Gå direkt till Nyheten (Debatt: Dags att vakna!)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 18 juni 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Dags att vakna!

Publicerad Thursday, 13 January 2011, 06:39 av Redaktionen

ikondebatt– Än en gång ringer väckarklockan och våra tyska lantbrukarkollegor har oförskyllt drabbats av dioxini foder. I Sverige är reglerna strängare, men placerar svenskt jordbruk vid ett vägskäl, skriver Monika Didriksson, ordförande i LRF Skaraborg i en debattartikel.

Dags att vakna

Ännu en väckarklocka har ringt. Högt och ljudligt. Våra tyska lantbrukarkollegor har oförskyllt drabbats och tvingats stoppa produktionen på flera tusen gårdar sedan det avslöjats att det djurfoder de använt, innehöll höga halter av dioxin. Dioxin är en mycket giftig grupp ämnen som bildas vid förbränning av bland annat plaster.

Enligt de senaste rapporterna har det giftiga djurfodret också nått Danmark, men enligt Jordbruksverket finns det inga tecken på att foder i Sverige är förorenat.

Det ska vi vara glada för och samtidigt sända en tanke till våra tyska och danska kollegor.

I Sverige har våra lagstiftare satt stränga regler för djurskydd och svensk mat håller hög kvalitet. Den svenska maten produceras utan antibiotika i fodret. Korna får gå ute och deras bete håller landskapet öppet. Vi kan äta löskokta ägg utan risk för salmonella och våra grisar får behålla sin knorr på svansen. Det svenska Livsmedelsverket kontrollerar regelbundet dioxinförekomsten i ägg, kött och mejerivaror och enligt Jordbruksverket importerar Sverige inte foderblandningar till livsmedelsproducerande djur.

Det ska vi också vara glada för. Men den glädjen räcker inte, när våra kommuner förhindras att ställa samma krav på maten vid offentlig upphandling, som de krav som ställs på våra bönders produktion. Nu senast fick sex skånska kommuner bakläxa när kammarrätten slog fast att kraven i deras förfrågningsunderlag stred mot EU-rätten och därmed ska upphandlingen göras om.

Vi står vid ett vägskäl och det är ni politiker som ska välja väg;

Ska vi förlora vår produktion i Sverige och göra oss helt beroende av importerade livsmedel med de risker detta innebär?

Eller, kära politiker, ska vi stå upp för vad vårt land tycker är god djurhållning och säker mat genom att handla svensk mat som vi kan ha kontroll över från jord till bord? 

Monika Didriksson
Ordförande LRF Skaraborg