Gå direkt till Nyheten (Dags att uppdatera ordningsstadgan?)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 18 juni 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Dags att uppdatera ordningsstadgan?

Publicerad Monday, 03 January 2011, 12:14 av Björn Smitterberg

På kommunens i somras uppdaterade hemsida finns de lokala ordningsföreskrifterna.
Men de är gamla. Visserligen gäller de flesta regler än, men det finns inslag som visar att den version som presenteras på nätet är 15 år gammal. Nyare regler saknas alltså.

Bland annat står det att tekniska nämnden skall ge tillstånd för vissa saker på offentlig plats. Den nämnden finns inte. Tillstånd ges av Samhällsbyggnadsnämnden och det har fungerat av bara farten.

Här finns dock inte aktuella regler om hundhållningen med.

Frågan om ordningsstadgan har aktualiserats av en läsare som frågat om reglerna för fyrverkeri. De reglerna är dock inte med i den lokala ordningsstadgan utan i ordningslagen som riksdagen beslutar över.

Ordningslagen kan tolkas som att det i princip är tillåtet att fritt skjuta fyrverkeri (inte smällare) på nyårsafton. Men ansvaret åligger den som skjuter upp raketer för det som kan bli resultatet av uppskjutningen. Men lagen säger inte något om att djur kan komma till skada – bara person eller egendom.

Så här står det i ordningslagen – och observera att när det gäller idrottsplatser är det totalförbud alltid, man får inte ens ha fyrverkerier med sig in på en idrottsarena.

3 kap.
7 § Pyrotekniska varor får inte användas utan tillstånd av polismyndigheten, om användningen med hänsyn till tidpunkten, platsens belägenhet och övriga omständigheter innebär risk för skada på eller någon beaktansvärd
olägenhet för person eller egendom.

2 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
nadba
Gäst
nadba
3 January, 2011 05:32

Äntligen har någon annan också noterat att en uppdatering krävs!
Kommunen borde vara noggrannare med hur ordningsföreskrifterna publiceras för sina invånare.
Har i många år undrat vad som egentligen gäller i Lidköping på vissa punkter, men det har alltid varit krångligt att hitta de föreskrifter som är aktuella.
Det kanske inte är någon hög prioritet på att kommuninvånarna i Lidköping håller sig till lagar & regler!?!

fologits
Gäst
fologits
5 January, 2011 05:08

Det finns möjligheter att ta sig fram på skidor på de tre motionsspåren i Kartåsen, Ågårdsskogen och Dalängsskogen. Men du får spåra själv om det vill sig illa. Halva spåren skall vara plogade för gående har det sagts. Hmmmm…….
Motorstadion skulle kunna utnyttjas för snöskotrar att tävla på eller hur?