Gå direkt till Nyheten (Bernt Blomgren: I förvirringen(s) tid)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 17 juni 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Bernt Blomgren: I förvirringen(s) tid

Publicerad Friday, 17 December 2010, 18:54 av Redaktionen

 Dagens notering 26 % måste komma som en ytterligare chock för alla socialdemokrater – kanske.
Vissa, som LN, varit i kontakt med är inte det minsta förvånade.

Och svaret är Mona Sahlin – det är en sanning som man lyckats dölja utåt, att en stor andel av partiaktiva ute på fältet så att säga alltid varit emot Mona Sahlin.

Hon har helt enkelt inte varit kapabel att axla ordförandeskapet – att sedan i det extrainkallade förtroenderådet hålla ett så kallat linjetal läxa upp partiet och dess politik, som hon själv varit högst ansvarig för.

Ett av hennes många märkliga ageranden. Över vilka alltså många inom partiet knappast är förvånade.

Vem som skall bli hennes efterträdare står skrivet i stjärnorna. Att Stockholmsfalangen inom socialdemokratin, som också har sina förespråkare inom media Aftonbladet och Arena, menar många ute i landet toppstyr partiet. Det märkliga är att i denna falang finns både höger och vänster företrädda. Socialdemokraternas framgångsrecept har ju alltid varit att kunna lägga sig i mitten – av partifalangernas ståndpunkter.
 
En hårding från vänster – Morgan Johansson
Kanske kan man se den socialdemokratiske riksdagsmannen Morgan Johanssons agerande efter bombattentatet i Stockholm, då han föreslog att man skulle gå på Alliansens linje, som innebär rätt för SÄPO att bedriva signalspaning, som ett försök att testa ”läget”.

Men, inte förvånande fick han backa då socialdemokratiska riksdagsgruppen tillrättavisade honom och hänvisade till kongressbeslutet i frågan och överenskommelsen med Mp och V i frågan.

Kanhända är Morgan Johansson en företrädare för den gamla socialdemokratiska ståndpunkten – till vänster vad gäller ekonomi , tillväxtvänlig och stabil socialförsäkring i kombination med mer åt höger lutande åsikter om medborgares skyldigheter, bekämpning av kriminalitet, vilket innefattar terrorism givetvis, och kanske en något praktisk syn på invandring och integration.

Att det sista är en hållning som finns ute bland de socialdemokratiska gräsrötterna/sympatisörerna/väljarna torde vara en officiell hemlighet, som man inte låtsas om bland de ledande inom partiet.

I vilket fall som helst demonstrerade socialdemokratiska debattörer och ledarskribenter i huvudstaden ett kollektivt fördömande av Morgan Johanssons utspel om FRA-lagen.
 
I fredagens nätupplaga av Aftonbladet  kan man finna mer om s-stockholmarnas bravader. Där påstås en grupp s-märkta pr-konsulter  ingå i en kampanj på något sätt knuten till Svenskt Näringsliv i syfte att göra socialdemokratiska partiet mer tillväxtvänligt och på det sättet dra partiet åt ”höger”.

Att vara för ekonomisk tillväxt per automatik skulle innebära en högerriktning inom socialdemokratiska partiet är dock bara ett bevis på hur verklighetsfrämmande s-stockholmarna är.

15 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
OveNordstrom
Gäst
OveNordstrom
17 December, 2010 08:22

Stockholmare är smartare än “lantisar”, sade ju Anna Kinberg-Batra (M). Apropå höger!

Nisse
Gäst
Nisse
18 December, 2010 01:10

Det är lika lite en del av (M)s politik som Lars Ohlys alla korkade uttalanden är en del av (V)s… eller?

inka508
Gäst
inka508
17 December, 2010 09:56

De självgodas politik har nu gett resultat. Normalt brukar man tala om att tiden springer ifatt verkligheten. I socialdemokraternas fall får man nog säga att tiden sprungit ifrån dem.Det är nog hög tid att man försöker att ta sig ur leran i Ådalen och upptäcka att tiderna har förändrats. När såg vi senast en “Fristad Blå” Vi går nu mot ett tjänstesamhälle där kommunikation och information är styrande. Tyvärr är det väl så att Mona inte lyckades skaka av sig trycket från LO och kommunistspöket som är det största hotet för att socialdemokraterna skall lyckas i en framtid.

