Gå direkt till Nyheten (Med musköter till Lidköpings tattoo)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 17 juni 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Med musköter till Lidköpings tattoo

Publicerad Monday, 10 January 2011, 13:03 av Redaktionen

West Sweden Tattoo har fått klartecken att Svea Livgardes Musketerarkår kommer att medverka – bl a med skottlossning.

Svea livgardes Musketerarkår består av en frivillig grupp som visar Svea livgarde s¨som det tog sig ut kring 1850. Stort historiskt arbete har lagts ned för att återskapa en gruppsoldater med korrekta vapen och uniformer. De genomför en uppvisning enligt exercisreglementet 1846

Huvudbonaden i Lidköping blir en så kallad käppi efter fransk förebild. Såvida inte kungen kommer får då blir det björnskinnsmössa med vit plym. Uniformen består av vapenrock och byxor av preussisk med kryssbandolär som färst för “patronkök” och “faskinkniv m/1848”. Vapnet är en slaglåsmusköt.

Musketerarkårens program vid uppträdanden brukar bestå bestå av manöver (hur man flyttar militär trupp), eldgivningsteknik samt parad.