Gå direkt till Nyheten (Fartsänkning i Vinninga)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 18 juni 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Fartsänkning i Vinninga

Publicerad Thursday, 13 January 2011, 14:45 av Björn Smitterberg

Det finns nu ett förslag om att sänka den högsta tillåtna farten på Varavägen från Skaravägen till centrala Vinninga.

Nuvarande högsta tillåtna fart är 60 kilometer per timme och nu föreslås att den skall sänkas till 40. Bakgrunden är säkerheten för barn som går och cyklar mellan centrala Vinninga och Folkets Hus, samt att det finns flera utfarter med skymd sikt och att här passerar flera tunga fordon varje dygn.

Förslagete till ny fartgräns kommer att prövas och eventuellt beslutas nästa vecka och träder i så fall i kraft den 8 februari.

13 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
aj14
Gäst
aj14
13 January, 2011 03:34

Vissa delar av den sträckan har redan en begränsning på 40 km/timme tex vid skolan. Dessutom går det upp en hög kant som skiljer trottoar/cykelbana från vägbanan ända från Folkets Hus och förbi Vinningaskolan. Det enda problemet är väl de som går/cyklar direkt på vägbanan vid Folkets Hus när det finns gång/cykelbana några meter in!
Skulle vara intressant att veta vilka utfarter som har skymd sikt på sträckan Folkets Hus – centrala Vinninga?

SaELa00
Gäst
SaELa00
13 January, 2011 07:00
Svarar  aj14

Antar att du själv inte är Vinningabo? Hade du varit det hade du för det första vetat att den “höga” kanten du nämner är avsedd just att endast skilja trottoaren/cykelbanan – den fungerar alltså inte skyddande på något sätt. En lastbil, traktor eller annat tungt fordon i 60 km/h (en hastighet de flesta fullständigt ignorerar) som kör förbi får vilken gående eller cyklande vuxen som helst, att tappa fotfästet pga. fartvinden. Då kan du kanske själv föreställa dig hur otäckt barnen upplever det!
Dessutom har Folket Hus en förskole- och fritidsverksamhet från tidiga mornar, till sena kvällar och det är inte rimligt någonstans att ha en hastighet om 60 km/h utanför, för att sedan bli 40 km/h utanför skolområdet!
Det finns även fler bostadshus i direkt anslutning med garageutfart direkt ut på Varavägen – inte heller för deras del är hastigheten idag säker på något sätt.
Det enda lämpliga och det enda rätta i detta är att förslaget ovan går igenom, framförallt för våra barns säkerhet!

aj14
Gäst
aj14
13 January, 2011 09:49
Svarar  SaELa00

Vår familj har bott i Vinninga sedan 1990, vi bor i kvarteren som har Blåbärsvägen som infart. Några problem för våra 3 barn (nu vuxna) och deras kamrater har det aldrig varit de har gått/cyklat mellan Fritids och skolan när de var små, samt övriga Vinninga utan problem. Tycker nog du överdriver det där med fartvinden det ska nog mycket till innan en vuxen “blåser”av cykeln :-) inte ens på “Skaravägen” där man ständigt möter cyklande och bilarna kör i 90km/tim har jag sett någon blåsa i diket.

Tsredna
Gäst
Tsredna
14 January, 2011 03:51
Svarar  aj14

Den som vill bibehålla farten för att tjäna ett par sekunder, men riskera barns liv, kan flytta från Vinninga.

janne59
Gäst
janne59
13 January, 2011 06:33

Måste hålla med aj14.
Ända sen cykelvägen kom till för ca. 25 år sen har det vart problem med folk som inte orkar gå/cykla den extra svängen vid Folkets hus. Kan det handla om 25-30 meter tro? Jobbigt, jobbigt!

Kerca
Gäst
Kerca
13 January, 2011 07:23

Nästa steg är väl att göra infarten till Vinninga till gångfartsområde, är ju “gångbart” på andra ställen i denna fantastiska trafikkommun.

