Gå direkt till Nyheten (Debatt: Låt Villaspelarna få rätt bränsle!)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 18 juni 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Låt Villaspelarna få rätt bränsle!

Publicerad Tuesday, 11 January 2011, 20:18 av Redaktionen

ikondebatt– Villa orkar inte i andra halvlek. Sanningen är bränslebrist, skriver näringsfysiologen Torwald Åberg i en debattartikel.

När tanken är tom stannar motorn.

Nu händer samma sak som vi sett så många gånger förr, Villa orkar inte andra halvlek. Man skyller gärna på att man inte är engagerad eller något annat.

Sanningen är att hjärnans kondition, lust-olust är lika beroende av bränslet som musklerna är. Med brist på bra bränsle går nervsignalerna långsammare liksom muskelsammandragningarna alltså rena fysiologiska effekter. Samtidigt sänder hjärnan ut trötthetssignaler som inga anspänningar i världen rår på.

Detta var Sverige först med att visa i forskningen på 60-talet och i de studier jag deltog i kunde vi visa samma sak under 80- och 90-talen i lag som Djurgårdens Hockey, kanotlandslaget, alpina landslaget, skidskyttelandslaget, simlandslaget och många andra.

Skillnaden var att nu hade vi fått fram effektiva verktyg för att hjälpa spelarna att välja det rätta bränslet i maten. Dock har inte Idrottshögskolan varit intresserad att lära ut denna metod till idrottslärarna och därför kommer inte kunskapen vidare.

Resultatet blir att när ett lag som kört på rätt bränsle byter tränare slängs de vunna kunskaperna ofta på sophögen och storhetstiden är förbi. Detta gäller inte Sandviken som sannolikt har kvar sina kostkunskaper sedan 15 år tillbaka. Man får hoppas att röster inom Villa som ändå vet vad som gäller sätter ned foten och ser till att Villa stannar kvar i toppen.

Torwald Åberg

4 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Guest
Gäst
Guest
11 January, 2011 08:42

Enligt radiosporten idag så är bandyintresset på nedgång så det hjälper nog inte med bränsle!

Glannman
Gäst
Glannman
11 January, 2011 08:56

Alltid dessa undanflykter. Jag är inte sportintresserad för fem öre men tycker det är lika roligt varje gång när någon svensk förlorar i sport. Då är det undanflykter hit och dit…

Det där med att inse att någon annan är bättre det är inte aktuellt ?

mvh // Johannes

tillbakalutad
Gäst
tillbakalutad
12 January, 2011 10:13
Svarar  Glannman

Ser man på. Jag har alltid undrat vem den där Jante är. Tack för att du gav dig tillkänna.

RexGothia
Gäst
RexGothia
11 January, 2011 11:48

På tal om skidskyttelandslaget så är OS-guldmedaljören i skidskytte, Björn Ferry på gång med en bok om LCHF, den kost som hjälp honom “att orka ända fram” och att “få in alla skott”.
Behöver Villa ännu mera ork, kan de få tips om lämplig kost av “Sveriges tuffaste idrottsman” Jonas Colting, två gånger vinnare av Ultraman World Championships, en tredagars tävling med 10 km simning, 540 km cykel och 84 km löpning.