Gå direkt till Nyheten (Det handlar om livets slutskede
Nu skall fler kunna vårdas hemma)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 16 juni 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Det handlar om livets slutskede
Nu skall fler kunna vårdas hemma

Publicerad Thursday, 16 December 2010, 18:06 av Björn Smitterberg

Västra Skaraborg och sjukhuset i Lidköping blir först i landet med ett samarbete som innebär att svårt sjuka personer som befinner sig i livets slutskede skall kunna få vara kvar hemma. Det är ett samarbete mellan sjukhuset i Lidköping och stiftelsen som driver Hospice Gabriel som är grunden, och kommunerna är med och utökar sin arbetsinsats.

Satsningen kostar tre miljoner per år, och innebär att det kommer att finnas sjuksköterskor med specialkunskaper som kommer hem till den sjuke, och de skall kunna få stöd av en specialläkare och annan personal skall kunna hyras in vid särskilt behov.

– Det handlar inte bara om patienten, utan även om att kunna stötta pesonerna i omgivningen, säger Bodil Almqvist som var en av dem som i dag presenterade det nya samarbetet för Hospice Gabriel´s räkning.

I grunden är det en stor donation för ett par år sedan som gjort att stiftelsen kan medverka. Hospice Gabriel bidrar med en halv läkartjänst och en hel sjukskötersketjänst. Sjukhuset bidrar med lika mycket. Bengt Andersson från den politiska ledningen av sjukhusen i Skaraborg sa att det beslutats bidra med 1,5 miljoner kronor från vardera håll årligen.

– Kommunerna bidrar också mycket, men det blir på ett annat sätt och inte i pengar som budgeteras, det handlar om att utöka exempelvis hemvården.

I samarbetet berörs patienter i följande kommuner: Lidköping, Skara, Götene, Vara, Essunga och Grästorp – alltså de kommuner som tidigare har samarbete om närsjukvård med sjukhusete i Lidköping. Den verksamheten fortsätter och inriktas oftat på multisjuka, den kommer att samarbeta med det nya team som bildas för palliativ vård och börjar arbeta efter nyår.

– Det är viktigt med erfarenhetsutbyte, säger sjukhuschefen Conny Andersson. Vi kanske får något lägre beläggning men jag tror det är en viktig sak för de sjuka. Patienter drar sig ofta länge för att åka till sjukhuset medsmärtor, ångest och illamående. Nu kommer det hem personal, det kanske betyder tidigare insatser och bättre hjälp.

Statistiskt finns det ungefär 50 personer som skulle kunna vilja ha del av det här nya teamet. Men det innebär inte att Hospice Gabriel stänger – tvärtom, det finns många som inte har det nätverk omkring sig så man kan stanna hemma.

Samarbetet är unikt – åtminstone för Sverige. Conny Andersson säger att han inte hört talas om något motsvarande på något annat håll över huvud taget.