Gå direkt till Nyheten (Butik i Lidköping i försök med lokalproducerad mat)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 18 juni 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Butik i Lidköping i försök med lokalproducerad mat

Publicerad Tuesday, 30 November 2010, 09:35 av Redaktionen

ICA Hjertberg  i Lidköping och ICA Munken  i Skara är ett par av de butiker som ingår i ett nytt projekt för att marknadsföra lokalt producerad mat.

Idag är “Mat från Skaraborg” ett koncept som behöver hållbarhetstestas i en skarp miljö.
Idén kommer ur ett arbete som gjorts under hösten med mål att etablera en ny verksamhet i Skara efter Scans neddragningar.

– Redan innan vi startade detta arbete hade vi tankar på att söka samverkansformer för livsmedelsproducenter i regionen, säger Ulf Lindén, på Skara Kommun.

I butikerna är testet koncentrerat till kategorierna kött, mejeri och bröd. Men även övriga kategorier har fått en tydlig hyllkantsvippa. Konceptet markerar att produkten kommer från regionen Skaraborg med den tydliga uppmaningen ”Handla mat från Skaraborg”.

Målet är göra det enklare och tydligare för konsumenten att kunna välja lokalproducerade livsmedel. Undersökningar och intervjuer påvisar en stark efterfrågan från både konsumenten och dagligvaruhandeln, men utbudet motsvarar inte idag den efterfrågan. Det finns en rad olika faktorer som ställer till det för producenterna, butikerna och konsumenterna. Ett av de största problemen är att vi klassar lokalproducerade livsmedel som exklusiva premiumprodukter, när vi istället borde hitta en nivå där dessa livsmedel ingår i våra dagliga inköp

– Mat från Skaraborg” är ett initiativ som vi väntat på. Det har diskuterats under flera år men inte funnits någon samlad resurs för lokalproducerade livsmedel för oss i dagligvaruhandeln. Vi välkomnar detta koncept, säger Magnus Friberg ICA Kvantum Hjertberg.

Projekt finansieras av Västra Götalandsregionen, Länsstyrelsen i Västra Götaland, Skaraborgs Kommunalförbund samt Skara Kommun.

– Pressmeddelande –

4 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Agust Vråk
Gäst
Agust Vråk
30 November, 2010 09:54

En jättebra idé. Tänk om kommunen nu också kunde uppfylla det som var klappat och klart före valet, nämligen att storkökets tid var över. All mat skulle i framtiden lagas nära människorna, ute på skolor, förskolor och äldreboenden. Men det var FÖRE valet det.

Redaktören
Gäst
Redaktören
30 November, 2010 11:09

Majoriteten var tydliga med i sitt beslut om att “flytta ut köken” att ekonomin skulle avgöra när det skulle ske. Det fanns inget löfte före valet från de partierna om att satsa de mer än 50 miljoner som krävs på samma sätt som alliansen lovade. Majoritetens besked om detta kom i juni. /red

Agust Vråk
Gäst
Agust Vråk
30 November, 2010 01:07
Svarar  Redaktören

I Sossarnas handlingsprogram står det att: Vi socialdemokrater vill laga mat med hög kvalitet så nära den enskilde som möjligt. I delårsrapporten som presenterades så beräknas överskottet i bokföringen för Lidköpingskommun bli 148,7 miljoner kronor men det är väl mer prioriterat att lägga dom pengarna på ytterligare en konstgräsplan samt en badbrygga?

Vinbok
Gäst
Vinbok
30 November, 2010 12:55

Lokala produkter har ju gått att köpa på ICA matmagasinet hela hösten så inget direkt nytt i stan.