Gå direkt till Nyheten (Sponsrar livräddning i Lidköping
Utbildar 200 – köper 20 hjärtstartare)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 18 juni 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Sponsrar livräddning i Lidköping
Utbildar 200 – köper 20 hjärtstartare

Publicerad Wednesday, 01 December 2010, 13:50 av Björn Smitterberg

hjertstart_lop_101201Dina Försäkringar i Lidköpingsområdet har haft ett nytt bra år och bestämt sig för att använda en stor del av vinsten till att göra livet säkrare vid hjärtstopp. 20 hjärtstartare har köpts in och kommer att placeras på strategiska platser – 200 personer kommer att utbildas i hjärt-lung-räddning. Ove Carlsson och Mattias Nilsson leder projektet.

Det här året inledde Dina Försäkringar med att dela ut 5.000 eldsläckare till sina kunder. I år blir det hjärtstartare – så enkelt att vem som helst som befarar en hjärtattack skall kunna ta fram utrustningen, trycka på en knapp och begripa hur man gör.

Nu går Dina lite längre.

hjertstart_l101201

Ove Carlsson är expert på nödlägen. På varje plats där en hjärtstartare placeras kommer ett tiotal personer att få en grundläggande utbildning i hjärt-lung-räddning – ofta kallad HLR. Mattias Nilsson är sedan en tid skadeförebyggare vid Dina.

– Den här satsningen kommer att få betydelse, säger Ove Carlsson.

– Det är den snabba insatsen som är viktig. Den  som känner smärtan i bröstet, trycket mot halsen och smärtstrålningen ut i vänstra armen och slår larm då har mycket stora chanser att klara sig bara genom att larma ambulans.

– Men när det gått längre är minuterna dyrbara. En hjärtstartare hjälper till. Man börjar med att kontrollera om den medvetslöse andas. Om det inte sker – då hämtar man en hjärtstartare och ser till att någon larmar ambulans. Man sliter eller klipper sönder patientens kläder och fäster elektroder.

Egentligen är det bara att lyssna på hjärtstartaren. Den låter en nämligen inte göra fel. Om det inte är fel på hjärtat – då talar maskinen om det. Om det är fel på hjärtat – då säger man maskinen det och man får trycka på knappen.

Sedan följer det här med hjärtmassage.  Även det instruerar maskinen om.

– Om man snabbt får igång den här verksamheten – då har patienten stor chans. Men tiden är dyrbar – verkligt dyrbar – i det här läget. Efter tre minuter minskar chanserna.

Hjärtstartare finns tidigare i Lidköping – men bara ett fåtal. En är centralt placerd i turistbyrån i Lidköping. Andra är inte lika självklart åtkomliga.

Nu betalar Dina över 600.000 kronor för hjärtstartare som placeras ut och för att personal i dess närhet ska få utbildning. 200 personer utbildas vilket är en nästan unik satsning bara det. Ingen annan kommun i Sverige kommer att ha så många hjärtstartare som Lidköping när alla är på plats till sommaren.

Här kommer det att finnas hjärtstartare – inte omedelbart, men inom några månader:
Särnmarkshuset
Rådåsgården
Kronocamping
Rörstrands center – troligen huvudentrén
El-Giganten (valt för den butiken har mest öppet i området)
Tennishallen (en finns även i Sparbanken Lidköping Arena)
Folkets Hus
Kopparporten
Polluxhuset med bl a Hemköp, som har mycket öppet
Filsbäcks camping
Vinninga Matvaruaffär
Friskis & Svettis i Sockerbruket
Tempo Järpås
Pingstkyrkan
Missionskyrkan
Wennerbergsgården (komplettering till tidigare)
Dinas eget kontor på Hamngatan
Boulehallen på Sockerbruksgatan.

Varför?

– I första hand för att det behövs och vi tror att vi kan göra nytta med vårt bidrag, säger Stefan Ericson, VD på DFina.

– Vi har allt att vinna på att människor känner trygghet även om just det här ligger lite utanför vår normala verksamhet.

Varför är inte Götene med i projektet?

– Götene kommun driver ett eget projekt som vi avvaktar.

Klicka nedan för att se Ove Carlsson i en snabb demonstration av hjärtstartaren – observera att det är en demonstration och filmen inte ger alla kunskaper som krävs:

[flv:https://lidkopingsnytt.nu/video/hjertstartare_101201.flv 450 252]

Om bilden är konstig i formatet – pröva högerklicka på bilden och på “Stretching…” en eller två gånger.