Agust Vråk
Gäst
Agust Vråk
18 December, 2010 09:00

Så går det när man börjar flörta med ytterlighetspartier som vänsterpartiet! Väljarnas dom blir med all rätt hård.

OveNordstrom
Gäst
OveNordstrom
18 December, 2010 01:21
Svarar  Agust Vråk

Varför har sossarna en framtidskommission överhuvudtaget? De kan ju bara kalla in August Vråk. Han bär på alla “sanningar” :-D

Agust Vråk
Gäst
Agust Vråk
18 December, 2010 04:50

Ja visst är det märkligt att de inte hör av sig?

Elof
Gäst
Elof
18 December, 2010 03:20
Svarar  Agust Vråk

Din analys är trasig. Är att S börjat leka nya-nya-moderaterna som gör att de tappar sympatisörer så det står härligt till inget annat.

Agust Vråk
Gäst
Agust Vråk
18 December, 2010 04:53
Svarar  Elof

Knappast!
Det kan tyckas långsint att Socialdemokraterna sa nej i närmare 100 år till organiserat samarbete med Vänsterpartiet, men med valresultatet 2010 är faktum bevisat: Många inom Sahlins parti, många möjliga S-väljare och väljare som rör sig mellan blocken, anser fortfarande 2010 att Vänsterpartiet inte är moget för regeringen. Det handlar om partiets historia och kommunism, men också populism och Lars Ohly.
Hoppas att det dröjer 100 år till!

Elof
Gäst
Elof
18 December, 2010 07:05
Svarar  Agust Vråk

Om din analys nu vore korrekt så borde ju socialdemokraterna ÖKA nu efter valet då samarbetet nu är slut med vänsterpartiet. Så sker inte så alltså är din analys felaktig.

Agust Vråk
Gäst
Agust Vråk
19 December, 2010 12:03
Svarar  Elof

Enligt en undersökning av United Minds så lämnade 32 procent Socialdemokraterna på grund av samarbetet med Vänsterpartiet. Helt förståeligt.

CurJoh
Gäst
CurJoh
18 December, 2010 05:09
Svarar  Elof

När i jösse namn skall Ni betongsossar fatta att det är 2000-tal och att Erlander och Sträng är döda och begravda. Ådalen är historia och “arbetarklassen” har blivit tjänstemän med miljonvillor, sommarstugor, dyra bilar och båtar. Vakna nån gång och försök vara lite självkritiska och framförallt kreativa. Sitt inte och gnäll och motarbeta allt framåriktat arbete som sker i Sverige utan kom med i matchen för att landet skall blomstra och bli det föredöme vi vill att det skal vara.

Elof
Gäst
Elof
18 December, 2010 07:04
Svarar  CurJoh

Jag är fortfarande inte socialdemokrat. Men när era analyser är så dåliga så man nästan får skrattanfall så måste man få skriva detta. Vad sedan ådalen och sträng har med det hela förstår jag inte heller. Är de aktiva nu och har något med de moderata förslag som de nya-nya-moderaterna kommit med?

Agust Vråk
Gäst
Agust Vråk
19 December, 2010 12:24
Svarar  Elof

Måste kännas bra för SVT att ha en så värdig efterföljare till professor Sören Holmberg i Elof här på LN!

erik_lisch
Gäst
erik_lisch
18 December, 2010 10:16

Noterar i media att vissa socialdemokrater får betalt från en PR-byrå för att föra högerpolitik. Undrar hur det känns för alla de sossar som gör det helt gratis…

fologits
Gäst
fologits
19 December, 2010 09:10

Ingrodd självbelåtenhet är nog problemet