Gå direkt till Nyheten (Butiksstölderna kommer på prislappen
Lidköpings butiker förlorar över 20 miljoner per år)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 18 juni 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Butiksstölderna kommer på prislappen
Lidköpings butiker förlorar över 20 miljoner per år

Publicerad Wednesday, 12 January 2011, 14:40 av Björn Smitterberg

larmskyltlopVarje år stjäls det för över 20 miljoner kronor i butiker i Lidköping. Det är pengar som hamnar på prislappen för alla som betalar för sig. Till detta kan också läggas flera miljoner i investeringar som krävs för att hålla hög säkerhet för kunder och anställda.

Magnus Kroon vid Svensk Handel i Skaraborg har hjälpt till att räkna fram siffrorna Lidköpingshandeln. Totalt är svinnet i butiker i Sverige över nio miljarder kronor.

– Men allt handlar inte om kunder som stjäl. Det är dock den största delen av svinnet.

Andra orsaker till svinn är administrativt – Magnus Kroon ger exempel som felslag i kassan, felbokföringar, grönsaker som väger en sak vid inköp men som blivit lättare till försäljningen och liknande. Utgångsdatum är en annan orsak till administrativt svinn.

– Det administrativa svinnet är ofta något som handlaren kan göra något åt, kanske genom att försöka skärpa sina egna rutiner.

larmskylta

Så finns en annan pott, som också är ett stort bekymmer. 20 procent av svinnet – ungefär – handlar om att anställda tar saker i butiken där de arbetar.

– Det här är ingen exakt vetenskap men om vi statistiskt för över det vi vet på Lidköpings förhållanden så hamnar  stölderna på drygt 20 miljoner kronor, kanske 22 miljoner.

I dagligvaruhandeln stjäls kött, kaffe, batterier, hygienprodukter och godis oftast. I andra branscher handlar det mycket om kläder, kosmetika och elektronik.

magnus20kroon2

Magnus Kroon, säkerhetschef vid Svensk Handel.
Foto: Maria Lilja

– Jag tror att svinnet tvingar handlarna att spara på andra saker. Kanske skulle vi haft fler anställda i butikerna utan stölderna, säger Magnus Kroon. På ett eller annat sätt drabbar detta i alla fall kunderna. Handlarna pressas att höja preiser.

larmskyltb

TV-övervakning, stöldskyddsystem och mycket annat ingår i det som handlarna försöker stoppa stölderna med. Det finns också mer radikala saker – det finns butiker i Lidköping som tvingats sätta upp skydd så att ingen kan köra in i skyltfönster eller entrédörr med bil. För kvällsvandrare är galler på fönster en tråkig men nödvändig detalj.

3 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
lennart albertsson
Gäst
lennart albertsson
12 January, 2011 07:42

Det var trevligt att ae säkerhetschefen från Svensk Handel på Lidköpingsnytt. Jag litar på Magnus (LillArvid, hälsn. StorArvid).

andreas
Gäst
andreas
12 January, 2011 11:46

Vill man se det från den ljusa sidan så blir ju 20Mkr/40k invånare “bara” 500 kr/invånare, emedan snittet på landet som helhet blir 9Gkr/9M invånare = 1 000 kr/invånare. Vilket eventuellt tyder på att sociala skyddsnät m.m. fungerar bättre i Lidköping än i Sverige som helhet…

Redaktören
Gäst
Redaktören
13 January, 2011 06:55
Svarar  andreas

Tankefel – stölderna ligger på samma nivå i Lidköping som i övriga Sverige. Siffrorna du anger är inte jämförbara. Svinn är mycket mer än stölder. /red