Gå direkt till Nyheten (Debatt: Borgerlig politik stoppar jämställdhet)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 17 juni 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Borgerlig politik stoppar jämställdhet

Publicerad Friday, 07 January 2011, 09:15 av Redaktionen

ikondebatt– Jämställdhetsarbetet i Sveroige backar med den borgerliga regeringspolitiken, skriver fyra kvinnliga företrädare för socialdemokraterna i en debattartikel.

Sverige har under lång tid varit ett föregångsland inom jämställdhetsområdet. Men med den borgerliga politiken har utvecklingen gått bakåt

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström sa för ett år sedan: ”Könsmaktsordningen består trots de ansträngningar som har gjorts för ökad jämställdhet mellan könen. Vi politiker måste göra mer för att förbättra jämställdheten”.

Men ingenting har hänt på jämställdhetsområdet det senaste året. De fyra första åren med moderatregeringen ökade klyftorna mellan män och kvinnor. Kraven på lönekartläggning och jämställdhetsplaner har sänkts, vårdnadsbidraget har införts vilket försvårar arbetslinjen och konserverar gamla könsroller. Sedan Engströms uttalande har det blivit än värre detta beror också på att jämställdhetsminister Nyamko Sabuni inte alls är pådrivande för att uppnå jämställdhet.

Alla som är insatta i jämställdhetsfrågor vet att förändringen bara kommer då det finns en tydlig kedja mellan: beslut, verkställighet och konsekvens av desamma. Förändring för att få jämställda löner, ett jämställt uttag av föräldraförsäkringen och därmed ett jämställt arbetsliv kräver handling och tydliga prioriteringar.

Ett exempel är olika avgifter i a-kassan som regeringen infört. De som är mest utsatta på arbetsmarknaden och som löper störst risk att hamna i arbetslöshet tvingas betala de högsta avgifterna. De är till stor del kvinnor. Idag tvingas en servitris eller städerska på en restaurang att betala över 400 kronor i månaden till sin a-kassa, samtidigt som den manlige ekonomen på samma företag bara betalar 90 kronor.

Nedmonteringen av socialförsäkringarna drabbar kvinnor i högre grad. Många kvinnor som arbetat länge inom vården drabbas av förslitningsskador, men möts av en sjukförsäkring som inte längre är att lita på.

Neddragningar inom kommunala omsorgstjänster slår i betydligt högre grad mot kvinnor, som anhöriga, anställda och vårdtagare. På två år har det försvunnit drygt 30 000 välfärdsarbetare, varav de allra flesta är kvinnor, från kommuner, privata vårdgivare och landsting.

Moderatregeringen gick till val på att det ska löna sig att arbeta. Men villkoren för deltidsarbetslösa har kraftigt försämrats. Kravet på hur många timmar man måste ha jobbat för att få a-kassa har höjts och gränsen för hur många dagar man kan få ersättning som deltidsarbetslös har skärpts. Därmed straffas de som tar korta vikariat. Det är ingen arbetslinje utan en bidragslinje.

Vi vill ge ofrivilligt deltidsarbetslösa större möjligheter till fortbildning, för att stärka förutsättningarna för heltidsarbete. Heltid ska vara en rättighet – och deltid en möjlighet.

Camilla Skog
Linda Henricsson
Carina Ohlsson
Monica Green
S-kvinnor i Skaraborg

3 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Nisse
Gäst
Nisse
7 January, 2011 10:47

Och när ni satte är ner för att skriva debattartikel om jämställdhet fick inga män vara med? Seröst!

Danne Dyckert & K H
Gäst
Danne Dyckert & K H
7 January, 2011 04:32
Svarar  Nisse

Män är djur Nisse… Det vet väl alla…;)

rubinzaffir
Gäst
rubinzaffir
7 January, 2011 06:55

Jag skulle uttryckt mig i stället: Borgerlig politik försämrar jämställdhet. Ni har rätt på många punkter, men jag skulle tillägga en viktig sak och då är vi mer rättvisa mot andra partier! – Tycker jag! När ni/vi skyller på Allians regeringen så samtidigt kan vi peka på oss själva också. Vi har en målsättning för jämställdhetsarbetet i Sverige, men vi har en målsättning för jämställdhetsarbetet i Lidköpings kommun också, som säger att : “Jämställdhet mellan könen skall råda” fastställdes av kommunfullmäktige
1999-11-29.Jämställdhetsmål för Lidköpings kommun som innebär att :Jämställd service och verksamhet ska vara för alla kommuninvånare med mål: Rättvis fördelning av resurser till kvinnor och män, flickor och pojkar inom alla verksamheter. Alla förändringsförslag analyseras ur ett könsperspektiv. Vi rödgröna är i majoritet i Lidköping! Gör vi tillräckligt själva att ändra på den? Vi har möjlighet och resurser att styra en hel del lokalt utan att be om tillåtelse från regeringen och vi i gör en hel del men långt ifrån tillräckligt! Det gäller att sätta i verkligheten dokumentet som fastställdes av kommunfullmäktige 1999-11-29. Vad väntar vi på? Bättre tider eller bättre vädret???? Tänk globalt och handla lokalt!