Gå direkt till Nyheten (Bernt Blomgren spanar in partiet:
(S)pekulationerna går vidare)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 18 juni 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Bernt Blomgren spanar in partiet:
(S)pekulationerna går vidare

Publicerad Saturday, 08 January 2011, 16:25 av Redaktionen

Sven-Erik Österberg verkar vara mannen för dagen i rikspressens olika debatt- och analysfora.
Av många ”stockholmstyckare” ses han som en kompromisskandidat. Han ses som en företrädare för mitten i partiet – den traditionella socialdemokratiska linjen. Han har LO-förankring, kommer från Norrland, förstår industrins och råvaruproduktionens betydelse för ekonomisk tillväxt och sysselsättning.


Det finns en sådan falang inom partiet som är omfattande bland vanliga medlemmar i partiet.

Av flera anledningar har den inte gjort sig gällande  – i media. Delvis finns en förklaring i att de tongivande inom och kring partiet har sin utkomst i huvudstaden. En stad/kommun där det knappt förekommer någon materiell produktion alls. Följden har blivit att (s)tockholmarna har blivit ivriga förespråkare av det så kallade tjänstesamhället.

Ja, två framträdande socialdemokrater, broderskaps Peter Wejderud och professor Ulf Bjereld, talar om att vi nu är inne i kunskaps- och informationssamhället. Som utomstående hoppas man att det inte bara är religionsvetenskap man skall leva på i fortsättningen.

Till dessa två herrar vill man gärna påminna om Brecht-citatet: Erst kommt das Fressen dann die Moral. Det ligger mycket kunskap i det.
 
I Lidköpingsnytt har ett namn i (s)pekulationerna förekommit ofta, nämligen Lena Sommestad. Desto roligare att nu läsa ”tyckare” inom rikspress och bland socialdemokrater detta namn dyker upp allt oftare. Nu senast i ett förslag från Göteborg av två unga socialdemokrater som gärna såge henne som ekonomisk-politisk talesperson.

Att man sedan föreslår Mikael Damberg som ordförande och Katrine Kielos som partisekreterare får väl tas som ett utslag av ”göteborgshumorn”.
 
Göteborg förresten, Lidköpingsnytt har på krokiga vägar förstått att s-riksdagskvinnorna bildat ett informellt nätverk som då och då träffas i riksdagens café. Där förekommer ett annat namn, också då och då, som partiledarkandidat – Anna Johansson, Göran Johanssons dotter, kommunalråd  och ledare för göteborssossarna och med i krisgruppen.

Hon skulle kunna ses som representant för  inte bara rikets andra stad utan också Västra Götaland med dess stora industribaserade sysselsättning och därav följande intressen.
 
Det kan tilläggas att Sven-Erik Österberg uppmärksammat s-kvinnornas samling å riksdagens café några dagar innan julen och då självbjuden slagit sig ned bland ama(s)zonerna. Vad därutur kom eller komma skall får man se.

(S)pekulationerna går vidare och jag återkommer i frågan.

Ett litet grundtips är att ledarskapet kommer att bli mer uppdelat inom Socialdemokraterna – en slags språkrörisering.

2 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
OveNordstrom
Gäst
OveNordstrom
8 January, 2011 10:56

Hoppas de väljer Anders Lago från Södertälje. Ett spännande namn.

Napier
Gäst
Napier
9 January, 2011 01:36

Anna Johansson är inte mogen ansvaret som partiledare, det har jag från en mycket initierad s-källa i Göteborg. Däremot kan man tänka sig Österberg för en period, medan hon växer in i rollen.
Anders Lago kan nog vara ett bra namn också, inte minst därför att han säkert kan ta en seriös match med SD.