Gå direkt till Nyheten (Debatt: HIV är ett fruktansvärt socialt stigma)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 17 juni 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: HIV är ett fruktansvärt socialt stigma

Publicerad Wednesday, 01 December 2010, 05:00 av Redaktionen

ikondebatt– Börja idag med att med att hjälpa till att förändra synen på sjukdomen, skriver folkpartistiske riksdagsledamoten Christer Winbäck i en debattartikel med anledning av HIV-AIDS-dagen.

Idag onsdag uppmärksammas VärldsAidsdagen. Det är en dag när vi ägnar en tanke och kanske en gest åt de miljoner människor världen över som bär på HIV eller AIDS. Även om det idag är en sjukdom som inte längre per automatik innebär en dödsdom i västvärlden, är prognosen för smittade i andra delar av världen avsevärt mycket sämre.

Det är nog ytterst få som inte vill bidra till att motverka sjukdomen och ett bra sätt är att skänka en slant eller två till forskning och u-landshjälp. Dessvärre tror jag att många upplever att mindre donationer till ett så omfattande område känns som att hälla pengar i ett svart hål, men jag kan försäkra att de gör nytta. Forskningen på området har stort behov av pengar, men lika viktigt är de donationer som går till hjälp och stöd till de organisationer som verkar för att ta hand om de drabbade.

 Men vi kan dessutom bidra genom att försöka motverka synen på sjukdomen. För de som drabbas utgör sjukdomen ett fruktansvärt socialt stigma.

Många människor projicerar även snedvrida moraliska domar på drabbade, som om individen i brist på karaktär eller avsaknaden av sedlighet påkallat detta straff. Visst finns det ett ansvar att skydda sig, där så är möjligt, men det handlar om ett virus – inte en moralisk påföljd från någon gudomlig entitet.

Under denna dag förra året, talade jag inför 900 gymnasieelever, för att sprida kunskap om sjukdomen. Vi kan tillsammans i vardagen motverka detta utpekande, genom öppenhet och förståelse. Ett minskande av socialt stigma skulle leda till att många fler testar sig, en bättre behandling och ett avsevärt minskat mänskligt lidande. Börja idag, på arbetsplatsen, i hemmet eller i det sociala mötet med att hjälpa till att förändra synen på sjukdomen.

Christer Winbäck (FP)
Riksdagsledamot för Skaraborg

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
janne59
Gäst
janne59
1 December, 2010 08:54

Beklagar, men efter vad som framkommit om olika hjälporganisationer har jag slutat skänka mina surt förvärvade pengar.