Gå direkt till Nyheten (Hört på stan: Var tog vattnet vägen?)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 15 juni 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hört på stan: Var tog vattnet vägen?

Publicerad Friday, 10 December 2010, 07:23 av Björn Smitterberg

ikon_bjoernsVar tog vattnet vägen? Och var kommer all snö ifrån?
Vinterns uppehåll blev kort i år. Ovanligt kort. Snösvängen har just kommit in i lugnare andningen efter snösmältningen så kommer nästa. Nu väntar vi bara på att takskottningen ska komma igång så är vi tillbaka i det tomteland alla drömmer om – före jul alltså. För så fort julrean börjat så har vi glömt julstressen – då börjar kampen om att hitta det billigaste igen.

Jag var en dag i veckan inne i en av butikerna som säljer hemelektronik – sökte en speciell del till en dator. Döm om min förvåning när jag upptäckte att det  stod fyra kineser intill mig. Vad gör dom i en svensk hemelektronikbutik? Dom har väl sett de här grejerna förr hemma i sitt eget land. Eller är dom här och kollar att det inte finns svenskar som piratkopierar de kinesiska datorerna?

Snöskottning. Det är ordet för dagen. Ordet uttalas av några med förbannelse, andra med glädje.

Redaktören vill helst inte tala om snöskottning alls. Många har synpunkter på snösvängens arbete. Det är mycket arbete och många arbetar mycket. Men för en utomstående som väntar på plogningen verkar det ibland lite snurrigt. Trottoaren hemma gick inte att gå på häromdagen. Den är plogad – utom vid korsningarna för där har den som skrapat gatan lagt snöhögarna. Effektiva spärrar. Vissa parkeringsplatser får snabb snöplogning – men sedan går det knappt att komma från den utan bil.

Den som har lite svårt att röra har i början av veckan fått vara nykterist – för det har inte gått att komma ifrån handikapp-parkeringen på P-platsen utanför Systembolaget. Den har använts som snöupplag. Ingen plats för rullstolar eller den som har svårt att gå.

Det här är sådant som man lägger märke till men man märker också att det löser sig bara snösvängen får någon dag på sig och ställa om från akut insats till normal snösväng. Men det är ju så att de flesta klagande insändarna kommer medan det ännu snöar. Så finns det kommuner som är sämre – Götene exempelvis. Där verkar det alldeles insnöat.

På tal om det här med ord som retar upp. Snöskottning är ett exempel. Men det finns ord som irriterar, eller retar oss. När redaktören för en del år sedan undervisade studenter på KTH så var ordet ”liksom” något som förekom flera gånger i varje mening studenterna uttalade. Det slutade snart, och ordet ”typ” kom i stället.

Nu efter svininfluensan använder många ordet ”grymt”. I TV-sofforna måste det vara ett av de vanligaste orden. ”Det är grymt” säger en del. Jaha, vad menas blir då redaktörens fundering. Så kan man bli ”triggad”. Vad betyder det?

Ett annat modernt modeord just nu är ”kontext”. Det är en del som läst på universitet och vill visa det när de får ha föreläsning i kunskapskanalen på TV som använder det ordet. De skulle i stället kunna använda ordet ”sammanhang” i de flesta fall.

Ett synnerligen korkat ord har uppfunnits för den som klär sig modemedvetet – oavsett kostnaden. ”Fashionista”. Redaktören hoppas slippa höra det ordet. Det synnerligen osäkra ”eller hur?” borde också utrotas.

Vandrande sägner finns det gott om. Ett exempel på detta inträffade natten till torsdagen. Lidköpingsnytt liksom andra medier i trakten fick på torsdagsmorgonen veta att poliser stoppat en cyklande julgranstjuv. Den historien fastande hos Tidningarnas Telegrambyrå som kablade ut den vidare i världen och den publicerades efter hand på torsdagsförmiddagen i tidningar över hela landet. Man kan nu tala om att det är en rikskänd julgranstjuv.

För övrigt kan meddelas att Nobelkommittén glömde skicka inbjudningskort i år också. Men, vad är väl en bal i Stadshuset… Den kan ju vara alldeles….   alldeles…

Veckans apelsinpris, det söta goda, går denna vecka till…

… förskollärare som övar barnen på luciasånger och julsånger som barnen med nyvakna ögon ska framföra på måndag morgon.

Veckans citronpris, det sura …

… går till ungdomar som tror man är dum för att man blir äldre, i själva verket är det ju tvärtom.

Veckans historia kommer från Tore Sahlström som önskar god helg med följande vits hämtad från Söderhavet:

– Vem är det som springer runt och vinkar och hoppar och skriker på den där lilla lilla ön, frågar passageraren när han möter kaptenen på kryssningsfartyget.

– Vet inte, svarar kaptenen. Han gör så varje gång vi passerar förbi…

God helg – tänd tre ljus. Inte fler. Glöm inte släcka i tid.