Gå direkt till Nyheten (Hört på stan: Återblick eller framtidsblick?)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 16 juni 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hört på stan: Återblick eller framtidsblick?

Publicerad Friday, 31 December 2010, 08:16 av Björn Smitterberg

ikon_bjoernsDet är frågan på årets sista dag.
Ska man titta i backspegeln, eller blint rusa framåt? Lyssna eller slå dövörat till? Hände det som hände eller var det bara rykten? Framtiden – är den verkligen vad den varit? Eller har vi redan förbrukat framtiden? Har vi makt över vår tid?

Hur som helst har almanackan fått en otrolig betydelse i våra liv. Vissa saker ska göras årligen, andra kvartalsvis, en hel del månadsvis och lite ska göras varje vecka och varje dag. En del saker ska göras vecka tre och andra vecka sju. Påsken infaller i år vecka 16. Om sommaren infaller är ännu oklart, men någon värmebölja måtte vi väl belönas med efter den här vintermånaden.

Redaktören har inte varit i en enda butik vecka 52. Det där som kallas realisation är inte redaktörens grej. Det känns liksom inte äkta. Det handlar i flera butiker mer om ett kinesiskt överskottslager, eller utförsäljning av det de asiatiska barnslavarnas producerat till underpriser.

Till redaktörens stora glädje har nyheten (ryktet?) spridit sig att de kinesiska arbetarna börjar ställa krav. Lönerna har fått höjas rejält och fler höjningar kommer. Det brukar vara första tecknet på ett sammanbrott i en tigerekonomi, första stegen på att vi nu närmar oss en utveckling i en takt som är mer jämförbar med omvärlden.

Vilket blir nästa lågprisland?
Sudan? Somalia? Burma? Vitryssland?
Skulle vi lika obekymrat handla lågprisvaror från dessa länder utan att ställa några politiska frågor. Svenskar i allmänhet frågar ju inte något om barnen i Bangladesh.

Snart är det bara Stadshuset kvar i Lidköping, allt annat är i Kina.

När redaktören ska köpa kläder och även i märkesbutiker ställer frågan var de är tillverkade och under vilka villkor blir svaren synnerligen svävande. I ett fall, en butik i Götene, sa man klart ifrån att man inte köper kläder från Asien. Däremot var de baltiska staterna en stor leverantör. När jag ibland vid kaffebordet kommenterar någons nya plagg med frågan om var det är tillverkat får jag sitta ensam flera dagar efteråt.

Vilka förhoppningar har vi inför det kommande året? Vi hoppas på att freden äntligen skall få genomslag, att acceptansen mellan folkslag, religioner och länder får fullt genomslag. Tänk om vi äntligen kunde slippa höra eländiga nyheter från Korea. Nordkorea kanske skulle bli nästa lågprisland?

En av mina garagegrannar har sålt sin Volvo – han har tidigare aldrig haft annat än Volvo. Nu har han ett annat märke för han vill inte köra en kinesisk bil.

Jag önskar alla läsare ett år med god hälsa, med bra sysselsättning och utvecklad ekonomi, medkänsla och respekt för varandra och glädje förstås. Det är så mycket som ryms i begreppet Gott Nytt År som här framförs med kraft.

En lite rolighet i veckan var att en bekant skickade en länk till en helt trevlig och rolig filmsnutt på nätet om en familj som fick fyrlingar. Inget konstigt med just filmen – men mitt i alltihop dök en reklamskylt upp som inte hörde hemma i filmen: Är du singel? Ring…

Till detta kan bara läggas julhelgens stora snackis: Kommunalrådet Hedvall är inte längre singel. Diskussionsämnet är: Vem är Anna? Alla släktforskare har kört fast.

Veckans apelsinpris, det söta goda, går denna vecka till…
… alla som medverkade till gemensamma julfiranden för ensamma och kanske frusna själar.

Veckans citronpris, det sura …
… går till alla som inte är nöjda med julklapparna bara för det är fel märke.

Veckans historia har funnits en tid men repeteras hör för ev nytillkomna. Den kallas för Snöskottarens dagbok:

9 december
Vi vaknade upp till en underbar matta av kristallvit snö, som täckte varenda centimeter av landskapet. Vilken fantastisk syn! 

