Gå direkt till Nyheten (Debatt: Staten har tappat kontrollen över vargstammen!)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 18 juni 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Staten har tappat kontrollen över vargstammen!

Publicerad Sunday, 26 December 2010, 08:06 av Redaktionen

ikondebattI en insändare tas frågan om vargjakten upp.

Staten vill ju att jägare skall vara med att jaga varg i Sverige 2011.

Varför?

Jo, för att staten har tappat kontrollen på antalet.

Är det då inte bättre att låta bli jakten då så att vargen kan fortplanta sig helt utan kontroll?
Nej, säger staten. Det skall vara ett bestånd på cirka 200 djur med inavel som ett problem, därför så måste dom importera från utlandet.

Vad tror ni detta kostar oss skattebetalare?
Men om jägarna nu vägrar att vara med om den statliga jakten vad händer då?
Ja, det kan ni ju räkna ut själva.

Sen är det ju en aspekt till varför blev vargen utrotad i Sverige?
 
Nisse 52

11 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Guest
Gäst
Guest
26 December, 2010 09:25

Enligt uppgift, så ät det fler inom departement och myndigheter som kontrollerar fisket än det finns fiskare.
Har det nu gått så långt, att det är fler som kontrollerar vargar än det finns jägare, så börjar man ju undra.

Watchingeye
Gäst
Watchingeye
26 December, 2010 09:26

Den årliga avskjutningen på vargar är ju bara ett sätt att blidka Sveriges mäktigaste lobbyorganisation, Sv Jägarförbundet. Det är horribelt att regeringen går i jägarnas ledband.
Antalet dödade vargar genom illegal jakt samt trafikdöd, är tillräckligt stort för att motivera en tillförsel av varg utifrån.

Vi kan ju ställa andra djurs utrotning/avskjutning i förhållande till vargens:
På 30-talet fanns ca 150 björnar kvar i Sverige. Idag finns ca 3000st.
Vildsvinen försvann i Sverige för ca 200 år sen. Förra året sköts ca 65000st.
Det finns 300.000-400.000 älgar.
Dessa tre djurarter ställer alla till skador på ex.vis jordbruk, skog och djurhållning. Ändå verkar vi ju ganska lätt kunna leva med det.

Människor blir varje år attackerade av björn, älg och vildsvin. Det är ju inget som föranleder panik i våra led, vi har lärt oss att det kan hända och det beror i de flesta fall på vårt eget beteende i naturen.

Vargen attackerar oss svenskar i mängder av sagor, filmer etc. Hur många dokumenterade fall i verklighetens Sverige finns det? Jag kan inte hitta något sådant fall.

Nisse 52: Du borde följa med någon gång till de vargrevir vi har omkring oss för att lyssna efter varg, för se dom lär inte hända då de är otroligt svåra att se.
En otrolig upplevelse och inte det minsta farlig.

Glannman
Gäst
Glannman
26 December, 2010 10:33

Nja, siffran 210 vargar har väl staten beskrivit som ett delmål, alltså en ungefärlig populationssiffra i väntan på mer forskning angående hur stort antal vargar vi behöver..

Staten har nog inte ett bestämt tak på 200 djur för staten vet inte exakt hur många vargar det finns. Jakten är till för att försöka skapa en förståelse för vargen i vargtäta områden. De som skriker mest över är dock de extrema vargmotståndarna som hävdar nollvision annars kan det vara..

Oss skattebetalare är det nog dyrt men det är ju allt, aldrig har jag hört någon berömma något eller någon att det kostar oss skattebetalare så lite så det är bara bra…

Jägarna vägrar inte vara med. Det är mängder med jägare anmälda redan nu till denna säsongs vargjakt men det är ju de extrema som hörs mest, alltså de som inte vill vara med.. Men det är ju inget måste. En frivillig akt att delta i…

Vargen blev näst intill utrotad pga okunskap, precis som allt annat.. Pengar har väl också en stor del i det hela som alltid. Kolla på skogen, den blir ju utrotad varje dag pga pengar…

Tänk vilken tråkig viltstam vi skulle ha i sverige om vi inte såg till att rätta till sådant som vi gjort fel tidigare. Hade inte varit mycket för jägarna att jaga då..

mvh // Johannes

4tomas4
Gäst
4tomas4
27 December, 2010 10:27
Svarar  Glannman

Du verkar inte fatta mycket om vilt och vargar. Läs på lite, eller varför inte mycket!

Glannman
Gäst
Glannman
27 December, 2010 04:36
Svarar  4tomas4

Det låter jag vara osagt, jag kanske inte fattar något men hur mycket delar du själv med dig :)

mvh // Johannes

kallevalle52
Gäst
kallevalle52
26 December, 2010 05:58

Det finns en anledning till varför vargen en gång jagades så hårt att den försvann. Det var på den tiden då glesbygden fortfarande var levande, inte som nu när politiken går ut på är att utarma landsbygden och tvinga människorna att bosätta sig i städerna

kallevalle52
Gäst
kallevalle52
26 December, 2010 06:14

Alla ni son vill ha varg i Sverige, titta hur det gick i Ryssland.
När kommunismen föll slutade den kontrollerade jakten på b.l.a varg.
Nu är det ett i det närmaste olösligt problem.
låter vi vargstammen växa fritt är vi rökta, redan nu är rådjuren slut i vissa län
älgstammarna bara en spillra lokalt.
När maten är slut i ett revir flyttar dom och rensar på ett nytt ställe.
men vad händer när maten böjar tryta? d.v.s när stammen vuxit och hunger driver
vargen närmare och närmare byar och städer. Hu jeda mej skulle Ida ha sagt.

