Gå direkt till Nyheten (Debatten om varg – ett bildinlägg)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 18 juni 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatten om varg – ett bildinlägg

Publicerad Tuesday, 28 December 2010, 07:18 av Redaktionen

varglop_chrl_101228Christer Larsson i Lidköping har sett att det i Lidköpingsnytt finns en debatt om vargstammen – Christer Larsson har gjort ett bildinlägg som varje läsare själv får tolka.

Bilderna är klickbara till större format. De är tagna i hägn.

varg1_chrl_101228

varg2_chrl_101228

8 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Watchingeye
Gäst
Watchingeye
28 December, 2010 08:11

Härliga bilder på ett vackert och fascinerande djur!
…och visst är det extra härligt att det finns två revir inom en dryg timmes bilresa från Lidköping! :-)

Frazze6
Gäst
Frazze6
28 December, 2010 08:17

Så otroligt vackra djur de är!

Glannman
Gäst
Glannman
28 December, 2010 12:13

Visst är de vackra, men vi måste också komma ihåg att de faktiskt också ställer till med skada… Jag vill ha varg i Sverige men jag har också sett bilder på många många hundar, får och kor som är dödade av vargen och det hade nog inte alla uppskattat att se här..

Skulle vara intressant att komma i kontakt med Watchingeye, verkar ju röra sig i lite vargrevir.. Undrar om det går att fixa :)

mvh // Johannes

LupusCanis
Gäst
LupusCanis
29 December, 2010 08:19

Tyvärr har vår miljöminister Andreas Carlgren på nytt godkänt en vargjakt i Sverige. EU varnar den svenska regeringen för att låta jakten på varg starta den 15 januari 2011. Miljökommissionären hyser farhågor för att jakten kan strida mot EU:s bestämmelser.TT uppger att EU:s miljökommissionär Janez Potocnik har skrivit ett brev till miljöminister Andreas Carlgren där kommissionären ifrågasätter den stundande vargjakten. Han skriver bland annat att flera aspekter av den svenska vargpolitiken reser allvarliga frågor.I sitt brev skriver miljökommissionären att flera delar av den svenska vargpolitiken tycks vara oförenlig med EU:s regler för bevarande av rovdjur.Det gäller licensjakten på varg, det gäller det beslutade taket på max 210 individer av vargstammen, samt planerna på inplantering av varg.Ett av skälen till förra årets vargjakt var ju bl a att acceptansen för varg skulle öka. Med facit i hand så har det i rovdjursfientliga grupper blivit tvärt om. Den illegala jakten har ökat.Förra vinterns jakt ledde till att många alfadjur sköts och att en kull årsvalpar lämnades föräldralösa. Inga tecken tyder på att valparna klarade sig. Dessutom sköts för många vargar i relation till vargstammen storlek samtidigt som dödligheten har varit ovanligt hög efter jakten. Vargstammens svåra genetiska situation har inte förbättrats och all jakt försämrar läget ytterligare. Om en genetisk förstärkning kommer att fungera vet man ännu inte.Visa våra politiker att du tar avstånd från jakten och stöder vargen! Gör din röst hörd och skriv på uppropet, som kommer att överlämnas till Miljöminister Andreas Carlgren
http://www.svenskavargar.nu/

oberg
Gäst
oberg
30 December, 2010 12:36

Hmm varför är det ett sådant daltande om just vargen???
Vildrenen utrotades på slutet av 1800-talet i Sverige bla. Varför tar ingen utav er “djurvänner” upp det???

Hur många stödutfodrar våra klövvilt nu när dom lider av kylan och snödjupet???

Kan det ev vara så att dom flesta vargbeivrarna sitter i hus och hem och mest bara tycker saker?

LupusCanis
Gäst
LupusCanis
30 December, 2010 12:14

Ifall ingen skulle bry sig (dalta) om vargen så skulle vi med största sannolikhet inte ha någon varg alls.
Att vildrenen är borta är ju oerhört tragiskt men eftersom den inte finns i Sverige längre kan man ju inte göra så mycket åt det. Eller?
Jag tror att det är många som stödutfodrar klövviltet, vilket kan behövas. Hur många som gör det är det nog ingen som vet.
Oavsett om man sitter i hus och hem har man väl rätt att tycka saker…?

oberg
Gäst
oberg
31 December, 2010 11:22
Svarar  LupusCanis

Vildrenen finns att inplantera precis som Vargen!
Visst får man tycka saker oavsett vart man bor, men om du tittar på vart 90% av vargbeivrarna finns så hittar du dom i storstäder. Där blir dom inte drabbade själva. Lite som om jag skulle tycka och tänka om sthlm´s lokaltrafik eller vägtullar.

Ps dom senaste vagobsarna är Mariestad och Kållandsö!

GOTT NYTT ÅR

LupusCanis
Gäst
LupusCanis
31 December, 2010 03:17
Svarar  oberg

Nu är det ju så att majoriteten av den svenska befolkningen (även i vargområden) är positiva till varg.
Dessutom finns det ju nu ett vargrevir i Stockholms län…
Naturvårdsveket har gjort ett flertal undersökningar i acceptansen för rovdjur vilka visar på att en majoritet är positivt inställda till rovdjur, även de som bor i län med en hög rovdjurstäthet.
Man har även presenterat en delrapport “RAPPORT 2010:1” om rädsla för vilda djur. De flesta i studien är mest rädda för att möta en björn i skogen. 44 procent svarade så. Därefter följer vildsvin, 33 procent, och varg, 25 procent. Bara 10 procent är rädda för älgar. Att fler inte är rädda för älgar kan verka märkligt eftersom det är mycket incidenter och olyckor med älg. rädslan för vildsvinen har ökat markant eftersom de utgör en fara i trafiken och flera jakthundar har skadats och dödats vid jakt på vildsvin.