Jag skottade för första gången på flera år och kände mig som ung på nytt. I eftermiddags kom snöplogen och fyllde trottoaren så jag fick ta en vända till med snöskyffeln. Vilket underbart liv.

12 december
Solen har smält all vår fina snö. Vilken besvikelse.

14 december
Snö, underbara snö! Det kom 20 cm i natt. Temperaturen hade sjunkit till -20. Kylan får allting att gnistra. Vinden gjorde mig lite kall, men jag värmde upp mig med att skotta uppfarten och trottoarerna. Detta är livet! Snöplogen kom tillbaka i eftermiddags och begravde allt i snö igen. Jag kommer verkligen i form på det här viset.

15 december
50 cm till. Sålde min van och köpte en fyrhjulsdriven bil i stället. Köpte vinterdäck till frugans bil och två extra snöskyfflar. Frugan vill skaffa en vedspis utifall elektriciteten skulle sluta fungera men jag tycker det verkar löjligt. Vi bor ju faktiskt inte i Alaska.

16 december
Snöstorm i morse. Föll omkull på isen på uppfarten när jag saltade. Frugan skrattade i en timme…Roligt..

17 december
Fortfarande långt under noll grader. Vägarna är för isiga för att man ska kunna ta sig någonstans. Det var strömavbrott i fem timmar. Vi skulle nog ha köpt en vedspis, men det erkänner jag inte. Jag kan inte fatta att jag fryser ihjäl i mitt eget vardagsrum.

20 december
Elektriciteten är tillbaka igen, men det kom 35 cm till av den där vita skiten i natt. Mer snöskottning. Det tog hela dagen. Snöplogen kom två gånger idag. Ringde till den enda järnaffären i trakten för att fråga efter en snöslunga, men de var slut. Dom får kanske hem fler i mars.

22 december
Harry hade rätt om att det blir en vit jul. Det föll 32 cm till av vit j-a snö i natt och det är så kallt att det antagligen inte kommer att smälta förrän i augusti! Det tog mig 45 minuter att klä på mig och gå ut och skotta i morse, sedan blev jag kissnödig.

23 december
Bara 5 cm snö idag. Det är nollgradigt nu. Frugan ville att jag skulle juldekorera huset i morse. Varför sa hon inte det för en månad sen när det inte var snö?

24 december
15 cm. Snön har blivit så hårt packad av snöplogen att jag bröt av skyffeln. Om jag får tag på den som kör plogbilen så ska jag ….  Jag vet att han gömmer sig runt hörnet och väntar på att jag skottat färdigt, sen kommer…

25 december
God jul. 50 cm till av förbaskad snö!!. Blev insnöad. Tanken på att skotta får mitt blod att koka. Plogbilsföraren stannade till i dag och frågade hur läget va, jag slog till honom i huvet med skyffeln…

26 december
Fortfarande insnöad. Varför skulle jag flytta hit?

28 december
Fortfarande insnöad. 

29 december
25 cm till. Grannen säger att jag måste skotta taket annars kan det rasa in. Vicken dumskalle, tror han att jag är helt sänkt eller??

30 december
Taket rasade in. Plogföraren har stämt mig på 1 miljon för att jag slog honom i huvet och frun har åkt till sin mamma…

31 december
Eldade upp huset.. Ingen mer snöskottning här!!

8 januari
Jag mår så bra. Jag älskar dom här små pillren dom ger mig men varför är jag fastbunden i sängen?

God helg – Det är mindre än tre månader till vi skall ställa klockan på sommartid

2 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
OveNordstrom
Gäst
OveNordstrom
31 December, 2010 12:59

Man skall inte försöka nå fram till framtiden, man når ändå aldrig fram till den! Framtiden har man alltid framför sig. ;-)

argamormor
Gäst
argamormor
8 January, 2011 06:12

Vilken bra artikel!!!!
Beträffande framtiden , vi är en stor del som så att säga har den bakom oss.Jag är den andra personen som inte har bevistat en enda reabutik i helgen .Vi har alla redan alldeles för många onödiga prylar , både vad det gäller kläder och annat krams .