Calle Seleborg
Gäst
Calle Seleborg
26 December, 2010 06:33

Glannman och Johannes.
För att veta lite mer om vargen gäller det att se längre än till vår lilla sandlåda. Vargen blev hårt jagad i hela världen inte främst för att den dödade människor utan för att dess skadeverkningar för landsbygden var enorma. Därför fick vargkontrollen kosta enorma summor och det var obligatoriskt att delta.
Vad gäller varg-människa som bytesdjur ger http://en.wikipedia.org/wiki/Wolf_attacks_on_humans en ganska bra bild. Mer finns för den som vill söka på nätet.
Så kryp upp ur sandlådorna och ge er ut i den verkliga världen.

OveNordstrom
Gäst
OveNordstrom
26 December, 2010 09:38

“En naturlig tillväxt av varg i Sverige är inte tänkbar.” “För att återfå en livskraftig svensk vargstam återstår endast återinplantering av varg. Innan den kan komma till stånd krävs ytterligare utredning om var i landet det är lämpligast att hålla varg och vilka kostnader detta skulle medföra för samhället.”
Citat ur Svenska Naturskyddsföreningens rapport “Projekt Varg 1976”

Glannman
Gäst
Glannman
27 December, 2010 10:31

Jag tror inte att någon vill att vargstammen ska få växa fritt, likaså vill ingen att älgstammen ska växa fritt eller att vildsvinsstammen ska växa fritt. Många vill dock ha en vargstam och beslutat är det att så ska vara.

Jag kan inte tänka mig att vargen äter slut på en plats och sedan förflyttar sig till nästa, det är ju ologiskt det förstår nog även kallevalle52. Det skulle innebära att vargen till slut skulle svälta ihjäl då det inte fanns något att äta och det hade den nog gjort för längesen om så var fallet. Precis som i alla andra fall av rovdjur och bytesdjur så anpassas detta efter varandra men det är klart det tar tid.

Det finns bara en djurart som aktivt utrotar djur och natur och det är människan. Mnja, nej det har faktiskt hänt på andra ställen som tex ön Guam som alltid har varit helt ormfri och där fågellivet också var baserat på att det inte fanns några ormar. Men när det väl kom ormar till ön, såklart med hjälp av människan, så försvann många fågelarter som var helt endemiska till ön pga att ormarna tagigt dom. Men återigen så var det människans fel…

Jag ser gärna en vargjakt som kontrollerar vargstammen eftersom nu vi ska leka gud och kontrollera allt annat i våran väg men då måste vi också ta ansvaret att se till att den är livskraftig.. Vi är ju också påstridiga mot många fattigare länder om att de inte ska utrota tigrar, lejon, geparder och massa andra rovdjur men då måste vi också se över våran egen garderob.. Vi kan ju inte kräva att andra länder ska göra si och så och sen själva göra helt tvärtom… Det gör vi i och för sig redan med tex skogen. Vi kräver att regnskogarna inte ska huggas men våra svenska urskogar dom huggs mer än gärna ned för där finns det ju pengar att tjäna och korrumptionen tycks nästan vara ryssalik i bland skogsägare och politiker.

Att politikerna vill få bort den levande landsbygden är ju helt klart och var det långt innan vargen kom på schemat. Många är dom fågelarter och växtarter som försvunnit pga att vi ska industriallisera och döda landsbygden… Så kom inte och säg att det bara är pga vargen som landsbygden dör ut. Den har varit utdöende länge och börjar mer och mer likna fabriksområden..

mvh // Johannes

Watchingeye
Gäst
Watchingeye
28 December, 2010 07:33

Svar till Calle Seleborg:

Jag tror inte din verklighet skiljer sig så mkt från min. Skillnaden ligger väl främst i vad vi vill betona?

Om vargens s.k farlighet och tagande av olika djurbesättningar är argumenten mot ett vargbestånd, då borde ju i rimlighetens namn även björnens utrotande finnas med på hetsarnas agenda?? ….men inte då, där har jägarna helt andra möjligheter att tjäna pengar. Då får argumenten stryka på foten illa kvickt.

År 1821 dödades en person i Sverige av varg.

Åren 1995 – 2007 attackerades totalt18 personer av björn i Sverige, varav 16 skadades och två omkom (2004 och 2007).

2-3 personer/år vådaskjuts till döds under jakt. Under den senaste 10årsperioden har alltså grovt uppskattat ca 20 människor skjutits till döds under jakt.

Genomsnittligt(per år) antal dödade och skadade jakthundar 2007-2009:

Skjutna: 25
Varg: 42
Trafik: 822
Vildsvin: 38
Drunkning: 81

(Hundstatistiken hämtad fr ett dominerande djurförs.bolag)

Varje hund, dödad av varg, ersätts från Länsstyrelsen med en stigande ersättning från 15.000 – 30.000 beroende på hundens ålder.

Nu står det fritt för alla att utifrån denna verklighet, betona sin egen tolkning av ovanstående.

Jag ser fram emot att även i framtiden kunna uppleva alla våra 4 stora rovdjur i detta land och att skräckpropagandan som sprids eventuellt kan bli lite mer nyanserad……..