Gå direkt till Nyheten (Preludium för stort tattoo i Lidköping)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 18 juni 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Preludium för stort tattoo i Lidköping

Publicerad Wednesday, 15 December 2010, 15:17 av Björn Smitterberg

tatto_press_101215bDet är en stor satsning, för sju miljoner kronor och kanske 20.000 betalande åskådare, som nu dras igång för att nå sin kulmen i Lidköping några sommardagar 2012. West Sweden Tattoo har bildats och skall locka musiker från stora delar av Europa för att marschera och konsertera. Det handlar om blåsmusik. Med säckpipa ljudande från Rådhuset kallades i dag till presskonferens.
Bilderna är klickbara.

Nya Stadens torg blir centrum för evenemanget och får åskådarplatser med 5.000 sittande på fyra föreställningar. Andra – gratisföreställningar – blir det vid Strö, i Stadsträdgården och på Torgbron där det blir en fyrverkerikonsert som avslutning.

Under veckan kommer barn och ungdomar från hela Sverige att erbjudas särskild undervisning av experterna som är på plats.

Jörgen Larsson i Lidköping och musiker i Hellekis Musikkår har kommit med idén. Hellekis Musikkår står som värd för arrangemanget. Ursprungsidén var att använda Medeltidens Värld/Äventyrslandet – men den tanken har spruckit till förmån för Lidköpings torg som är som gjort för att marschera.

– Vi kommer att framför Rådhuset skapa en plan på 50 x 28 meter som inramas av läktare, berättade Håkan Blixt som är projektansvarig.

– Parkeringsplatsen bakom Rådhuset kommer vi att använda för musikerna så hela torget byggs in. Magnus Gabriel de la Gardie-statyn kommer att sticka upp ur läktaren.

tatto_press_101215a

Arrangemanget har nu startat – Håkan Blixt är van, han har arrangerat Ystads Tattoo många gånger. Nu skickar han ut brev till orkestrar han vill skall delta. De kommer att få bo på hotell och förläggningar runt om i hela västra Skaraborg. Hotell är redan vidtalade. Det skall genomföras i slutet av juli 2012 och hamnar alltså mitt i turismens högsäsong.

– Förutom att vi hoppas sälja upp till 20.000 biljetter – med start om ett år – tror vi det kommer lika många till andra konserter runt omkring.

Om projektet lyckas blir det Sveriges största Tattoo.

– Vi kommer att söka sponsorer över hela regionen – inte bara i Lidköping – för att säkra de pengar som projektet behöver. Det är stort, det handlar om hundratals musiker och ungdomar. Vi tror det kommer att kosta sju miljoner kronor. Lidköpings kommun är med på noterna och hjälper till – vi har fått bra kontakter med kommunen, säger Jörgen Larsson.

Av alla de band som planeras bjudas in finns faktiskt inte någon Lidköpingsorkester med.