Gäst
OveNordstrom
24 November, 2010 11:35
Svarar  Agust Vråk

Och budskapet är fortfarande “sänk skatten” precis som det varit sedan början på 1900-talet när skattetrycket var 10%. Ja det kanske låter nytt för dig?

Agust Vråk
Gäst
Agust Vråk
25 November, 2010 06:53

Ja det är absolut nytt. För under 50-60-70-80-90 talen så ekade bara ett slagord från socialdemokraterna och dess stödtrupper: Höj skatten! Så ja du har helt rätt, det låter nytt.

OveNordstrom
Gäst
OveNordstrom
25 November, 2010 09:29
Svarar  Agust Vråk

Var kommunalskatten 10% i Lidköping när sossarna tog över efter borgarna August? Om inte, kan du förklara varför?

Agust Vråk
Gäst
Agust Vråk
26 November, 2010 08:06

Du får nog förtydliga dig lite om du vill ha något svar. Kommunalskatten i Lidköping? Tog över efter borgarna? 10%? Med detta vill du ha fram vad då?

OveNordstrom
Gäst
OveNordstrom
26 November, 2010 06:22
Svarar  Agust Vråk

Jo August, om du studerar skattesatserna i kommunerna så kan du ganska snart konstatera att det tas inte in mer skatt än vad som krävs, oavsett politiskt styre. Alliansen som alltid gapar om sänkt skatt tog in lika mycket när de hade majoriteten även i Lidköping. Varför sänkte de inte då? Det är bara tomma ord och populistiskt utspel när de gapar ut sina skattesänkarpropåer. Det finns gott om statistik som visar detta.

Agust Vråk
Gäst
Agust Vråk
29 November, 2010 09:09

Intressant att du är kvar i det förgångna men jag kan ifs förstå att du tycker att allt var bättre för när (S) var det stora partiet och VPK fick sitta och plocka lite smulor då och då. Så är det inte längre. (S) och (v) kommer inte att komma till makten inom överskådlig tid som tur är. Populistiskt utspel om skattesänkningar? Knappast! Om man bara tittar på de senaste tre åren motsvarar skattesänkningarna ett lönelyft på cirka 10 procent för en normalinkomsttagare. Räkneexemplet tar inte hänsyn till de faktiska löneökningar som skett, inte heller inflationen. Det är verkligheten och inte slagordspolitik och egenkomponerade “sanningar”.

OveNordstrom
Gäst
OveNordstrom
30 November, 2010 11:44
Svarar  Agust Vråk

Inflationen var 1,5% senaste 12 mån. perioden, avtalet gav 0,7% (12mån). Många kommuner har tvingats höja skatten p.g.a. Alliansens “svältpolitik” mot dem, troligen väntar fler höjningar framöver när kommunerna inte kan dra ner mer på verksamheterna.

Agust Vråk
Gäst
Agust Vråk
30 November, 2010 01:16

Ja det märks ju tydligt i Lidköping exempelvis som kommer med krav på KRAFTIGA skattehöjningar! Eller?

Guest
Gäst
Guest
25 November, 2010 09:06

Sen dess har det bara varit “Ropen skalla-bidrag åt alla.”

Peter Reinhardt
Gäst
Peter Reinhardt
29 November, 2010 06:54

Jag kan bara inte låta bli att kommentera dagens rapport om tillväxten i Sverige! 6,9 % för tredje kvartalet 2010! Men det är väl Alliansregeringens fel det också? *L* Eller? Orsak? Jobbskatteavdraget säger de ledande ekonomerna är den enskilt största anledningen.

Elof
Gäst
Elof
29 November, 2010 11:02

Gör dom? Efter vad jag har läst så är de lånekarusellen som ordnat det hela. Folk handlar för glatta livet för lånade pengar.

Agust Vråk
Gäst
Agust Vråk
30 November, 2010 08:39

Var finns Tomas Östros nu med sitt ylande och var är Ulla Andersson? GANSKA tyst kan man konstatera men de har väl andra problem att lösa. Opinionssiffror och partiledare.

Guest
Gäst
Guest
30 November, 2010 09:33
Svarar  Agust Vråk

Hans svar hade väl varit:
För sent och för lite.
Som vanligt:-(

OveNordstrom
Gäst
OveNordstrom
30 November, 2010 10:06

Från vilken nivå?
Lagerinvesteringar lämnade störst bidrag till utvecklingen. Även fasta bruttoinvesteringar och hushållens konsumtionsutgifter gav starka bidrag. Säsongrensad och jämförd med det andra kvartalet 2010 ökade BNP med 2,1 procent. (SCB)

2realist2
Gäst
2realist2
30 November, 2010 09:05

Vi har det bra. De flesta. Nytt julhandelsrekord och miljarder till Irland (lån?) för vidlyftiga bankaffärer. Samtidigt börjar Svenska banker snegla på nya affärer i Baltikum. Att de aldrig lär sig.
Motbild: Svenska ungdomar går på socialen för att de saknar arbete. Många nekas hjälp för att de varit fötänksamma nog att ha ett litet fondsparande. Senildementa i Sverige larvar omkring ensamma om nätterna p g a vår dåliga ekonomi. Är detta olösliga problem?