Gå direkt till Nyheten (Bernt Blomgren spanar efter partiledare.
Det gamla (S)verige i centrum och periferi)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 18 juni 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Bernt Blomgren spanar efter partiledare.
Det gamla (S)verige i centrum och periferi

Publicerad Sunday, 16 January 2011, 07:54 av Redaktionen

Paniken torde nu vara total på partihögkvarteret på Sveavägen 68. På måndag går nog telefonerna varma och eventuella analytiker och kommunikatörer därstädes bör ha mycket att ta itu med.
Anledningen – i Skops mätning är s nere på 24,4% !

 

Vad partiordförande Mona Sahlin har att säga skall bli intressant att höra – om hon nu har något att säga. Hon har ju varit väldigt frånvarande – kanske är hon på retreat.

 

På partiets kriskommissions seminarier, som direktsänds på svtPlay, har hon inte synts till i alla fall.

Någon som gjorde bra ifrån sig där var Lena Sommestad, som verkar vara den enda inom socialdemokratiska partiet som kan ge en faktaunderbygd analys och färdriktning för en framtidspolitik, som hon pläderar för på ett övertygande och medryckande sätt.

 

Om detta vittnar flera ledande yngre socialdemokrater.

 

Dock inga från S-kvinnor som inte verkar gilla Lena Sommestad något vidare, trots att hon är kvinna.

 

Stockholmarna, kommunen och länet, inom partiet har haft en egen valanalysgrupp, som presenterat sitt arbete i dagarna.

 

De vill att ett skattestopp för kommunal- och landstingsskatt genomförs samt att RUT-avdraget behålls.
Det är vad (s)tockholmarna orkar med. Tilläggas bör ju att man redan har 4-5 kronor lägre skatt än genomsnittet i Sverige.

 

RUT-avdraget är populärt i huvudstaden. Än mer utnyttjat lär det bli när nu skolorna i the Capital of Scandinavia verkar vara så dåliga att föräldrarna tvingas anlita privatundervisare. Kanske blir det en ny marknad för  RUTinerade pensionerade lärare.

 

Dagisproblemen verkar också vara stora i Stockholm. Det har man kunnat följa i en reportage-serie i Svenska Dagbladet. Föräldrar håller sina barn hemma, köerna växer, och man kan inte byta från en privatdagiskö till en kommunal utan att hamna ”sist”.

 

I serien kan man läsa hur ett fritids synbarligen inte ha haft någon verksamhet under tre år, men ändå fått ut de kommunala bidragen !?

 

Hur (s)tockholmarna ser på sådana vardagliga problem kan man undra.

 

De pekar ändå ut tre namn som tänkbara som partiordförande och beskrivs som kompetenta och moderna ( i huvudstaden är ordet modernt synonymt med bra) – Ilija Batljan, Johanna Graaf och Anders Johansson – idel lokala storheter sålunda.

 

I den perifera kommunen Lidköping hade representanter för det gamla (S)verige möte under veckan. Några mötesdeltagare som gått dit i hopp om att det skulle diskuteras och ventileras om partiets kris och tänkbar partiledare var något besvikna efter mötet.

 

En berättade att information om biogasanläggningen upptog större delen av mötet och att en av de ledande beskrev denna som ett led i att inte bara rädda världen utan också  lidköpingsbornas  fortsatta överlevnad.

 

Störst  och livligast debatt blev det om hur Gamlestadens Torg skall utformas.

 

(S)tockholm förefaller vara långt borta i många avseenden.

Fotnot: ”Welcome to Stockholm the Capital of Scandinavia” stod det i alla fall sommaren 2009 på en stor reklamskylt en bit innan Midsommarkransen.

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
argamormor
Gäst
argamormor
16 January, 2011 06:39

Det verkar vara lättare att hitta namn på en myrslok än på en ny s- ledare . Det säger allt!!!!!