Gå direkt till Nyheten (Ingen rusning efter nya alkotillstånd)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 17 juni 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Ingen rusning efter nya alkotillstånd

Publicerad Tuesday, 04 January 2011, 09:37 av Björn Smitterberg

Vid årsskiftet lättades reglerna för att få tillstånd för att servera alkohol. Men det blev ingen rusning i Lidköping – trots att här finns över 30 caféer och andra serveringar.
– Kraven är ändå så hårda och kostar så mycket att leva upp till att många inte klarar det, säger Björn Claesson, som sköter alkoholärenden vid flera kommuner i västra Skaraborg, bl a Lidköping.

– Restaurangerna och caféerna lever i en tuff ekonomi. Omkostnaderna är höga, och massor av kontrollavgifter tas ut. Att servera alkohol innebär ännu starkare krav och ännu en kontrollavgift, säger Björn Claesson.

Det finns en lunchservering i Lidköping som står nära möjligheten att få tillstånd, men det krävs en restaurangliknande köksutrustning.

– Det räcker inte med en vanlig hushållsspis och microugnar. Man måste visa att det ser ut som en restaurang. Och man måste ha en meny som omfattar förrätt, varmrätt och efterrätt.

Dessutom gäller de tidigare kraven om att bl a inte ha skatteskulder, att klara skatteverkets granskningar (och avgifter) samt miljö- och hälsoskyddets kontroller och avgifter.

– Jag talar ju mycket med branschfolket och det är uppenbart att det är kärva tider. Den som kommer efter med någon betalning har mycket svårt att komma ifatt igen. I Lidköping har väl ingen uppseendeväckande indragning av tillstånd skett senaste tiden. Några har på egen begäran lämnat tillbaka sina tillstånd, någon av dessa efter att ha fått problem att klara skatterna.

4 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Linus Karlström
Gäst
4 January, 2011 11:12

…varför göra det lättare att få alkoholtillstånd?

Leif Johansson
Gäst
4 January, 2011 11:41

Allting annat skall av-byråkratiseras men inte alkoholtillstånd? Visst skall det vara lättare med alkoholtillstånd så länge de inblandade kan hantera utskänkningen. Alkoholen är ändå så reglerad att det räcker.

Snubbe
Gäst
Snubbe
5 January, 2011 07:06

Ja se Sverige… Omyndighetsförklara folk är de bra på iaf. Ska folk dricka mindre sprit bara för att det ser ut som en restaurang i köket. Vem har hittat på den galna iden? Patetiskt…
Lika dumt tänkt är det med att man måste servera 3-rätters middagar.
Det låter mer som fiffel och mutor i den högre skolan från befintliga restauranger. Låt alla få servera sprit eller förbjud det helt om nu sprit är så farligt.

Linus Karlström
Gäst
5 January, 2011 11:24
Svarar  Snubbe

“Låt alla få servera sprit eller förbjud det helt om nu sprit är så farligt. ”

Du känner till att sprit faktiskt _är_ farligt?