Gå direkt till Nyheten (Debatt: Alla politikers skyldighet är solidaritet)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 17 juni 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Alla politikers skyldighet är solidaritet

Publicerad Monday, 06 December 2010, 10:29 av Redaktionen

ikondebatt– Det är inte de största väljargrupperna som är i behov av solidaritet, skriver en debattör i en artikel. Solidaritet är något som alla politiker borde visa.

Egenintressen eller solidaritet

Politiken har kommit att handla om hur man skall kunna utlova förmåner för de stora väljargrupperna. Syftet är självklart att få röster som ger makt. De största väljargrupperna är inte de som är i störst behov av solidaritet. Detta begrepp står för att vi skall kunna avstå något för att hjälpa andra.

Man vinner inga val på att predika solidaritet. Ändå tycker jag att det är alla politikers skyldighet att slå vakt om solidariteten. Och det skall inte behöva vara någon höger – vänsterfråga. Det handlar om förmågan att visa empati.

Just nu känns det som att arbetslösa ungdomar behöver samhällets stöd. Jag vet hur gärna de skulle vilja ha jobb men de kommer inte intill på arbetsmarknaden. Om viljan finns att hjälpa igång de arbetslösa så finns det verktyg i samhället och det saknas inte heller behov som kräver arbetsinsatser.

Efter tv-reportaget om de dementas situation råder det knappast tvekan om att det saknas ”händer i vården”. Barn med behov av särskilt stöd i skolan och förskolan pockar också på mer insatser. Det finns fler exempel.

Inte är det fler insatser för att hjälpa dem som har ett arbete som är det viktigaste politiska steget just nu även om just de är den största väljargruppen. Det skulle förvåna mig om inte de allra flesta inom sig tycker att vi måste visa större solidaritet med grupper som har det besvärligt. Det är så självklart så man behöver inte klassas in på den politiska skalan för att driva dessa frågor.

Slutligen vill jag upplysa om att jag inte tillhör något politiskt parti utan jag är en vanlig medborgare på gräsrotsnivå.

2realist2

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
argamormor
Gäst
argamormor
20 December, 2010 07:32

Tidigare var det Socialdemokraternas slogan , men tyvärr används
det begreppet endast i högtidstal numera . Om ens då nuförtiden .
Det som gäller är tydligen att det viktigaste är att ligga i mitten
för att ro hem röster .Dessvärre har man nog underskattat väljarna
som har en viss förmåga att tänka själv lite längre.