Catfoot
Gäst
Catfoot
13 January, 2011 07:30

aj14: Har du barn? Eller känner du någon som har barn? Om ja, så verkar du vara en sådan människa som sätter sig själv i främsta rummet. Inte tänker längre än näsan räcker. Är en sådan människa som åker hemifrån i sista stund, stressad och tjänar in ett par sekunder genom att köra lite fortare genom Vinninga och även vart du än kör. Du är säkert också en sådan människa som genom att köra för fort helt plötslig tappar kontrollen över din bil och kör på ett eller flera barn med dödlig utgång.
Och har du inte barn, så försök och sätt dig in i den oron vi föräldrar har som har barn som tar sig fram och tillbaka på denna gång och cykelväg till bussar och fotbollsträningar mm. Sen kanske du inte vet om att Folkets Hus i Vinninga nu för tiden är en förskola(dagis). Barn på denna förskola har vid ett fåtal tillfällen, som tur är, lyckats ta sig ut från området. Lyckligtvis har de valt att gå mot fotbollsplanerna, ibland är gräset grönare på andra sidan.
Om det nu mot all förmodan är barn som lyckas ta sig ut igen och väljer andra hållet, vägen där det idag är 60 km/h, vad kan hända då? Kanske det kommer någon känslokall människa som bara tänker på sig själv och kör alldeles för fort och inte har en chans att stanna.

bgbengt
Gäst
bgbengt
13 January, 2011 07:38

Till aj14 ,vet ju inte var du bor i Vinninga (om du bor här?) .Vi bor iallafall utmed nämda väg så en fartsänkning är ett mycket bra förslag då kanske vissa trafikanter håller sig till 50-60 istället för 70-80 km/t.

jk04
Gäst
jk04
14 January, 2011 11:02

Varför gnälla över fartsänkning? Hur mycket tid tjänar du på att köra 60 km/h än 40 km/h den korta sträckan? Är inte våra barns säkerhet viktigare? Håller med om att man inte ska gå eller cykla på vägen när det finns en gång-/cykelbana att använda men detta handlar främst om de små barn som dagligen befinner sig på Folkets Hus förskola och de som tar sig mellan Lindvallen och centrala Vinninga. Så tänk till en gång till, säkerhet eller 1 minuts intjänad tid, vad är viktigast?

janne59
Gäst
janne59
15 January, 2011 09:44
Svarar  jk04

Missförstå mig inte. Om det är 60 eller 40 km/h bryr jag mig inte om, jag hinner med vad jag ska göra ändå. Vad jag däremot stör mig på är alla ungdomar som inte ids gå den extra svängen vid fastigheten intill folkets hus, och istället sparar 25-30 steg genom att gå på vägen

jk04
Gäst
jk04
27 January, 2011 06:58
Svarar  janne59

Men nu handlar detta inte om de ungdomar och i vissa fall även vuxna som traskar omkring på vägen utan det faktum att det är en förskola och en cykel-/gångväg där många barn vistas i nära anslutning till vägen som nu är en 60-sträcka.

Ove_Rall
Gäst
Ove_Rall
20 January, 2011 08:31

Lämna ut varsin bärbar dator till eleverna på skolan istället, verkar ju va en succe, så kan vi behålla 60km/h på infarten.
Är själv uppvuxen i Vinninga och har traskat fram och tillbaka där i flera år, och jag har nog aldrig varit med om att man “tappat fotfästet” när ett fordon passerar.
Finns en exakt likadan sträcka i Tofta, och där är det minsann 50km/h..

Funderar
Gäst
Funderar
21 January, 2011 09:33

Ännu en planeringsmiss som “kommunen” gjort… De gjorde det enkelt för sig en gång i tiden, och ledde cykelbanan runt huset stället för att svänga ut vägen något och få plats med båda två på samma sida… Tyvärr vanligt tänkesätt bland ingrodda kommunanställda… Och tyvärr väldigt vanligt i denna kommun… Finns fler ex på detta… utfarten från tofta-läckövägen som först blev omöjlig att köra en buss igenom, och fick byggas om igen…Blir säkert en rondell där i framtiden inkl. skogvaktarevägen… och alla utfarter från tofta-stenhammar-sjölunda till nya läckövägen…Där blir det nog också ändring… kanske en utfart med rondell… Men segt går det… och kanske en stadsbuss värd namnet (om man nu får drömma lite…) som går till sena skiftarbetare (ca 22.30) och som även går hela lördagar och söndagar och förbi skogshyddan,Tofta…