Gå direkt till Nyheten (Hört på stan: Midnatt råder, tyst det.. AJAJ)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 18 juni 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hört på stan: Midnatt råder, tyst det.. AJAJ

Publicerad Friday, 24 December 2010, 06:06 av Björn Smitterberg

ikon_bjoernsFinns det någon familjefader som inte råkat illa ut i denna livsfarliga tid. Man smyger omkring i lägenheten för att i mörkret lägga en liten överraskning i ett barns strumpa. Försiktigt tassar man omkring och så trampar man på ett granbarr…

När börjar julen egentligen – är det när granen börjar barra eller?

Förra julaftonen mötte redaktören familjen Lager, den med Sten-Eric Lager som familjeöverhuvud (?) – medlem av stadens näringsliv bl a. Han sade bestämt att för honom började julen på kvällen före julafton.

– När familjen samlas i köket för att smaka av julskinkan. Då börjar julen. Vi vet att den blir perfekt, men vi måste smaka…

För redaktörens del är situationen lite orolig. För när detta skrivs har årets skinka ännu inte inhandlats. Inte för att vi inte försökt – men den kritiska granskning som julskinkorna utsätts för är hård. Än har alltså ingen klarat testerna. Kravmärkt skinka lär vara lika svårt att köpa som en tomt på månen. Däremot kan meddelas att saltrullen blev alldeles perfekt.

Sill, nja det köps numera. Janssons tillagas dock efter konstens alla regler – och de är många. Brödet är bakat, det är så gott med hembakat, hustru är en fena vid bakbordet. Nu förtiden är det inte alltid så lätt att i en lägenhet få plats med baket. Köksavdelningen krymper i lägenheterna, men i vår går det bra. Bakning och cykelgarage är ingenting för moderna arkitekter – de skall ha väggar som är av oljat trä, är svarta eller grå eller av glas. Redaktören promenerade en dag i somras i det nya bostadsområdet på västra älvkanten i Göteborg. Det var grått, svart, oljat och glasat. Så hade någon knäppgök satt en blomlåda på balkongen med gröna och röda växter. Det blev en färgexplosion som nästan förblindade. Blomlådor hade nog arkitekten aldrig räknat med.

En till redaktören närstående son har en nyrenoverad lägenhet i en närförort till Stockholm. Där finns en innovation; Balkongräcket är förberett för blomlådor. Väldigt smart faktiskt, och säkert.

En del vill även ha skumma tomtar till jul – skumtomtar alltså. Det vill inte redaktören. Det är tillräckligt många måsten ändå. Däremot funderar redaktören mycket på hur djuren har det på det som kallas sommartorp men som måste skötas även på vintern. Småfåglarna får nog sitt. Men de större? Skall man kasta ut julskinkan till ugglorna? Rådjuren och älgarna? Höstens skörd av äpplen käkades upp i god tid till jul och är slut. En gång anmälde sig redaktören till utbildning för att ta jägarexamen, fullt övertygad om att då skulle redaktören få veta hur djuren skulle hanteras svåra vintrar. Själva jakten – det är inte något som intresserar redaktören, även om det var väldigt roligt att skjuta lerduvor (av is så de smälter efteråt). Men det var inte många ord som yttrades om det redaktören ville veta. Man skulle gräva djupa hål där de får vatten, det var ett tips. Och vattnet, vem skall bära fram det? 

Några år växte i trädgårdslandet jordärtskockor. Det tyckte rådjuren och älgarna var en höjdare. Dom tog rubbet – vi som planterat fick inte smaka ett kronblad ens. Kan man mata djuren med morötter när det är 15 grader kallt utan att knäcka tänderna på djuren?

Det här var årets juldrapa från redaktören. Så mycket mer blir det inte denna gång. Om ni nu läst så här långt så skall ni få en tillönskan om riktigt God Jul. Låt oss också hoppas att 2011 blir ett bra år, då svälten minskar, då människor får leva i fred med varandra och inte behöva fly, ett år då arbetslösheten äntligen går ned på allvar och att alla blir friskare.

Veckans uppmaning är att inte tala om på facebook eller något annat “socialt” medie att ni ska resa bort – tjuvarna läser det på sin redan stulna dator.

Veckans apelsinpris, det söta goda, går denna vecka till…

… en liten yrkesgrupp som redaktören har stor respekt för – inte minst i helgtider. Det är de personliga assistenterna. Tala om vardagens hjältar. Ömsinthet, medmänsklighet, social kompetens, fysik är bara förnamnen på det som krävs av personliga assistenter. God Jul riktar redaktören särskilt till er.

Veckans citronpris, det sura …

… går till tomten som vägrar komma till redaktören – bara för att redaktören inte har någon skorsten. Det tycker redaktören är rent nonsens.

Veckans historier har viss anknytning till julen. De härstammar från en av redaktörens bekanta göteborgare.

De tre barnen frågar sin mamma.
– Vad önskar du dig i julklapp mamma?
– Jag önskar mig tre snälla barn.
– Jipii, vi skall få syskon.

Eller…

Lille Orvar skulle ge sin fröken en present på avslutningen till jul. Orvars pappa arbetar på Systembolaget. Fröken skakade lätt på paketet och lyfte upp det för att kika under det. Då såg hon en våt fläck på paketet.
– Får jag gissa vad det är i? undrade fröken.
– Ja, sa Orvar.
– Jag tror att det är vin i paketet.
– Nej, sa Orvar.
Då kände fröken på den våta fläcken och satte fingret till munnen.
– Hmm. Kan det vara champagne?
– Nej, sa Orvar och log brett.
Fröken smakade en gång till och gissade på att det var whisky.
– Nej, sa Orvar och skrattade, det är en hundvalp!

God helg – Glöm inte ta lite promenader också. Eller varför inte ett varv på gocartbanan!