Gå direkt till Nyheten (Ville göra något annat – startade bokförlag)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 18 juni 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Ville göra något annat – startade bokförlag

Publicerad Wednesday, 08 December 2010, 13:51 av Redaktionen

poetb_101208 Som många inför pensioneringen funderade Tommy Österberg om att sadla om – att göra något som låg i linje med det han alltid varit intresserad av.
Litteratur och skrivande har alltid varit hans stora fritidsintresse.


Men det började med teater i ungdomsåren. Han har faktiskt gått Skara Skolscens ettåriga utbildning i början av 70-talet.

– Men att försörja sig genom den tidens fria teatergrupper var allt för osäkert. Det blev en sommarturné med ett teatersällskap i alla fall, berättar han leende.

Därefter kom en period av vanligt kneg – Bil&Truck i Göteborg – för att sedan följas av lärarutbildning i svenska och tyska. I Lidköping blev det sammanlagt 24 år på De la Gardie-gymnasiet.

poetb_101208

Bilderna är klickbara till större format.

Och nu är det skrivande och bokförläggeri på heltid som gällt de senaste tre åren. Tre utgåvor från den egna pennan har det blivit – två diktsamlingar och en novellsamling.

– Nu håller jag på med en roman, säger Tommy Österberg, men det är bara i starten, med lite research.

Det är den egna mamman som är huvudmotivet, och hon finns redan skildrad i novellsamlingen – Min passionerade mor

Boken fick en uppskattande recension i Bibliotekstjänst sambindningslista.

– Jag söker mina rötter på mammas sida och de har lett mig några generationer tillbaka till den estniska ön Ösel, men mamma kom från Hangö och hamnade här före kriget, berättar han.

Mamman jobbade ett tag hos Klingspor på Råbäck som husa och hade ihop det med en mekare – Gustav – ett tag.

– Hon var en temperamentsfull kvinna och dessutom mycket svartsjuk . Det satte en speciell prägel på uppväxten, tillägger han och skrattar.
 
– Jag skriver varje dag i fyra timmar. Först är det tidig promenad på morgonen med åtföljande frukost och sedan kommer de fyra timmarna. De måste jag göra – även om det inte blir något, säger Tommy Österberg.

Hans influenser, vad gäller diktandet är Thomas Tranströmmer.

– Det skall vara enkelt, lättförstått, som alla kan förstå och uppleva.

Idealet är modern orimmad vers, men med samma utgångspunkt och känsla som Nils Ferlin.

Någon roman om lärarlivet tror han inte det blir trots att det vore en nisch som är föga skildrad i svensk litteratur – sett ur perspektivet bakom katedern.

–  Nja, jag vet inte, kanske det  måste vara kryddat med något mord eller kärlekshistorier då i så fall, säger Tommy Österberg och ler åt tanken.

poeta_101208

Hittills har det varit det egna skrivandet som getts ut på förlaget, men snart är det en annan diktande lidköpingsbo som Tommy Österberg skall ge ut. En dramatiker boende i Falköping är också på gång att publiceras.

– Det är mycket arbete och det ger ju inte några stora inkomster, men det är roligt. Böckerna trycker jag hos ett Malmöföretag. Då och då ger jag mig ut som boknasare runt om hos Skaraborgs bokhandlare, berättar han.

Hans böcker finns också delvis utlagda på nätet via hans hemsida.

Tommy Österberg har också besökt föreningar, bland annat pensionärsföreningar och haft uppläsningar och berättat om sina böcker. I början av nästa år väntar ett kvällsengagemang på Biblioteket.

Varför det heter Karl Osvalds förlag har en enkel förklaring. Tommy Österbergs mellannamn är – Karl Osvald.